Quantcast

Βαρβιτσιώτης: Δεν μπορεί να γίνει διάλογος υπό την απειλή όπλων

ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

«Δεν μπορεί να γίνει διάλογος υπό την απειλή των όπλων. Δεν γίνεται να σε προσκαλούν σε διάλογο και πάνω στο τραπέζι να είναι το όπλο και αν δεν συμφωνείς μαζί τους να σε απειλούν ότι θα το χρησιμοποιήσουν» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Μέχρι τώρα συνεχίζει την διαδικασία άσκησης πίεσης προς την Ελλάδα. Όμως η Τουρκία βρήκε κλειστές πόρτες στην Ευρώπη. Το διαπίστωσε ο Τσαβούσογλου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Το κλίμα ήταν πρωτοφανώς αρνητικό για την Τουρκία» σημείωσε σχετικά με την αντίδραση των Ευρωπαίων στην ομιλία του τούρκου ΥΠΕΞ.

«Κανένας δεν δέχθηκε τα επιχειρήματα της Τουρκίας: Δηλαδή ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ, ότι η Τουρκία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, -ενώ δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και το να πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις. Όλος ο διεθνής παράγοντας λέει ένα πράγμα στην Τουρκία: Πρέπει να σταματήσεις να προκαλείς και μετά να καθίσεις για διάλογο. Αυτή είναι και η θέση της Ελλάδος» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε σημαντικές τις δηλώσεις του αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο από την Κύπρο, όπου έκανε λόγο ότι πρέπει να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας και μετά να υπάρξει διάλογος.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός, σχολιάζοντας την αλλαγή πορείας του Oruc Reis, είπε «δεν ξέρουμε πού κατευθύνεται το πλοίο. Υπάρχουν κινήσεις στο πεδίο και στη διπλωματία. Μέσω διπλωματίας δεν μας ήρθε κανένα μήνυμα ότι η Τουρκία είναι έτοιμοι να αποσύρει τις δυνάμεις της. Όταν έρθει μήνυμα με τον τρόπου που πρέπει να έρθει και τις εγγυήσεις που πρέπει να έχει, η ελληνική πλευρά θα τοποθετηθεί ανάλογα».

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, ανέλυσε το πλαίσιο που κινείται η χώρα μας.

«Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια ευρύτατη συμμαχία εντός ΕΕ για να υπάρχει ένα πολύ σκληρό πλαίσιο κυρώσεων. Εμείς θέλουμε η Ευρώπη να προτείνει στην Τουρκία: Εξομάλυνση των σχέσεων της με την Ελλάδα, που θα εξομαλύνει και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Εάν η Τουρκία συνεχίσει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο, υπάρχει η πλευρά των κυρώσεων και του ισχυρού οικονομικού αποκλεισμού. Δεν έχει οριστικοποιηθεί το πακέτο. Εμείς ενημερώνουμε τους εταίρους, τους δείχνουν τα διλήμματα, στην περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι» κατέληξε.