Υπόθεση Novartis: Αναφέρθηκε το όνομα του Αλέξη Τσίπρα σε κατάθεση μάρτυρα

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ Ο Κ.ΑΓΓΕΛΗΣ

Το όνομα του Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε για πρώτη φόρα σε κατάθεση μάρτυρα απο τότε που ξεκίνησε η έρευνα της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ιωάννης Αγγελής, στην πρώτη μέρα της κατάθεσης του, καθώς θα ακολουθήσουν άλλες δύο, αποκάλυψε σύμφωνα με πληροφορίες στους βουλευτές της επιτροπής ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που αποφάσισε τελικά να μην αποπεμφθεί η Ελένη Τουλουπάκη από τη θέση της επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς.

Ο αντεισαγγελέας περιέγραψε την συνάντηση που είχε με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, παρουσία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, αλλά και της Μ. Παπασπύρου προκειμένου να συζητήσουν για το μέλλον της κ. Τουλουπάκη, καθώς ο κ. Αγγελής φέρεται να αποκάλυψε στον κ. Καλογήρου ότι η κ. Τουλουπάκη ήθελε να ασκήσει διώξεις κατά τριών πολιτικών προσώπων, των κ. Λοβέρδου, Σαλμά και Γεωργιάδη, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία.
Ο κ. Αγγελής φέρεται να είπε στους βουλευτές της προανακριτικής ότι «πήγαμε στον Καλογήρου και συμφώνησε με την αποπομπή της κ. Τουλουπάκη. Θα ενημερώσω τον από πάνω είπε ο Υπουργός. Αυτός πρέπει να εγκρίνει».

Ποιος είναι ο παραπάνω; Η απάντηση που έδωσε ήταν ο πρωθυπουργός. «Ο κ. Τζανακοπουλος διαβεβαίωνε τον πρωθυπουργό πως μια τέτοια αποπομπή θα ήταν η καταστροφή της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είπε η Παπασπύρου. Στην ίδια γραμμή ήταν και ο Ρασπούτιν. Περιμέναμε την έγκριση από Τσίπρα για την αποπομπή της κ. Τουλουπάκη, που ποτέ δεν ήρθε!» είπε.

Στην συνέχεια ο κ. Αγγελής ανέφερε ότι η κ. Παπασπύρου μετά την ανανέωση της θητείας της κ. Τουλουπάκη, είπε πως «αντί να διώξει ο Τσίπρας την Τουλουπάκη λόγω πολιτικού κόστους, θα διώξει τον Ρασπούτιν στον επόμενο ανασχηματισμό. Ο κ. Αγγελής είπε στους βουλευτές της επιτροπής ότι είναι πρόθυμος να καταθέσει κατ´ αντιπαράσταση για αυτό το θέμα με την κ. Δημητρίου την κ. Παπασπύρου και τον κ. Καλογήρου. Το δεύτερο σημαντικό μέρος της κατάθεσης του κ. Αγγελή αφορά την έρευνα του FBI για την υπόθεση Novartis. Ο κ. Αγγελης αποκάλυψε για πρώτη φορά το περιεχόμενο συνομιλίας που είχε με τον υπεύθυνο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ στην Αθήνα και ανέφερε πως τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε εμπλοκή πολιτικών και πως την συγκεκριμένη πληροφορία έδωσε και ο Αμερικάνος Πρέσβης Τζ. Πάιατ στους τότε υπουργούς Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κοντονή και Μ. Καλογήρου.

«Τον ρώτησα ποσά έγγραφα εστάλησαν για την υπόθεση και δεν μου απάντησε, ενώ αρνήθηκε να μου τα δώσει. Σε ερώτηση για ευθύνη πολιτικών προσώπων μου είπε δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες, αλλά γνωρίζω ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών και ο Αμερικανός Πρέσβης έχει ενημερώσει και τον κ. Κοντονή και τον κ. Καλογήρου.» Ανέφερε μάλιστα ότι η προσθήκη των ονομάτων επτά πολιτικών προσώπων στην έκθεση του FBI έγινε μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η εισαγγελία της Διαφθοράς.

«Τον ρώτησα γιατί σε έγγραφο του FBI αναφέρονται ονόματα πολιτικών. Και εκείνος μου απάντησε: να πάτε να ρωτήσετε αυτούς που τα στέλνουν. Τότε εγώ πήγα στην κ. Τουλουπάκη και την ρώτησα τι ακριβώς στέλνει για πολιτικούς στην Αμερική και που στηρίζονται αυτά. Μόνο στις καταθέσεις των μαρτύρων μου απάντησε εκείνη». Ο κ. Αγγελής ήταν ιδιαιτέρως αιχμηρός με την κ. Τουλουπάκη και της επέρριψε πολλές φορές ευθύνη για την ανεπαρκή όπως είπε εξέταση της υπόθεσης Novartis.

«Απορώ γιατί η κ. Τουλουπάκη παραμένει σε αυτή την υπόθεση. Από την πρώτη στιγμή λέω ότι αν θέλετε να βρείτε άκρη στην υπόθεση Novartis διώξτε την κ. Τουλουπάκη. Είναι ανεπαρκής. Το έλεγα πολύ πριν της ανανεώσουν τη θητεία της. Το έγραψα σε υπόμνημά μου με στοιχεία. Απέκρυψαν όμως από το Συμβούλιο τα στοιχεία εναντίον της και ανανεώθηκε η θητεία. Το μόνο που έχει κάνει η Τουλουπάκη στη Novartis είναι μια τρύπα στο νερό» σχολίασε.