Quantcast

Βουλή: Αντιπαράθεση Γεραπετρίτη-Ραγκούση για τις καταλήψεις στα σχολεία

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ

Διαστάσεις μείζονος πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση προσλαμβάνει το ζήτημα των καταλήψεων στα σχολεία.

Η θέση που εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας νωρίτερα από το βήμα της Ολομέλειας, ότι «σήμερα οι καταλήψεις στα σχολεία είναι αποτέλεσμα της απώλειας εμπιστοσύνης των μαθητών στην κυβέρνηση, μετά το φιάσκο με τις μάσκες-αλεξίπτωτα στους μαθητές», προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για σαφή και ρητή πολιτική υιοθεσία των κινητοποιήσεων στα σχολεία, με τις οποίες, μειοψηφίες εμποδίζουν μαθητές να λάβουν τη μόρφωση στα σχολεία τους.

«Οι μαθητές είναι εν δικαίω. Οι καταλήψεις είναι μέσο για την αυτοπροστασία τους», είπε ο κ. Ραγκούσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης που απηύθυνε στον υπουργό Επικρατείας για τις αστοχίες στη διανομή μασκών, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στα σχολεία.

«Σήμερα είχαμε μία συνομολόγηση, μία πολιτική υιοθεσία των κινητοποιήσεων που γίνονται στα σχολεία. Με ρητό, σαφή τρόπο, ο κ. Ραγκούσης δικαίωσε αυτού του τύπου την επιβολή της μειοψηφίας πάνω στην πλειονότητα των παιδιών, τα οποία θέλουν να διδαχθούν και σήμερα εμποδίζονται. Έχουμε στην πραγματικότητα μία καταδυνάστευση, η οποία έχει ταξικό χαρακτήρα. Διότι τα παιδιά, τα οποία σήμερα δεν λαμβάνουν τη μόρφωσή τους, είναι εκείνα που ουσιαστικά εκβιάζονται να το πράξουν», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας.

«Οι καταλήψεις αυτές δεν έχουν σχέση με όσες καταλήψεις έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Αυτές οι καταλήψεις δεν είναι στο μυαλό των μαθητών όπλα διεκδίκησης. Είναι μέσο αυτοπροστασίας τους. Αυτό αισθάνονται ότι κάνουν. Αυτοπροστατεύονται. Αυτό που τους ζήτησε εν τέλει ο κ. Μητσοτάκης, βάζοντας το δίλημμα αυτοπροστασία ή καραντίνα. Αυτοπροστατεύονται διότι τους έχετε πάει σε σχολεία, στα οποία, προσέξτε, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Αυγή», ενώ στους έξι μήνες της πανδημίας είχαμε 776 μαθητές-κρούσματα του κορωνοϊού, τώρα, μόνο σε δύο εβδομάδες, από τότε που άνοιξαν τα σχολεία, έχουμε 365 κρούσματα. Μόλις σε δύο εβδομάδες έχουμε ήδη 150 σχολεία, στα οποία βρίσκονται κλειστές τάξεις, λόγω κορωνοϊού.

Για να ακριβολογώ, όχι λόγω κορωνοϊού αλλά λόγω των επιλογών σας, κύριε Γεραπετρίτη. Έτσι όπως πάμε, και μακάρι να διαψευστούμε, σε λίγες εβδομάδες, σε λίγους μήνες, μακάρι να μην είναι πολύ περισσότερα τα κλειστά σχολεία λόγω κορωνοϊού από αυτά που είναι ήδη κλειστά ή θα είναι κλειστά, λόγω καταλήψεων». «Τα αντανακλαστικά αυτοπροστασίας των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας, δεν αντιμετωπίζονται με αστυνομική λογική, όπως αυτό που πήγε να κάνει η κυβέρνηση στο Κερατσίνι και πήγε να κάνει στην Καβάλα, στέλνοντας αστυνομικούς να απειλήσουν μικρά παιδιά. Οι μαθητές είναι εν δικαίω. Εσείς είστε αν αδίκω», τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

Ως προς τις μάσκες στα σχολεία, που ήταν το αντικείμενο της επίκαιρης ερώτησης, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η προσωπική του συμβολή είχε να κάνει με την επιτάχυνση του ελέγχου της διαγωνιστικής διαδικασίας, δηλαδή της συμπλήρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τον φάκελο που κατατέθηκε στο ελεγκτικό συνέδριο, ο οποίος κρίθηκε απολύτως νόμιμος. Είχε, επίσης, όπως είπε, και την ευθύνη της έγκαιρης διανομής στα σχολεία, η οποία ήταν μία «πολύ σύνθετη άσκηση», όχι μόνο γιατί ήταν πολύ σύντομος ο χρόνος και για τη διαγωνιστική διαδικασία, και για την παραγωγή και για την διανομή αλλά και διότι ένα μέρος της προμήθειας ερχόταν από το εξωτερικό, γεγονός που απαίτησε διπλωματικές ενέργειες για να απελευθερωθούν τα φορτία και να διανεμηθούν στη χώρα. «Πράγματι, παρότι ο χρόνος ήταν σύντομος, την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους όλα τα παιδιά είχαν τη μάσκα στα σχολεία τους», επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας. Ως προς το ζήτημα της ευθύνης που έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Εγώ, κύριε Ραγκούση, αντιλαμβάνομαι πάντοτε την ευθύνη ως συλλογική. Η κυβέρνηση συλλογικά πιστώνεται τα θετικά και η κυβέρνηση συλλογικά χρεώνεται την αστοχία. Ποτέ, σε ό,τι με αφορά, δεν θα μετέφερα την ευθύνη σε άλλη κυβερνητική ή διοικητική μονάδα, πολλώ δε μάλλον δεν θα μετέφερα την ευθύνη σε μία υγειονομική επιτροπή, η οποία μας έχει στηρίξει όλο αυτό το διάστημα και πιστώνεται ένα μεγάλο κομμάτι τις επιτυχούς αντιμετώπισης του ιού».

Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία διένειμε δωρεάν στα σχολεία μάσκες ώστε να παιδιά να έχουν αυτήν την προστασία.

«Πράγματι, σε ένα υποσύνολο των μασκών, δηλαδή στις μάσκες που απευθύνονταν σε παιδιά κάτω των 10 ετών, υπήρξε μία μη ευκρινής αποτύπωση των διαστάσεων, η οποία κατέλειπε ένα περιθώριο παρερμηνείας σε ό,τι αφορά την πραγματική διάσταση», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και συμπλήρωσε ότι αυτή η παρερμηνεία οδήγησε να φτιαχτούν μάσκες που, σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν δυσανάλογες για ορισμένα από τα παιδιά. Η δε ΚΕΔΕ, η οποία διηνήργησε τη σχετική διαδικασία, κατόπιν των προδιαγραφών που έθεσε η αρμόδια υγειονομική επιτροπή, πράγματι προμηθεύτηκε μάσκες για όλα τα παιδιά, οι οποίες διανεμήθηκαν.

«Επειδή αντιλήφθηκαμε στο τέλος ότι υπήρχε ένα ζήτημα μεγάλου μεγέθους, εξαντλήσαμε τα αποθέματα των μικρών μασκών ώστε ακόμη και τα μεγαλύτερα παιδιά, από 10 έως 15 ετών, να πάρουν τις μικρές μάσκες, αφού υπήρχε πρόνοια για μεγαλύτερο αριθμό», τόνισε και ενημέρωσε: «Σήμερα, η υγειονομική επιτροπή έχει δώσει ήδη νέες προδιαγραφές μασκών και έχει εκκινήσει η διαδικασία της δεύτερης παρτίδας που θα διανεμηθεί εντός του Οκτωβρίου και η τρίτη παρτίδα θα δοθεί εντός του Νοεμβρίου, χωρίς κόστος για το ελληνικό Δημόσιο αφού θα γίνει μεταποίηση των μασκών, οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση της ΚΕΔΕ και πλέον όλα τα παιδιά στο τέλος της ημέρας θα έχουν τις τρεις μάσκες που τους αναλογούν».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για φιάσκο και διασυρμό του επιτελικού κράτους, καθώς, όπως είπε, «ο ίδιος ο Γιώργος Γεραπετρίτης και το Μέγαρο Μαξίμου, το επιτελικό κέντρο της κυβέρνησης, και ουσιαστικά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός» είχαν την ευθύνη για την έγκαιρη προετοιμασία και διανομή μασκών στους μαθητές και στην εκπαιδευτική κοινότητα. «Είστε η μόνη κυβέρνηση που επιχείρησε να διανείμει μάσκες αλεξίπτωτα στους μαθητές. Επίσης, όχι στο τέλος της ημέρας αλλά στο τέλος του χρόνου θα έχετε ενδεχομένως καταφέρει να διορθώσετε τη μεγάλη ζημιά που είναι πολύ μεγαλύτερη από το ζήτημα της μάσκας», επισήμανε.

Ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος δεν παρέλειψε να επικαλεστεί δημοσιεύματα για απευθείας ανάθεση του μεγαλύτερου μέρους της παραγγελίας σε φιλικών συμφερόντων εταιρεία αλουμινίου, υπογράμμισε ότι «αποτέλεσμα του φιάσκου δεν ήταν μόνο ο διασυρμός, σε αυτό το κρίσιμο θέμα, και την απώλεια 6 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά οι μάσκες-αλεξίπτωτα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αφού τα σχολεία άνοιξαν με 20.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς, άνοιξαν, σε αντίθεση με τη γνώμη της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ, και είχαμε αύξηση του ανώτατου αριθμού μαθητών στα δημοτικά σχολεία, αντί για μείωση εν μέσω πανδημίας, και έτσι φτάσαμε στις καταλήψεις». «Φτάσαμε στις καταλήψεις μέσα από μια διαδικασία πλήρους απώλειας της εμπιστοσύνης των μαθητών προς την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει το πολιτικό και ηθικό σθένος να πει στους πολίτες ότι έκανε λάθος και να ζητήσει συγνώμη. «Έχετε καταστεί, πολιτικά και ηθικά, οι αυτουργοί γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα στα σχολεία με τις καταλήψεις», σημείωσε.