Βαρβιτσιώτης: Απόλυτη προτεραιότητα η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

«Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδεικνύει τον δέοντα σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε αυτούς που δικαιούνται άσυλο»

«Το θέμα της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα και της εσωτερικής αλλά και της ευρωπαϊκής μας πολιτικής», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και το Σύνταγμα της Αυστρίας, Καρολίνα Έντσταντλερ (Karoline Edtstadler), η οποία επισκέπτεται την Αθήνα.

 

«Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδεικνύει τον δέοντα σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε αυτούς που δικαιούνται άσυλο, αλλά δεν μπορεί να μεταβληθεί σε απλό χώρο διέλευσης παρανόμων μεταναστών», σημείωσε.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση που κάνουμε μεταξύ μας για την εμπέδωση και τη διαμόρφωση μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου, στα πλαίσια της ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Πρέπει να βρούμε μια κοινή λύση σε ένα κοινό πρόβλημα».

Και πρόσθεσε πως για την Ελλάδα είναι απαραίτητες τρεις προϋποθέσεις γι’ αυτή την πολιτική: «Η πρώτη έχει να κάνει με την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, η δεύτερη με την σωστή κατανομή του βάρους της μετανάστευσης και η τρίτη με τη διατήρηση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα της Ένωσης. Θεωρούμε ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια στα θέματα που έχουν να κάνουν με την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης και ιδιαίτερα με τις συμφωνίες με τις τρίτες χώρες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα «δεν σκοπεύει να γίνει χώρα τράνζιτ για πιθανά κύματα από το Αφγανιστάν και γι΄ αυτό στηρίζει την ευρωπαϊκή πολιτική, που καλεί για στήριξη των γειτονικών χωρών του Αφγανιστάν».

Υπενθύμισε και την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, κατά την οποία στάλθηκε ξεκάθαρο μήνυμα ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία επιθυμούν να γίνουν χώρες τράνζιτ για πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, ενώ τόσο αυτός όσο και η Αυστριακή υπουργός, υπογράμμισαν πως δεν θα γίνει δεκτή τυχόν νέα εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα της διεύρυνσης της Ευρώπης στα Δυτικά Βαλκάνια και σημείωσε πως «η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να προχωρήσει γρήγορα το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και να συνεχίσει η ενταξιακή πορεία της Σερβίας και του Μαυροβουνίου».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «χρειάζεται μια ενίσχυση και στις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε αυτή η γειτονιά να μην παραμένει έξω από την ευρωπαϊκή προοπτική και βέβαια να μην εξάγει αστάθεια ή να κοιτάζει προς άλλες κατευθύνσεις για την οικονομική της ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στην πανδημία, σημείωσε πως σήμερα είναι η πρώτη μέρα που στην Ελλάδα μπορούν να βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους οι εμβολιασμένοι χωρίς μάσκα.

«Είναι μια μέρα χαράς. Και η Αυστρία και η Ελλάδα δούλεψαν πολύ για να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορωνοϊού και δεν θα μπορούσαν να το πετύχουν αυτό αν δεν είχαν εφαρμόσει την ευρωπαϊκή πολιτική για τον εμβολιασμό».

Όσον αφορά τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Βαρβιτσιώτης προσκάλεσε ακόμη μια φορά όλους να συμμετάσχουν, μέσα από την πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτό το σκοπό, «ώστε το μήνυμα να μην είναι ένα μήνυμα που θα έρθει από τις Βρυξέλλες και τις πρωτεύουσές μας, αλλά να έρθει από τους πολίτες μας προς τις Βρυξέλλες για το ποια Ευρώπη θέλουν».

Τέλος, ευχαρίστησε την Αυστρία για τη βοήθειά της στην κρίση στον Έβρο, τον Μάιο του 2020, αλλά και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών το καλοκαίρι.

Καρολίνα Έντσταντλερ: Θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι εγγυητής για τα σύνορα

Θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι εγγυητής για τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεσήμανε από την πλευρά της η υπουργός της Αυστρίας, Καρολίνα Έντσταντλερ, ενώ υπογράμμισε πως «αυτό πρέπει να το καταλάβει και η Τουρκία».

«Η Αυστρία πάντοτε θα υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως οι δύο χώρες προσπαθούν να προωθήσουν τα κοινά τους συμφέροντα και ενδιαφέροντα μέσω των διμερών επαφών και έχουν μια «θαυμάσια σχέση».

«Η μετανάστευση μας απασχολεί γιατί έχει αρχίσει να εργαλειοποιείται από πολλές κυβερνήσεις και πολλούς άλλους φορείς», ανέφερε και υπογράμμισε την ανάγκη τα χρήματα που δόθηκαν συμπληρωματικά από την Κομισιόν για την αντιμετώπιση του θέματος να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Έχουμε εξωτερικά σύνορα, πρέπει να τα προστατεύσουμε, πρέπει να αναπτύξουμε σχετικές πολιτικές που δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων ή ανθρώπων, αλλά να γίνει και χρήση όλων των μέσων που προσφέρει η τεχνολογία, όπως drone. Η Κομισιόν πρέπει πραγματικά να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν την έννοια εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Η κ. Έντσταντλερ υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα, ιδιαίτερα από την παράνομη μετανάστευση, ενώ ανέφερε πως το ταξίδι της στην Ελλάδα είναι κομμάτι ενός μεγαλύτερου ταξιδιού στις χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα με την Ευρώπη.

«Παρότι εμείς δεν βρισκόμαστε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, έχουμε πάντα προσπαθήσει να υποστηρίξουμε αντίστοιχες πολιτικές», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανέφερε ότι τόσο η Αυστρία, όσο και η Ελλάδα, έχουν υποστηρίξει την πολύ επιτυχημένη ευρωπαϊκή πολιτική, πρόσθεσε όμως ότι, δυστυχώς, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τέλος της πανδημίας.

Αναφέρθηκε ακόμη στην τεράστια σημασία που έχει για την ΕΕ η διεύρυνσή της στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και τη σημασία της δημιουργίας συμμαχιών όταν συζητάμε στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Με τη διμερή τους συνάντηση, ο κ. Βαρβιτσιώτης και η κ. Έντσταντλερ συμμετείχαν σε εκδήλωση στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, με τίτλο «Let’s Listen to the future» και συνομίλησαν με φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παντείου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση σε σπουδές διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων και διεθνούς δικαίου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ