Ξεκάθαρος Πάιατ: «Όλα τα ελληνικά νησιά έχουν το ίδιο δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα»

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER

Ξεκάθαρη θέση ότι όλα τα ελληνικά νησιά έχουν το ίδιο δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα, εξέφρασε ο Τζέφρι Πάιατ.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, με ανάρτησή του στο Τwitter, απαντά σε άλλο χρήστη ο οποίος ζητά διευκρινίσεις για τα όσα είπε ο Πάιατ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» το Σάββατο. «Είναι πολύ ξεκάθαρο στη συνέντευξη. Η ερώτηση αφορούσε το συγκεκριμένο MOU και η απάντησή μου ήταν ότι “νησιά – συμπεριλαμβανομένων μεγάλων όπως η Κρήτη – έχουν τα ίδια δικαιώματα”».

Η τοποθέτηση του Τζέφρι Πάιατ αποτελεί νέο ξεκάθαρο μήνυμα για την ακυρότητα των συμφωνιών που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών καθώς τα νησιά – συμπεριλαμβανομένων μεγάλων όπως η Κρήτη – έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως η ηπειρωτική Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι ο Τζέφρι Πάιατ, στη συνέντευξή του σημείωσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ «βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους». Ο Αμερικανός πρέσβης επεσήμανε ότι η Ελλάδα «ύστερα από μία δεκαετή κρίση, μεταμορφώθηκε σε πηγή λύσεων, πυλώνα σταθερότητας και στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ» και μάλιστα, τόνισε ότι «παίζει ήδη περιφερειακό ρόλο ως εγγυήτρια της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών».

 

 

 

Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θέλουν την Ανατολική Μεσόγειο να είναι «ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας» και για αυτό το λόγο χαρακτήρισε ως «θετικό παράδειγμα» την «σθεναρή» υποστήριξή τους στον αγωγό EastMed.