Υπουργείο Μετανάστευσης για δημοσίευμα NYT: «Καμία κακοδιαχείριση από τις ελληνικές Αρχές στη διερεύνηση καταγγελιών για επαναπροωθήσεις»

«Η προστασία της Ευρώπης από παράτυπες αφίξεις αποτελεί προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», τονίζει το υπουργείο

Απάντηση στο δημοσίευμα των New York Times σχετικά με το προσφυγικό, εξέδωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τονίζοντας ότι «η Ελλάδα προστατεύει και θα συνεχίσει να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το εθνικό και διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπεύθυνος Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex ζήτησε τη διακοπή των επιχειρήσεων του οργανισμού στην Ελλάδα, «εξαιτίας διαδοχικών παραβιάσεων από Έλληνες συνοριοφύλακες, συμπεριλαμβανομένων βίαιων επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο στην Τουρκία».

Το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης σημειώνει πως «η Ελλάδα έχει διορίσει έναν υπεύθυνο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και έχει εγκρίνει ένα σχέδιο δράσης, με την ΕΕ, για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τα θεμελιώδη δικαιώματα. Εκθέσεις προόδου σχετικά με την εφαρμογή έχουν εκπονηθεί και αξιολογηθεί θετικά από τον Οργανισμό στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Frontex στη Στοκχόλμη».

Παράλληλα το υπουργείο επισημαίνει πως «όλες οι κατηγορίες διερευνώνται από την Ελλάδα» και πως «στα περιστατικά που διερευνήθηκαν μέχρι σήμερα δεν εντοπίστηκε κακοδιαχείριση από τις ελληνικές Αρχές».

Τέλος, τονίζει ότι «η προστασία της Ευρώπης από παράτυπες αφίξεις αποτελεί προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», καθώς και ότι «η ΕΕ εργάζεται σε συγκεκριμένα μέτρα για την προάσπιση της ασφάλειας της Ευρώπης, την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ενώ προωθεί νομικές οδούς για τους επιλέξιμους αιτούντες».