Quantcast

Υπουργείο Οικονομικών: Η καυτή ατζέντα για τράπεζες και κεφαλαιαγορά

Στις πλάτες του Χρήστου Σταϊκούρα πέφτει η συνέχιση του έργου που υλοποίησε μέσα στην προηγούμενη διετία ο Γιώργος Ζαββός - Διαδοχικές συναντήσεις με Τράπεζες, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Χρηματιστήριο Αθηνών

Τις πρώτες εθιμοτυπικές συναντήσεις με τις Διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είχε χθες και την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος αναλαμβάνει όλο το χαρτοφυλάκιο του χρηματοπιστωτικού τομέα που χειριζόταν από τη θέση του Υφυπουργού, ο κ. Γιώργος Ζαββός.

Ο κ. Σταϊκούρας άκουσε τα αιτήματα των εκπροσώπων του τραπεζικού κλάδου και της κεφαλαιαγοράς και επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, με στόχο οι μεν Τράπεζες να ανακτήσουν τον σημαντικό τους ρόλο, προσφέροντας ρευστότητα για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, η δε Κεφαλαιαγορά να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει με ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ευνοεί τις επενδύσεις, επίσης προς όφελος της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου.

Με την κατάργηση της θέσης του αρμόδιου Υφυπουργού για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις πλάτες του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα πέφτει η συνέχιση του επιτυχημένου έργου που υλοποίησε μέσα στην προηγούμενη διετία ο κ. Ζαββός, συν οι νέες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τράπεζες και κεφαλαιαγορά για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας και τον μετασχηματισμό της με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κομβικό θέμα θα είναι καταρχάς η αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς την πραγματική οικονομία, με το Υπουργείο Οικονομικών να παρακολουθεί στενά την πορεία των εκταμιεύσεων νέων δανείων. Παράλληλα, πολύ ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου θα συνεχίσει να βρίσκεται η πορεία του νέου πτωχευτικού νόμου και των εξωδικαστικών ρυθμίσεων οφειλών.

Πέραν αυτών, σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, η ατζέντα που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους είναι αρκετά προχωρημένη και αναμένεται να ολοκληρωθεί με αποφασιστικότητα από τον κ. Σταϊκούρα, τόσο σε επίπεδο τραπεζών όσο και σε επίπεδο κεφαλαιαγοράς. Κάποιες από τις κομβικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν (ενδεικτικά, το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) έχουν συναντήσει αντιδράσεις από τους ενδιαφερόμενους, τις οποίες χρεώθηκε ο πρώην αρμόδιος Υφυπουργός, Γιώργος Ζαββός.

Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των Θεσμών και η αποφασιστικότητα με την οποία, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, ότι θα τις συνεχίσει, προδιαγράφει ένα «καυτό» τελευταίο τετράμηνο μέχρι το κλείσιμο του έτους.

 

Τα ανοιχτά θέματα της μεταρρυθμιστικής ατζέντας σε τράπεζες και κεφαλαιαγορά είναι:

Η ψήφιση της ρύθμισης για τον αναβαλλόμενο φόρο, διαπραγματευτική επιτυχία του πρώην αρμόδιου υφυπουργού με τους Θεσμούς και κυρίως με την ΕΚΤ, η οποία αποτέλεσε το… κύκνειο άσμα του κ. Ζαββού. Σημειώνεται ότι χωρίς τη ρύθμιση αυτή, η Attica Bank θα οδηγούνταν σε άμεση εξυγίανση.

Η ολοκλήρωση της αναθεώρησης του νόμου του ΤΧΣ, προκειμένου το Ταμείο να αποκτήσει το νέο του ρόλο στο πλαίσιο της στρατηγικής αποεπένδυσης από τις τράπεζες που οφείλει να υλοποιήσει.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο.

Η υιοθέτηση του νόμου για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με την οποία ο εποπτικός της ρόλος θα αναβαθμιστεί και η λειτουργία της θα εκσυγχρονιστεί με στόχο τη διασφάλιση των επενδυτών και την αποφυγή νέων σκανδάλων τύπου Folli – Follie.

Η προσαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών για την Κεφαλαιαγορά στο ελληνικό δίκαιο με την ψήφιση από τη Βουλή 6 – 7 νομοσχεδίων.

Όλη η παραπάνω βαριά ατζέντα πρέπει να κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς να υπολογίζονται τα θέματα που πρέπει να ανοίξουν σε επίπεδο συνέχισης μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι οποίες υπαγορεύονται από το Ταμείο Ανάκαμψης…