Τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ανέλυσε εκτενώς ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.
Όπως είπε, το εύρος των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού είναι πάρα πολύ μεγάλο και η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων βρίσκεται κάτω από την «ομπρέλα» προστασίας.
Βέβαια, ο κ. Βρούτσης συμπλήρωσε ότι προστατεύονται και οι πιο αδύναμοι με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, «που είναι η “ομπρέλα” προστασίας των αδυνάμων».
«Αυτό διασφαλίζει ένα επίπεδο διαβίωσης για όσους δεν έχουν πρόσβαση στην εργασία, αλλά ούτε εισοδηματικές δυνατότητες να διαβιώσουν. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα παραμένει και όλα τα επιδόματα συνεχίζουν να υπάρχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι αποφασίστηκε η δίμηνη παράταση καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, σε όσους επιδοτούμενους ανέργους έληξε ή θα λήξει η επιδότηση εντός του πρώτου τριμήνου του 2020.
Αναφορικά με το Δώρο Πάσχα, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί κανονικά τη Μ. Τετάρτη στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι πληττόμενες, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), αλλά ούτε έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, ενώ, μέχρι το τέλος του Ιουνίου, θα καταβληθεί σε όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Υπογράμμισε δε ότι το Δώρο Πάσχα θα το λάβει, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, η κατηγορία των νοσοκόμων και των γιατρών. «Μέσα στη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, που βιώνουμε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί ολόκληρο» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.
Ερωτηθείς για την έκδοση προσωρινών συντάξεων, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής συντάξεων. «Έχουμε ήδη πάρει μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Μεταξύ αυτών, είναι η δημιουργία του e-ΕΦΚΑ, καθώς και η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Όμως, κληρονομήσαμε 1.058.000 εκκρεμότητες από τον ΣΥΡΙΖΑ (υποθέσεις, ερωτήματα, επανυπολογισμούς, κ.ά.).
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζε την πορεία που είχαμε ξεκινήσει, μέσω του ψηφιακού συστήματος “ΑΤΛΑΣ”, σήμερα θα είχαν δοθεί όλες οι συντάξεις, με ψηφιακό τρόπο, χωρίς αναμονές. Το διέκοψε, λόγω ιδεοληψίας. Από την πλευρά μας, εμείς έχουμε έναν σταθερό προσανατολισμό, ώστε, τον Ιούνιο του 2020, να εκδώσουμε τις πρώτες ψηφιακές συντάξεις» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας.