Βαρουφάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Πρέπει να καταδικάσουμε τα εγκλήματα του Πούτιν στην Ουκρανία και πρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί

«Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει ο σκοτωμός των ανθρώπων», επισήμανε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25

«Είναι πόλεμος γεωπολιτικός, έχει ξεκινήσει υπόκωφα από τη δεκαετία του ’90 όταν άρχισε το ΝΑΤΟ να επεκτείνεται προς Ανατολάς αλλά τη στιγμή που ο Πούτιν επέλεξε τους μαζικούς βομβαρδισμούς», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Το πρόσωπο του τέρατος» με τον δημοσιογράφο Θανάση Λάλα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

«Μια εισβολή ολική όλη η συζήτηση και η ανάλυση για το τι μας οδήγησε εδώ προφανώς μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει ο σκοτωμός των ανθρώπων, η αποτελμάτωση της ευρωπαϊκής κοινωνικής οικονομίας την οποία τη ζούμε μέσα από την ακρίβεια εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να σταματήσει αυτός ο πόλεμος τώρα και μετά να ξανακοιτάξουμε ιστορικά και γεωπολιτικά τα αίτια αυτού του πολέμου», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.

«Ένας πύραυλος ο οποίος τοποθετείται στο Χάρκοβο σε 25 λεπτά φτάνει στη Μόσχα, αυτό είναι το επιχείρημα του Πουτιν. Όλα αυτά όμως έχουν τη σημασία τους αλλά όχι την ώρα που σκοτώνεται κόσμος, την ώρα που σκοτώνεται κόσμος πρέπει να καταδικάσουμε τα εγκλήματα του Πούτιν στην Ουκρανία και πρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί ώστε να σταματήσει ο βομβαρδισμός και να αποσυρθούν τα στρατεύματα», επισήμανε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

Αναλυτικά η συνέχεια της συνέντευξης του Γιάνη Βαρουφάκη στα Παραπολιτικά 90,1
Αναφορικά με την ερώτησή του στη Βουλή για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε: «Εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση από την πρώτη μέρα του πολέμου. Από τη στιγμή που μπήκαν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία λέμε ότι ο μόνος τρόπος να μην εξελιχθεί αυτή η εισβολή σε μια μόνιμη τραγωδία, σε ένα Αφγανιστάν στην περιφέρεια της ΕΕ είναι μια σύνοδος Κορυφής μεταξύ του αμερικανού προέδρου και του κ. Πούτιν με την ΕΕ και τον κ. Ζελένσκι στο περιθώριο. Να υπάρξει μια άμεση συμφωνία μεταξύ αυτών των δύο μεγάλων δυνάμεων, αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων με αντάλλαγμα γιατί κάτι πρέπει να πάρει και ο Πούτιν για να δεχτεί να το κάνει, με αντάλλαγμα εγγυήσεις των ΗΠΑ για την ουδετερότητα της Ουκρανίας».

«Και για εμάς η ουδετερότητα της Ουκρανίας είναι η ιδανική λύση για την Ουκρανία γιατί όπως θυμάστε υπήρχαν χώρες διαμάντια στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου όπως η Αυστρία, όπως η Σουηδία, όπως η Φιλανδία που αναπτύχθηκαν και δημιούργησαν φαντασμαγορικές δημοκρατίες και τεχνολογίες επειδή ήταν ουδέτερες. Αν εμείς οι ευρωπαίοι θέλουμε να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς, να αναπτυχθεί μια ανεξάρτητη ουδέτερη Ουκρανία κανένας δεν σταματάει την ΕΕ να ρίξει χρήμα μέσα από την ΕΚΤ να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση και ενίσχυση μιας νέας ανεξάρτητης δημοκρατικής Ουκρανίας», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Η ΕΕ ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη, δεν υπάρχει ΕΕ έχουμε καταφέρει ιδίως μετά την κρίση στο ευρώ η ΕΕ να μην έχει πλέον κάποιο ειδικό βάρος στο γεωπολιτικό παιχνίδι. Για αυτό και μίλησα για Σύνοδο Κορυφής Μπάιντεν –Πούτιν με την ΕΕ να παίζει στην καλύτερη περίπτωση επικουρικό ρόλο», δήλωσε μεταξύ άλλων.

«Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, εμείς δεν μπορούμε να λύσουμε το Ουκρανικό όμως είμαστε μια χώρα με εκπροσώπηση στη ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Δένδιας θα βρεθούν γύρω από το τραπέζι τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ εκεί έχει μεγάλη σημασία να ακουστεί η φωνή μιας μικρής χώρας η οποία να είναι η φωνή του ορθού λόγου και να πει ”εδώ αυτό αν το αφήσουμε να εξελιχθεί τελικά δεν θα υπάρχουν νικητές”», πρόσθεσε.

«…Γιατί δεν θα μπορούσε και η Ελλάδα με μια καλά διατυπωμένη πρόταση για μια ουδέτερη ανεξάρτητη Ουκρανία που θα μπορούσε να την ”πουλήσει” αυτή τη λύση ο Πούτιν στο δικό του σύστημα ως μια δική του νίκη ότι σταμάτησε την προς ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε μια τέτοια ελληνική φωνή να κάνει τη διαφορά. Δεν λεω ότι θα έλυνε το πρόβλημα, και εγώ είμαι απαισιόδοξος δεν ειμαι αισιόδοξος αλλά έχουμε υποχρέωση να θέτουμε ένα απλό ερώτημα τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε», διευκρίνισε ο κ. Βαρουφάκης.

«Υπάρχουν δύο ειδών πολιτικοί ηγέτες εκείνοι που θέλουν να προσαρμόσουν τον κόσμο σε αυτά που πιστεύουν ότι ισχύουν, και στους άλλους που προσαρμόζουν αυτά που εκείνοι πιστεύουν σον κόσμο. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας προσαρμοστικότατος πρωθυπουργός βλέπει γύρω του τι θέλει ο κ. Μπάιντεν, τι θέλει ο κ. Σόλτς, τι λεει ο κ.Μακρόν και προσπαθεί να το πει εκείνος πριν το πουν οι άλλοι. Βασιλικότερος του βασιλέως. Είναι ένας πάρα πολύ επικοινωνιακός και ευέλικτος ”Yes man”. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή όταν όλο το καράβι της Δύσης πηγαίνει προς λάθος κατεύθυνση γιατί ουσιαστικά μπαίνουμε σε μια διαδικασία από την οποία κανείς δεν θα βγει κερδισμένος τότε χρειάζεται μια ηγετική φωνή η οποία να μπορεί να πει ”όχι δεν είναι σωστή η κατεύθυνση αυτή. Η μικρή Ελλάδα είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, είμαστε μέλη της ΕΕ αλλά εμείς έχουμε άλλη άποψη για το ποιο είναι το κοινό μας συμφέρον”», συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης.

«Γιατί βεβαίως οι ΗΠΑ ενισχύουν τη θέση τους αλλά εγώ βλέπω να ενισχύει τη θέση του ακόμα περισσότερο την Κίνα. Αυτή τη στιγμή η ηγεσία της Κίνας τρίβει τα χέρια της. Οι κυρώσεις που επέφερε η Αμερική, γιατί Αμερική το έκανε δεν το έκανε η Ευρώπη, αποκόπτοντας την Κεντρική τράπεζα της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα των κεντρικών τραπεζών το οποίο το ελέγχουν οι ΗΠΑ αυτό είναι μια τεράστια κίνηση. Γιατί αυτό που έκαναν είναι ότι επέβαλαν στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να κάνει στάση πληρωμών απέναντι σε δυτικές τράπεζες», συμπλήρωσε.

«Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του καπιταλισμού ποτέ. Τους επιβάλλουν να κάνουν στάση πληρωμών και ο Πούτιν λεει ότι αφού τα δολάρια τα οποία έχω στη Δύση δεν μου επιτρέπετε να τα χρησιμοποιήσω για να αποπληρώσω δυτικές επιχειρήσεις και τράπεζες τότε θα τους πληρώσω με ρούβλια. Και έχεις την Κίνα από την άλλη πλευρά οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ένα τεχνολογικά εξαιρετικό ψηφιακό σύστημα πληρωμών, ένα ψηφιακό κινεζικό νόμισμα το οποίο το θέτουν στη διάθεση του κ. Πούτιν τώρα. Αυτό υπονομεύει τη δεσπόζουσα θέση του δολαρίου. Καταλαβαίνουν οι αμερικανοί ότι ουσιαστικά βάζουν τα χέρια τους και βγάζουν τα μάτια τους; Δεν είμαι σίγουρος», επισήμανε.

«Ο στόχος των ΗΠΑ ήταν πάντοτε να υπάρχει μια Ευρώπη η οποία να είναι αρκετά διαιρεμένη, αρκετά αντιδραστική και αρκετά πλούσια υπό τους όρους των συμφερόντων των ΗΠΑ», υποστήριξε ο επικεφαλή του ΜέΡΑ25.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα χαθούν πολλοί άνθρωποι ακόμα μέχρι να βρεθεί η λύση στον ουκρανικό πόλεμο, απάντησε: «Ναι δυστυχώς θα χαθούν πολλοί περισσότεροι από ότι ”θα έπρεπε”. Νομίζω ότι πρέπει πρώτα ο φόρος του αίματος να φτάσει σε ένα σημείο όπου οι δύο μεριές θα είναι διατεθειμένες να καταβάλουν το κόστος της αμοιβαίας υποχώρησης. Αλλά το βασικό είναι το πότε ο κ. Μπάιντεν θα καταλάβει ότι και η δική επιβίωση εξαρτάται από να μην αφήσει το Ουκρανικό να μεταμορφωθεί σε κάτι αντίστοιχο του Αφγανιστάν επί Σοβιετίας ή επί Αμερικανών. Εκεί πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, εκεί έχει σημασία οι ευρωπαίοι παρά το γεγονός ότι παραπαίουμε ως Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένας κατακερματισμός και μια αποδόμηση, όλοι μας είτε είμαστε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση να πιέζουμε έτσι ώστε οι ΗΠΑ να μην βάλουν βέτο στο σταματημό ενός πολέμου γιατί ο Πούτιν θα τον θελήσει το σταματημό του πολέμου κάποια στιγμή, είναι αδιέξοδος για αυτόν».

«Με στεναχωρεί η συλλογική ανοησία της πιο έξυπνης ηπείρου. Η Ευρώπη έχει από τους πιο έξυπνους ανθρώπους στον κόσμο, τουλάχιστον μορφωμένους, τεχνολογικά καταρτισμένους, πολιτιστικά και όμως ειμαστε η πιο ανόητη ήπειρος . Αυτή τη στιγμή αν δείτε τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα πράγματα η Κίνα, τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα πράγματα οι ΗΠΑ και συγκρίνετε με την ΕΕ είναι η ανόητη ήπειρος»,

ΔΗΜ: Τι είναι αυτό που κάνει την καλλιεργημένη πολιτιστικά ήπειρο να γίνεται τόσο ανόητη;

«Είναι ο τρόπος που δομήθηκε η ΕΕ. Το 1950 δομήσαμε η ΕΕ σαν ένα καρτέλ βαριών βιομηχανιών και από τότε παραμένει ένα καρτέλ μεγάλων επιχειρήσεων που είναι ακριβώς το αντίθετο από τον τρόπο με τον οποίο δομήθηκε στην Αγγλοσαξονία η σύγχρονη αστική καπιταλιστική δημοκρατία. Πρέπει να πάμε πολύ βαθειά στις ρίζες του οικοδομήματος για να δούμε ποια είναι τα αίτια που εξηγούν αυτή συλλογική ανοησία», διαμήνυσε κλείνοντας.