Βαρβιτσιώτης για Τουρκία: Η αποκλιμάκωση δεν σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα

«ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ»

Για το ποια είναι η διαφορά μας με την Τουρκία, μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

 

Η αποκλιμάκωση δεν σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα με την Τουρκία, διαμήνυσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

 

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «το μήνυμα που έφυγε από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήταν ότι η οποιαδήποτε επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την Ελλάδα, μέσα από την άσκηση καταχρηστικών κινήσεων στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας από πλευράς Τουρκίας, θα έχει επιπτώσεις στη σχέση της με την Ευρώπη»

 

 

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης πρόσθεσε ότι «το ότι έγινε μια κίνηση, δε σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Δε χωράει κανένας εφησυχασμός», επισημαίνοντας ότι μια διαφορά αναγνωρίζει η ελληνική πλευρά με την Τουρκία, διαχρονικά και αυτή είναι η διαφορά της υφαλοκρηπίδας.

 

 

Βαρβιτσιώτης: Οι αντιδράσεις στην Ευρώπη για την Αγία Σοφία ήταν σχετικά χαλαρές

 

Σε σχέση με το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σημείωσε ότι αρχικά οι αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν ιδιαίτερα χλιαρές. Η εικόνα όμως από την Κωνσταντινούπολη τη μέρα εκείνη της πρώτης προσευχής προκάλεσε έναν ορυμαγδό αντιδράσεων, δίνοντας ακριβώς το μήνυμα ότι πρόκειται για μια οπισθοχώρηση της Τουρκίας σε σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ότι διολισθαίνει σε ένα ισλαμικό δρόμο, μακριά από δημοκρατικές αξίες.