Quantcast

Βορίδης για Πέραμα: Ορθά έχει κινηθεί η ποινική και πειθαρχική διαδικασία – Θα εξεταστούν όλα τα ζητήματα

«Ανοίγει μια συζήτηση για το θέμα της άμυνας αλλά και ποιες είναι οι περιστάσεις όπου δικαιολογείται η εμπλοκή», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών

«Για το περιστατικό με τον νεκρό στο Πέραμα από πυρά αστυνομικών, ορθά έχει κινηθεί η ποινική και πειθαρχική διαδικασία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σημειώνοντας ότι θα εξεταστούν όλα τα επιμέρους ζητήματα.

Ο κ. Βορίδης ανέφερε πως ανοίγει μια συζήτηση για το θέμα της άμυνας αλλά και ποιες είναι οι περιστάσεις όπου δικαιολογείται η εμπλοκή.

Παράλληλα ο υπουργός υπενθύμισε ότι η ΝΔ εξελέγη καθώς εγγυήθηκε την ασφάλεια των πολιτών.

Ακόμη τόνισε πως γίνεται η αξιολόγηση στο δημόσιο και πως το 50% των υπαλλήλων είναι άριστοι και το 45% είναι εξαιρετικά καλοί, ενώ είπε πως το 0,3% παίρνει πολύ κακό βαθμό.

Επιπρόσθετα τόνισε πως το υπουργείο θα παρουσιάσει προτάσεις στον Πρωθυπουργό ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει στην σύνταξη προτάσεων.

Ανέφερε τέλος ότι οι παρελάσεις θα γίνουν κανονικά με εξαίρεση την μαθητική στη Θεσσαλονίκη λόγω του πένθους για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή την παρουσία βουλευτών του ΜΕΡΑ25 στην πορεία εναντίον της Αστυνομίας τη στιγμή που και οι δύο έχουν αστυνομική φρουρά, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε: «Δεν έχω να προσθέσω κάτι, επισημάνατε την αντίφαση και την υποκρισία».

Με αφορμή το αιματηρό περιστατικό στο Πέραμα, ο κ. Βορίδης σημείωσε: «Έχω πει ότι επί συγκεκριμένων ποινικών υποθέσεων τα πολιτικά πρόσωπα οφείλουν να είναι εξαιρετικά προσεκτικά στις διατυπώσεις τους. Δεν το λεω εγώ το λεει το δικαστήριο ανθρώπινων δικαιωμάτων για προφανείς λόγους. Γιατί τα πολιτικά πρόσωπα ενδέχεται να επηρεάσουν τη διαμόρφωση της κρίσης των δικαστών και να θεωρηθεί ότι παρεμβαίνουν υπέρ κάποια πλευράς. Άρα εγώ για τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχω να πω τίποτε παρά μόνο ότι έχει κινηθεί ορθά η ποινική διαδικασία, έχει κινηθεί η πειθαρχική διαδικασία και επομένως θα εξεταστούνε όλα τα επιμέρους ζητήματα τα οποία απασχολούν τη δημοσιότητα».

«Αυτή τη στιγμή είχαμε κάποιον ο οποίος ομολογημένα έχει διαπράξει μια αξιόποινη πράξη, μια κλοπή. Φαίνεται ότι αυτός από όσα διαρρέουν στη δημοσιότητα, επιτέθηκε στους αστυνομικούς γιατί υπάρχουν τραυματίες αστυνομικοί και επίσης ότι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση των όπλων. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι σήμερα υπάρχουν επτά αστυνομικοί κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία εκ προθέσεων. Αυτή είναι η σειρά των γεγονότων χωρίς να παίρνω καμία θέση. Κατά τη γνώμη μου η μεγάλη συζήτηση η οποία ανοίγει είναι κατά πόσο η γενική έννοια της άμυνας έτσι όπως την έχουμε στον ποινικό κώδικα πρέπει να εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο και στην περίπτωση της αστυνομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Για παράδειγμα, για να θεωρηθεί ότι βρίσκεσαι σε άμυνα πρέπει να υπάρχει παρόν και αναπόδραστος κίνδυνος. Λέει η νομολογία των δικαστηρίων μας ότι αν μπορείς να σηκωθείς να σηκωθείς να φύγεις παρότι απειλείσαι τότε δεν βρίσκεσαι σε άμυνα, πρέπει να σηκωθείς να φύγεις. Αν αυτό το εφαρμόσουμε στην Αστυνομία αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουμε αστυνομία. Επίσης λεει πάλι η νομολογία μας για την άμυνα ότι ο κίνδυνος πρέπει να είναι παρόν και τα μέσα της άμυνας πρέπει να είναι ανάλογα. Δηλαδή αν κάποιος σε απειλήσει με μαχαίρι δεν μπορείς να βγάλεις πιστόλι αλλά ακόμα και αν κάποιος βγάλει πιστόλι πρέπει να σε σημαδέψει για να μπορέσεις εσύ να τον βάλεις. Ναι αλλά αν σε σημαδέψει και είσαι αστυνομικός ενδεχομένως είναι πολύ αργά για να δούμε τι θα γίνει παρακάτω», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Θέλω λοιπόν να πω ότι αυτό το πλαίσιο της άμυνας που ενδεχομένως έτσι διαμορφωμένο είναι λογικό για έναν πολίτη οποίος δέχεται μια απειλή από έναν άλλο πολίτη προφανώς δεν μπορεί να ισχύσει με αυτό τον τρόπο για αυτόν του οποίου η δουλειά του είναι η επιβολή του νόμου. Ανοίγει μια πρώτη συζήτηση για το θέμα της άμυνας και ανοίγει μια δεύτερη συζήτηση για την εμπλοκή δηλαδή ποιες είναι οι περιστάσεις που δικαιολογείται η χρήση του όπλου των αστυνομικών. Γιατί αν πάμε στη λογική ότι οι κακοποιοί δεν θα καταδιώκονται, ότι όταν θα απειλούν ή θα επιτίθενται στους αστυνομικούς οι αστυνομικοί θα υποχωρούν αυτό σημαίνει ότι έχουμε κάνει μια επιλογή η οποία στην πραγματικότητα μειώνει την αποτελεσματική αντεγκληματική πολιτική», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Η ΝΔ εξελέγη με βασικό της άξονα και σύνθημα την επιβολή του νόμου και της τάξης και την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών. Υπήρξε μια από τις βασικές μας δεσμεύσεις και θέλω να θυμίσω ότι εχουμε κάνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα για αυτό, η αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα, η επαναφορά της ποινής της ισοβίου καθείρξεως, η αλλαγή του νόμου για τις αναστολές και τις αποφυλακίσεις. Εγώ θέλω αυτό για το οποίο εκλεχθήκαμε, πήραμε εντολή και είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στον ελληνικό λαό να πράξουμε. Μια αστυνομία αποτελεσματική η οποία εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών η οποία όμως προφανώς διέπεται από επαγγελματισμό και κάνει τη δουλειά της με αφοσίωση και με προσοχή και σεβασμό σε όλες τις πλευρές και με την ευαισθησία την οποία χρειάζεται να δείχνει κάθε φορά», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Ερωτηθείς αν είναι τυχαίο ότι τα άτομα που εχει επιλέξει ο πρωθυπουργός για την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν προέρχονται από το χώρο της ΝΔ, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε: «Χωρίς να υποτιμώ καθόλου το ρόλο των προσώπων και τη σημασία που έχουνε για την εκτέλεση του κυβερνητικού σχεδίου το μείζον είναι το κυβερνητικό σχέδιο. Όλοι εκτελούμε ένα κυβερνητικό σχέδιο, η σχέση είναι 90% -10% δηλαδή 90% είναι το κυβερνητικό σχέδιο και 10% η προσωπική σφραγίδα του καθενός».

Για την αξιολόγηση στο δημόσιο, σημείωσε: «Στο δημόσιο υπάρχει αξιολόγηση σε ποσοστό 95-97% των υπαλλήλων μόνο που αυτή η αξιολόγηση παράγει τα εξής αποτελέσματα, 50% των υπαλλήλων είναι άριστοι, 45% είναι εξαιρετικά καλοί. Υπάρχει ένα 4% το οποίο παίρνει χαμηλότερη βαθμολογία και μπαίνει στην κατηγορία που χρήζει βελτιώσεως κάτι το οποίο δεν βελτιώνεται τελικώς γιατί χρήζει βελτιώσεως αλλά δεν κάνουμε κάτι για αυτό. Και υπάρχει το 0,3% το οποίο παίρνει πάρα πολύ κακούς βαθμούς. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο επειδή αντιμετωπίζεται σε διεθνές επίπεδο και σε μεγάλους οργανισμούς και στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν σκέψεις για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό. Αυτά τα οποία έχουμε ξεκινήσει να συζητάμε, ήδη τα μελετάμε, μέσα στον Νοέμβριο θα παρουσιάσουμε ορισμένες προτάσεις μας στον πρωθυπουργό να πάρουμε το πράσινο φως».

«Η γενική ιδέα αυτών των προτάσεων είναι κυρίως να επιμείνουμε στο κομμάτι της στοχοθεσίας των οργανικών μονάδων και την υλοποίηση των στόχων των οργανικών μονάδων και να βαρύνουμε πολύ το πλαίσιο της αξιολόγησης των προϊσταμένων. Πηγαίνουμε δηλαδή σε μια αξιολόγηση της απόδοσης της οργανικής μονάδας σε σχέση όμως με μια φιλόδοξη στοχοθεσία και αυτό το συνδέουμε πολύ με το τι δουλειά κάνουν οι προϊστάμενοι αυτών των οργανικών μονάδων. Αρχίζουμε και κοιτάμε το ”τελικό προϊόν”, κάνουμε μια μετακίνηση από τον υπάλληλο στην υπηρεσία. Κοιτάμε τι παίρνει ο πολίτης», πρόσθεσε.

Για τις παρελάσεις, ο κ. Βορίδης δήλωσε: «Θα γίνουν κανονικότατα οι μαθητικές παρελάσεις μόνο στη Θεσσαλονίκη δεν θα γίνουν λόγω του πένθους για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά».

«Η απάντηση σε όποιον μου λεει κάτι περιοριστικό για τις ελευθερίες όλων των υπολοίπων πολιτών που έχουν εμβολιαστεί εξαιτίας του ότι μέρος του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί, η απάντηση είναι να εμβολιαστούν», διαμήνυσε κλείνοντας ο υπουργός.