«Για μία ακόμη φορά το 2022 η αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης της χώρας θα είναι ο τουρισμός. Όχι μόνο ο καλοκαιρινός τουρισμός, πλέον ο τουρισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.
Αναφερόμενος μάλιστα στους χειμερινούς προορισμούς τόνισε ότι η πληρότητα τους όλες τις γιορτινές μέρες έφτασε και ξεπέρασε το 90%.
Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αναφέρθηκε στα στοιχεία από τις συμφωνίες που κλείνει το υπουργείο, σημείωσε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικά: “Τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά. Μόλις χθες συμφωνήσαμε με την Apollo Travel Group για 500.000 επισκέπτες υψηλού επιπέδου το 2022. Είναι ο μεγαλύτερος tour operator της Σκανδιναβίας για ελληνικούς προορισμούς. Είναι αυτοί οι οποίοι άνοιξαν πέρυσι ξενοδοχείο αθλητικού τουρισμού στα Σύβοτα και φέτος θα εγκαινιάσουμε το Μάιο το νέο τους ξενοδοχείο στη Λήμνο. Επενδύουν και στον χειμερινό τουρισμό στην Ήπειρο.
Η DER Touristik, ο δεύτερος μεγαλύτερος tour operator στη Γερμανία, ζήτησε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για το 2022 για Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο και μίλησε για 20% αύξηση στις αφίξεις στην Ελλάδα σε σχέση με το 2019, ζητώντας να ξεκινήσουμε από τον Μάρτιο.
Συμφωνήσαμε επίσης με την εταιρεία κρουαζιέρας Norwegian Cruise Line, η οποία θα έχει home port τον Πειραιά μετά από πέντε χρόνια και με την CLIA, τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας, για 50% αύξηση της κρουαζιέρας στη χώρα και έναρξη αντί για 15 Απριλίου, την 1η Μαρτίου”.
«Το υπουργείο Τουρισμού, πρόσθεσε ο υπουργός είναι ένα οικονομικό υπουργείο, καθώς 1 στα 4 ευρώ στην ελληνική οικονομία και στο ΑΕΠ της χώρας έρχεται από τον τουρισμό. Και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμοι και ιδιωτικός τομέας οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά και μαζί, έτσι ώστε αυτό να διανεμηθεί στη μέση ελληνική οικογένεια. Είναι πραγματικότητα και είναι ένας ορατός στόχος για το 2022».
Ο κ. Κικίλιας αναφερόμενος στην επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού, επεσήμανε ότι το υπουργείο στοχεύει σε ένα βιώσιμο μοντέλο και πρόσθεσε:«Ο κορονοϊός άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουν οι πολίτες. Νομίζω ότι το θέμα πλέον είναι τα έσοδα και η ποιότητα του τουρισμού πιο πολύ ακόμα και από την ποσότητα. Το 2021 για ξεπεράσαμε πρώτη φορά τα 600 ευρώ έσοδα ανά ταξιδιώτη, ανά επισκέπτη. Και αυτό είναι δείγμα ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου το οποίο θέλουμε να εφαρμόσουμε και ενός πλαισίου τέτοιου που σε κάθε περιοχή στη χώρα θα μπορούμε να αναβαθμίσουμε το προϊόν μας και αυτό να φέρει παραπάνω έσοδα. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τους προορισμούς μας, να έχουμε υψηλά έσοδα για τον τουρισμό που θα διανεμηθούν στην ελληνική κοινωνία και να προστατέψουμε τη μοναδική εμπειρία την οποία προσφέρει η χώρα».
Εστιάζοντας στην στήριξη της κυβέρνησης στον ελληνικό τουρισμό, ο κ. υπουργός ανάφερε τα εξής: «Σε συνεννόηση με την Προεδρία της Κυβέρνησης, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, ανακοίνωσαν για τις 15 αυτές ημέρες του Ιανουαρίου, με πιθανότητα επέκτασης, τη στήριξη με δυνατότητα αναστολής του 25% των εργαζομένων σε ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία και υπηρεσίες κρατήσεων, όπως και ένα ειδικό πρόγραμμα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τις επιχειρήσεις οργάνωσης συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, οι οποίες έχουν πληγεί. Για μία ακόμη φορά η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στον πολύ σημαντικό για την οικονομία, κλάδο του τουρισμού. Όμως το όραμά μας και η φιλοδοξία μας είναι να κινηθεί έτσι η χρονιά – και βλέπουμε τα στοιχεία πολύ ενθαρρυντικά – έτσι ώστε όχι μόνο να μην απαιτείται αυτό σε διάρκεια, αλλά αντίθετα, όπως το 2021 είχαμε 6 δις παραπάνω έσοδα από τον τουρισμό τα οποία πιστώθηκαν στον προϋπολογισμό μας και κατέληξαν στην ελληνική οικονομία, έτσι να είναι υπερπολλαπλάσια τα έσοδα και για το 2022».
Ερωτώμενος για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ο κ. Κικίλιας είπε “ότι ο Πρωθυπουργός μόλις εχθές έδωσε συνέντευξη και απάντησε. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται κανένας μας να τον ερμηνεύσει”.
Τέλος ο κ. υπουργός στάθηκε στις αντοχές του ελληνικού τουρισμού λέγοντας τα εξής:
«Ο ελληνικός τουρισμός έδειξε ότι είναι χαλύβδινος. Φροντίσαμε το 2020 ώστε με τα υγειονομικά μας πρωτόκολλα και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε την πανδημία – είχα την τιμή να προΐσταμαι του Υπουργείου Υγείας τα τελευταία δύο χρόνια – χωρίς εμβόλια, χωρίς τη δυνατότητα εμβολιασμού και μπορέσαμε να έχουμε τουριστικό προϊόν και αφίξεις, όταν όλες οι άλλες μεσογειακές χώρες έμειναν κλειστές. Και το 2021 είχαμε εντυπωσιακά έσοδα και απόδοση του τουρισμού. Είναι η άλλη όψη του σοβαρού επαγγελματικού και οργανωμένου σχεδίου που είχαμε για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σύμφωνα με αυτά τα οποία λένε οι επιστήμονές μας, η γρήγορη κλιμάκωση της «Όμικρον» ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει και σε γρήγορη αποκλιμάκωση. Πολλοί μιλούν αυτό τον καιρό για την πανδημία, για την «Όμικρον», για τη «Δέλτα». Πρέπει να μιλούν θεσμικά αυτοί οι οποίοι έχουν αναλάβει το συγκεκριμένο ρόλο και να εισακούονται. Οι πολλές αναφορές στο συγκεκριμένο θέμα δεν βοηθούν την ελληνική κοινωνία και σίγουρα όταν η μείζονα αντιπολίτευση αποφασίζει να λειτουργήσει με μικροπολιτική, μικροκομματική στόχευση για την πανδημία, έχει αποδειχθεί αυτά τα δύο χρόνια ότι έχει τα ανάστροφα για εκείνη αποτελέσματα».