Ζαχαράκη: Αυξάνουν κατά 1% οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό

Ερωτηθείσα αν περιμένανε τόσο μεγάλη τουριστική έκρηξη, η υφυπουργός Τουρισμού υπογράμισε: «Τα πράγματα δεν γίνονται ποτέ τυχαία. Δεν τυχαίνουν, πετυχαίνουν»

Η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm και αναφέρθηκε στη φετινή τουριστική περίοδο για την παράταση της τουριστικής περιόδου.

Για την φετινή τουριστική περίοδο

Η Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας αρχικά για τη φετινή τουριστική περίοδο, είπε: «Είμαι αισιόδοξη και τα μηνύματα είναι πολύ θετικά, θα περιμένουμε προφανώς μέχρι το τέλος της σεζόν και τις αρχές του ’23 που θα πάρουμε τα τελικά στοιχεία και για τις αφίξεις αλλά κυρίως για τα έσοδα που είναι η πολύ σημαντική ένδειξη όμως είναι όλα πολύ θετικά. Είδαμε ότι και το πρώτο πεντάμηνο η Ελλάδα μας πήγε πάρα πολύ καλά, κάλυψε σε πολύ μεγάλο βαθμό το ποσοστό του 2019, έφτασε πολύ κοντά στο 2019 και στη δαπάνη που είναι μια πολύ σημαντική ένδειξη αλλά έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος ήταν πάρα πολύ δυναμικοί. Βλέπουμε ότι εβδομάδα με την εβδομάδα οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό, οι προγραμματισμένες αυξάνουν περίπου κατά 0,5 με 1% και βέβαια αυτό που είναι πολύ ελπιδοφόρο είναι ότι υπάρχει κίνηση με όλα τα μέσα. Υπάρχει πολύ καλή κίνηση και στα ακτοπλοϊκά, υπάρχει κόσμος που επιλέγει να κινηθεί με το αυτοκίνητο του και βλέπουμε πολύ υψηλές πληρότητες σε πολλούς προορισμούς».

Ερωτηθείσα αν περιμένανε τόσο μεγάλη τουριστική έκρηξη, η υφυπουργός Τουρισμού υπογράμισε: «Τα πράγματα δεν γίνονται ποτέ τυχαία. Δεν τυχαίνουν, πετυχαίνουν. Ηταν μια τάση που βλέπαμε από το Σεπτέμβρη του ’21 στις κρατήσεις για το ’22, στις προ-κρατήσεις που έκαναν μεγάλοι tour operators, ήδη αν θυμάστε την άφιξη του μεγάλου στελέχους της TUI που συναντήθηκε με τον έλληνα Πρωθυπουργό και με τον υπουργό μας και είχε δηλώσει ότι για φέτος οι προγραμματισμένες θέσεις για την Ελλάδα θα ξεπερνούσαν τα 3 εκατομμύρια, παραπάνω δηλαδή από τον αριθμό που είχαν στην Ελλάδα προγραμματίσει και έρθει το 2019 όπως επίσης και πολλές άλλες εταιρείες που επένδυσαν στην Ελλάδα και αυτή η εμπιστοσύνη φάνηκε παρά το αρχικό μούδιασμα το οποίο συνδέθηκε με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Γιατί τις τρεις πρώτες εβδομάδες του πολέμου είχαμε δει ένα μούδιασμα στις κρατήσεις όχι όμως ακυρώσεις».

»Είχαμε πολύ σημαντικές αγορές οι οποίες επανήλθαν στην Ελλάδα όπως είναι η Αμερική με 9 απευθείας πτήσεις την ημέρα. Είναι πολύ σημαντικό ότι έρχονται από πολλές πόλεις της Αμερικής άνετα με απευθείας πτήσεις. Όπως επίσης βλέπουμε και από Αυστραλία να αυξάνουν οι αριθμοί και από Καναδά, βλέπουμε ότι η ομογένεια είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι και της φετινής επιτυχίας».

»Αυτή τη στιγμή βλέπουμε πολύ καλά νούμερα από την Μεγάλη Βρετανία, αυτή τη στιγμή δηλαδή πρωταγωνιστεί. Η Γερμανία η Γαλλία , η Ιταλία, το Ισραήλ , η Κύπρος, η Αυστρία, η Ελβετία, σε περιοχές της Κρήτης έχουμε πολύ υψηλούς αριθμούς από τις Σκανδιναβικές χώρες και έχει πάρα πολύ έντονο και ζωηρό ενδιαφέρον από τη Σαουδική Αραβία, από τα Εμιράτα. Νομίζω ότι πρέπει να παρακολουθούμε με πολύ ενδιαφέρον τι γίνεται από την Ινδία που φέτος είχαμε ρεκόρ στα αιτήματα θεωρήσεων εισόδου, από την Αρμενία χώρες δηλαδή που πρέπει να στοχεύσουμε και που αγαπούν πάρα πολύ την Ελλάδα».

Για την παράταση της τουριστικής περιόδου

Αναφορικά με την παράταση της τουριστικής περιόδου η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε: «Φαίνεται από τις κρατήσεις ότι και πολλές εταιρείες τσάρτερ αυτή τη στιγμή προγραμματίζουν να φύγουν την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, δεν λεω ότι είναι η επικρατούσα τάση όμως είναι πολύ σημαντικό ότι έχει επιτευχτεί και αυτό. Έγινε και πέρυσι σε πολλούς προορισμούς που βοήθησε και ο καιρός όπως η Κρήτη και η Ρόδος κόσμος έφυγε τέλος Νοεμβρίου, και το πολύ σημαντικό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι αυτή η διαρκής κουβέντα που λέμε για την επιμήκυνση μπορεί να επιτευχθεί με το να μπορούμε να στοχεύουμε σε ειδικές μορφές τουρισμού. Δηλαδή αθλητικός τουρισμός ο οποίος μπορεί να γίνει και σε περιόδους που είναι εκτός της τυπικής τουριστικής περιόδου, θρησκευτικός τουρισμός, τουρισμός υγείας –ευεξίας, συνεδριακός τουρισμός ή η κρουαζιέρα. Να επισημάνω ότι φέτος έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση στη κρουαζιέρα με νέα λιμάνια πέραν των παραδοσιακών όπως ο Πειραιάς που πηγαίνει εξαιρετικά, όπως η Θεσσαλονίκη που έχει πολλαπλασιάσει τις αφίξεις, όπως το Λαύριο. Κρουαζιέρες εμφανίστηκαν στην Πρέβεζα και σε άλλους προορισμούς και αυτό δίνει μια αισιοδοξία γιατί αργούν να τελειώσουν και ξεκινούν πολύ νωρίς τη χρονιά. Άρα όλα αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να τα αξιοποιήσουμε και μετά κάθε ξεχωριστή περιοχή να δώσει το διακριτό της πλεονέκτημα το οποίο την κάνει επισκέψιμη. Εμείς πιστεύουμε στον τουρισμό σε όλη την Ελλάδα και θέλουμε να το πετυχαίνουμε αυτό όλο το χρόνο».

Για το Τουρισμός για Όλους

Αναφορικά με το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους, η Σοφία Ζαχαράκη είπε: « Ήδη μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες που μπορούν να αξιοποιηθούν τα voucher 1.000 συμπολίτες μας από τους 200 χιλιάδες που κληρώθηκαν ήδη έχουν κάνει μερική ή ολική αξιοποίηση της άυλης κάρτας».