Για τη δυναμική και τις προοπτικές που διαθέτει ο τουρισμός Υγείας στη χώρα μας και το γεγονός ότι αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού, μίλησε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσε το Συμβούλιο Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού ΕΛΙΤΟΥΡ με το Seneca Medical Group, με θέμα “Ιατρικός Τουρισμός και Εξωστρέφεια».
«Ήρθε η ώρα να πάμε στην επόμενη ώρα και να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού», τόνισε η κ.Ζαχαράκη και σημείωσε: «Τραβάμε κόκκινη γραμμή στις καθυστερήσεις του παρελθόντος και συνεχίζουμε με νομοθετικές ρυθμίσεις για να προχωρήσουμε στα θέματα τουρισμού Υγείας και Ευεξίας, με τη συνεργασία όλων των φορέων και την επιστημονική συνδρομή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Όπως έχει πει πολλές φορές και ο υπουργός μας, Βασίλης Κικίλιας, το 2022 και 2023 θα είναι οι χρονιές που μια από τις βασικές μας προτεραιότητες θα είναι ο τουρισμός υγείας. Είμαστε σε συνεχή διάλογο και με την ΕΛΙΤΟΥΡ και με όλους τους φορείς. Υπενθυμίζω ότι τον Δεκέμβριο του 2021 ιδρύθηκε η ΙΠΕ, μια ανώνυμη εταιρεία για τις ιαματικές πηγές της Ελλάδας και σε συνεργασία με τους δήμους, έχουμε στόχο να αναπτύξουμε τον τουρισμό ευεξίας, σε μια χώρα με εκατοντάδες πηγές, από τις οποίες κάποιες έχουν ξεχαστεί και δεν έχουν αξιοποιηθεί. Μεγάλο μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάει προς αυτήν την κατεύθυνση».
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, η Ελλάδα κατάφερε, από τη 10η θέση στην οποία βρισκόταν στο παρελθόν, να ανέβει στην 5η παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τον ιατρικό τουρισμό. Ένας από τους βασικούς στόχους της ΕΛΙΤΟΥΡ, πλέον είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου χωριού ευεξίας, όπου ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύεται 12 μήνες το χρόνο για το πώς μπορεί να κατακτήσει την ευζωία. «Ο τουρισμός υγείας δεν αφορά μόνο ασθενείς, αλλά και υγιείς πολίτες που θέλουν να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής», τόνισε ο κ. Πατούλης.
«Η πανδημία μας πήγε πίσω, αλλά οι θεραπείες, η καινοτομία, οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, είναι ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, που τόσο για την προβολή, όσο και για την αξιοποίησή τους χρειάζονται δράσεις και πρωτοβουλίες», τόνισε η αντιπρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ Χριστίνα Ταμπουρέα. «Εκτός από το σημερινό event, χαρακτηριστικό παράδειγμα δράσεων που μας οδηγούν στην πρόοδο είναι η πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας της ΕΛΙΤΟΥΡ με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για την προώθηση του τουρισμού υγείας στην Ελλάδα. Μια συνέργεια που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη, αφού επιτρέπει την υλοποίηση πολλών στοχευμένων δράσεων, όπως πακέτων προνομίων, διάθεση welcome desk στο αεροδρόμιο και προβολή μέσα από εργαλεία marketing και διαφήμισης», πρόσθεσε η κ.Ταμπουρέα.
Όπως επεσήμανε ο CEO του Seneca Medical Group, Γιώργος Κοτταρίδης, ο ιατρικός τουρισμός είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να εστιάσει περισσότερο και η Πολιτεία, και να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τον ιατρικό τουρισμό. Είναι ένας τομέας με μεγάλη δυναμική, καθώς όπως ο ίδιος διαπιστώνει, μόνο στην κλινική της Αθήνας του ομίλου του, το 45% των πελατών που έρχονται για αποκατάσταση της τριχόπτωσης, είναι ξένοι. Μερικές από τις προτάσεις που έκανε ο κ. Κοτταρίδης, ήταν να αναβαθμιστούν οι υποδομές και οι υπηρεσίες υγείας της χώρας και να μπορούν να αδειοδοτούνται ιατρικές υπηρεσίες μέσα σε τουριστικές υποδομές. Να επιδιωχθεί και να διευκολυνθεί η απόκτηση διεθνούς πιστοποίησης για τις μονάδες ιατρικού τουρισμού και να επιδοτούνται οι κλινικές ιατρικού τουρισμού από το κράτος, βάσει της επισκεψιμότητας ασθενών από το εξωτερικό.