Βορίδης: Κανένας λόγος ανησυχίας για την ανθρώπινη υγεία από την Αφρικανική πανώλη των χοίρων

«ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΖΩΑ»

Όπως δήλωσε ο Μάκης Βορίδης σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας, «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ανθρώπινη υγεία, καθώς δεν προσβάλλει τον άνθρωπο αλλά απειλεί μόνο το ζωικό κεφάλαιο».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι στην περιοχή έχει μεταβεί ήδη η υφυπουργός, Φωτεινή Αραμπατζή μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γιώργο Στρατάκο και κλιμάκιο της γενικής διεύθυνσης Κτηνιατρικής μαζί με πέντε καθηγητές πανεπιστημίων της χώρας για τον συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισήμανε ο υπουργός, βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημιολογική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο έφτασε η νόσος των ζώων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη, η πρώτη εξέταση του κρούσματος πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, εν συνεχεία στάλθηκε δείγμα στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς στην Αθήνα, όπου και στις 4 Φεβρουαρίου επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη κρούσματος ΑΠΧ στη χώρα. Σε αναφορά του σχετικά με αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που μπορεί να πληγούν, υπογράμμισε ότι υπάρχει σχετικό πλαίσιο που το ρυθμίζει «αν και αυτή τη στιγμή αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσουμε το ζωικό κεφάλαιο της χώρας».

Στη συνέντευξη ήταν παρών και ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιάννης Μπούρας, ο οποίος, όπως είπε ο υπουργός, συνεργάζεται στενά με το υπουργείο από το καλοκαίρι, όταν η χώρα μας ήταν η μόνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που οικειοθελώς έλαβε μέτρα επιτήρησης στα σύνορά της και κάλεσε τους κτηνοτρόφους να τηρούν με ευλάβειας τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους.

Με σκοπό τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου έχει ήδη ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο εφαρμογής που προβλέπει μεταξύ άλλων: ακριβή περιγραφή της περιοχής, άμεση θανάτωση όλων των ζώων στην εκτροφή της οποίας εντοπίστηκε το κρούσμα    Επίσης, θα γίνει άμεση απογραφή όλων των χοίρων και επιβεβαίωση στοιχείων για όλες τις εκτροφές, καταγεγραμμένες και μη καθώς και τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων.

Ο Μάκης Βορίδης είπε πως για 40 μέρες ισχύουν περιοριστικά μέτρα στα μετακινήσεις και σε ακτίνα 10 χλμ από τη συγκεκριμένη εκτροφή, καθώς αποφασίστηκε:

   – Η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ζώντων χοίρων.

   – Η απαγόρευση διακίνησης κρέατος, χοιρινών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

   – Η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, χωρίς την άδεια του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Ασθένειας, σφάγιων χοίρου, κρέατος, προϊόντων χοίρου, σπέρματος, ωαρίων ή εμβρύων χοίρου, ζωοτροφών, εργαλείων, άλλων αντικειμένων και απορριμμάτων, που είναι δυνατό να μεταδώσουν την ΑΠΧ.