Βουλή: Αίτημα και από τον ΣΥΡΙΖΑ για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Το αίτημα υπογράφουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ

Με επιστολή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητούν από τον Πρόεδρο της Βουλής την άμεση ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ και του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) σχετικά με τις υποθέσεις παρακολουθήσεων.

Το αίτημα υπογράφουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή: Νικόλαος Βούτσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Σπύρος Λάππας και Παύλος Πολάκης.

Στο αίτημά τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως «οι καταγγελίες αυτές δεν αφορούν μόνον τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή το κόμμα του, αλλά πλήττουν στον πυρήνα τους τη δημοκρατία και τις ελευθερίες στη χώρα μας. Η δικαιοσύνη εξετάζει ήδη την υπόθεση, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η Επιτροπή όμως οφείλει να ασκήσει τη δική της αρμοδιότητα σε ένα θέμα με προφανή θεσμική σημασία. Αν δεν είναι ασφαλής από παρακολουθήσεις ο πρόεδρος ενός κοινοβουλευτικού κόμματος ποιος μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στην Ελλάδα του Κ. Μητσοτάκη;».

Όπως αναφέρουν, «η καταγγελία αυτή έρχεται να προστεθεί σε άλλες εμπεριστατωμένες καταγγελίες για τις οποίες και στο άμεσο παρελθόν είχαμε ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της έγκυρης εφημερίδας “Η Εφημερίδα των Συντακτών”, η ΕΥΠ παρακολουθεί απλούς πολίτες και ενημερώνει για τις κινήσεις τους τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Εφημερίδας και των σημάτων της ΕΥΠ που δημοσιεύονται, η τελευταία ζητά:

• Την παρακολούθηση πολιτών που συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις ενάντια στα μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη συλλογή προσωπικών στοιχείων, επαγγέλματος, αριθμών κινητών τηλεφώνων, λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του ιδεολογικού υπόβαθρου των πολιτών.

• Την παρακολούθηση 12χρονου προσφυγόπουλου από τη Συρία, που δημοσιεύτηκε το σκίτσο του στην εφημερίδα Le Monde, καθώς και του δημοσιογράφου και του δικηγόρου που συναντήθηκαν με αυτό.

• Την παρακολούθηση δημόσιου λειτουργού γιατί φέρεται να υπερασπίζεται τα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα των μεταναστών.

• Την παρακολούθηση δικηγόρου που ανέλαβε την υπεράσπιση μετανάστη».

Αυτά, όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι «ανησυχητικά και θλιβερά γεγονότα», τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν και από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ