Βρούτσης: Τα επιδόματα ανεργίας επεκτείνονται για δύο μήνες, ανεξάρτητα του πότε έληξαν

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΠΝΠ

Μήνυμα στον επιχειρηματικό κόσμο ότι «δεν πρέπει να δράσει με προχειρότητα και πανικό», απέστειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή.

«Η κρίση ήρθε για να περάσει. Θα περάσει η κρίση και η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους και όλους μαζί. Δεν μπορεί να υπάρχουν επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, ούτε το αντίστροφο. Πρέπει να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή, αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα», ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης που ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για τις δύο δέσμες μέτρων που έλαβε και λαμβάνει το υπουργείο για την προστασία των εργαζομένων, μέτρα που αν χρειάζονται βελτιωτικές παρεμβάσεις, αυτές θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ώρες -σήμερα ή αύριο- υπογράφεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επέκταση για δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Στην ΠΝΠ θα περιληφθεί διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα έκδοσης ΚΥΑ, των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, για περαιτέρω επέκταση αυτού του χρόνου (δίμηνο) αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Αναφορικά με τα επιδόματα ανεργίας, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σήμερα – αύριο θα υπογραφεί ΠΝΠ που θα προβλέπει ότι «τα επιδόματα ανεργίας, για όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού, τα οποία έληξαν το πρώτο τρίμηνο του 2020, οποιαδήποτε στιγμή και αν έληξαν, επεκτείνονται για δύο μήνες, δηλαδή μέχρι και τέλος Μαΐου».

«Το κράτος έρχεται να στηρίξει, αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα και στον τουρισμό, διότι αυτή η παρέμβαση αφορά και τους εργαζόμενους στον τουρισμό, με την επέκταση των δύο μηνών», είπε ο κ. Βρούτσης.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου επισήμανε ότι στον τουριστικό τομέα υπάρχουν εργαζόμενοι που το επίδομα ανεργίας το δικαιούνταν ως το Δεκέμβριο. «Είναι σίγουρο ότι για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της κρίσης θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα στην πορεία. Από τώρα επισημαίνουμε ότι και η θετική διάταξη που ανακοινώσατε, για τους ανέργους, έχει δύο μεγάλα κενά. Για τους εποχιακά εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο, στον επισιτισμό, εάν για οποιοδήποτε λόγο, εργαζόμενος έχει δουλέψει λιγότερο από έξι μήνες, το επίδομα ανεργίας που ελάμβανε μπορεί να ήταν μέχρι το Δεκέμβριο και άρα δεν τον καταλαμβάνει η διάταξη που μόλις ανακοινώσατε. Επίσης, εάν ένας εργαζόμενος που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσε να εργαστεί στον τουρισμό πέρυσι και δεν είχε λάβει το εποχιακό επίδομα και είναι μακροχρόνια άνεργος, δεν θα περιληφθεί στη διάταξη. Συνεπώς είναι στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα αλλά έχουν κενά», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

«Σήμερα ή αύριο θα εκδοθεί η ΠΝΠ με την οποία καλύπτουμε όλους τους εργαζόμενους που έληξε το επίδομα ανεργίας τους, το πρώτο τρίμηνο του 2020. Με διάταξη που θα περιληφθεί επίσης στην ΠΝΠ, θα δοθεί η δυνατότητα, με ΚΥΑ του υπουργού Εργασίας και Οικονομικών, να επεκτείνεται αυτός ο χρόνος περαιτέρω αν αυτό καταστεί αναγκαίο», εξήγησε ο υπουργός Εργασίας.