Quantcast

Ζαχαράκη: Στα 8,8 δισ. τα έσοδα από τον τουρισμό έως τον Σεπτέμβριο – Χρονιά ορόσημο το 2022

Άντεξε ο ελληνικός τουρισμός παρά την πανδημία

Χρονιά ορόσημο το 2022 για την ελληνική φιλοξενία δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη λέγοντας ότι μέχρι στιγμής τα έσοδα είναι στα 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως ανέφερε, «τα στοιχεία μέχρι τώρα δείχνουν για μια χρονιά ορόσημο το ’22, θετικό ορόσημο για την ελληνική φιλοξενία. Είναι καλό ότι μέχρι το Σεπτέμβριο έχουν καταγραφεί έσοδα που φτάνουν στα 8,8 δισ. με πολύ ενθαρρυντικά τα στοιχεία για τον Οκτώβριο και για τον Νοέμβριο».

«Μην ξεχνάμε ότι σε περιοχές όπως το νότιο Αιγαίο φτάσαμε σε ρεκόρ αφίξεων που έφτασαν μέχρι και 15 Νοεμβρίου, μια σημαντική στιγμή για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, και βέβαια για εκατοντάδες χιλιάδες αφίξεις ξένων πτήσεων», τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού.

Όπως επεσήμανε η κ. Ζαχαράκη, ο στόχος στην αρχή ήταν στο 40 με 50% , το πετύχαμε είμαστε το 54,4%. Πάμε όμως να δούμε μέχρι το τέλος της χρονιάς γιατί τα στοιχεία που μας έδωσε π.χ. ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος ήταν υψηλό αριθμό αφίξεων, 50% κρατήσεις στους δημοφιλείς, ακόμα, τουριστικούς προορισμούς της θερινής περιόδου αλλά είναι και πολύ ενθαρρυντικό το μήνυμα και από τους ορεινούς προορισμούς μας.

Την 28η Οκτωβρίου οι κρατήσεις κινήθηκαν από το 70 έως το 100% και πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα έχουμε για τα Χριστούγεννα με προ-κρατήσεις σε περιοχές όπως τα Καλάβρυτα, το Καρπενήσι, την Αράχωβα, στη Μακεδονία πολύ ενθαρρυντικές που φτάνουν το 85 με 100% βέβαια κλειδί όλων είναι ο εμβολιασμός.

 

Αναλυτικά η συνέντευξη της υφυπουργού Τουρισμού στα Παραπολιτικά 90.1:

Τι είπε για την τουριστική σεζόν του 2022

Στόχος είναι να ξεκινήσουμε νωρίτερα, στόχος είναι από τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου να έχουμε την έναρξη που θα είναι και από το συντομότερο που έχουμε ξεκινήσει ποτέ αλλά βέβαια εμείς προστατεύουμε τους ανθρώπους και το μήνυμα είναι της ασφάλειας.

Η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια κέρδισε αυτό το σημαντικό βραβείο, δεν το δώσανε μόνο οι διεθνείς οργανώσεις της το έδωσε ο κόσμος που ήρθε, ένοιωσε ασφαλής. Δεν πρόκειται να διακυβεύσουμε την ασφάλεια οφείλουμε όμως να ενημερώσουμε εγκαίρως και τους tour operators και τις αεροπορικές εταιρείες αλλά και τους ανθρώπους μας στον τουρισμό ότι θέλουμε να ξεκινήσουμε νωρίς έτσι ώστε να μπορούν να κλειστούν και οι συμφωνίες.

Οι συμφωνίες μας λένε διάθεση αύξησης διαθέσιμων πτήσεων και από τη Γαλλία, εταιρεία όπως τη Transavia θα αυξήσει κατά 50% σε σχέση με το 2019 τις διαθέσιμες πτήσεις προς την Ελλάδα και το ίδιο μας έδειξε και η έκθεση του Λονδίνου που γύρισε ο υπουργός πίσω με διαβεβαιώσεις και από την EasyJet και από τη Ryanair και από την British με αυξήσεις εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων σε σχέση με το 2019. Το ίδιο δείχνει και η Γερμανία.

Είχαμε κάνει πριν από λίγες μέρες στην Καλαμάτα το συνέδριο των Γερμανών πρακτόρων οι οποίο λένε ότι οι Γερμανοί ψηφίζουν Ελλάδα και αυτό μας δίνει την αισιοδοξία ότι η χώρα μας το 2022 θα διεκδικήσει αυτό το οποίο της αναλογεί, την πρωτιά δηλαδή στον ευρωπαϊκό Νότο και στον ευρωπαϊκό τουρισμό. Μπορεί να το κάνει.

Για την ένταξη της Θεσσαλονίκης στον παγκόσμιο γαστρονομικό κατάλογο της UNESCO
Με μια κοινή προσπάθεια, την ξεκινήσαμε από το υπουργείο πριν από δέκα μήνες, κατορθώσαμε πάρα πολύ φορείς μαζί ο δήμος, η επιτροπή της UNESCO, με τη βοήθεια του Πρωθυπουργού, της Προέδρου της δημοκρατίας, της κας Βαρδινογιάννη καταφέραμε η Θεσσαλονίκη να ενταχθεί στον παγκόσμιο κατάλογο γαστρονομικών προορισμών της UNESCO.

Αυτό σημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να δικτυωθεί με άλλες πόλεις οι οποίες είναι υψηλοί γαστρονομικοί προορισμοί και να κάνουν συνέργειες και βέβαια εντάσσεται σε ένα διεθνή κατάλογο ο οποίος ταξιδεύει παντού. Εμείς ξέρουμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι υψηλός γαστρονομικός προορισμός καιρός είναι να το μάθουν και οι υπόλοιποι.

Για την αντιμετώπιση των ταξιδιωτών λόγω της πανδημίας

Έχουν απλά το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, δεν έχουν κάτι εξτρά. Περιορισμός στην κινητικότητα δεν έχει επέλθει μπορούμε να ταξιδεύουμε ανάλογα με τους όλους που θέτει το κάθε κράτος μέλος. Το κάθε μέρος προφανώς βάζει τους περιορισμούς ανάλογα με τα επιδημιολογικά του στοιχεία αλλά με το ευρωπαϊκό μας ψηφιακό