Quantcast

Βαρουφάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Η τουρκική κοινωνία έχει ένα μόνιμα απολυταρχικό δικτατορικό καθεστώς

«Ο μόνος τρόπος να σταθεροποιείται ένα τουρκικό καθεστώς είναι να ρίχνει μια ένταση στο Αιγαίο», δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25

«Εμείς στο συνέδριο μας καταθέσαμε 7+1 τομές πράγματα που πρέπει να γίνουν στην ελληνική κοινωνία, οικονομία, εξωτερική πολιτική. Αυτές οι 7+1 τομές πιστεύουμε ότι είναι πράγματα που πρέπει να γίνουν στον τόπο, χωρίς αυτά δεν θα πάμε μπροστά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι το Λιμενικό Σώμα πνίγει μετανάστες, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα παιδιά μας που υπηρετούν στο Λιμενικό μπαίνουν σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση από την ΕΕ και από την κυβέρνηση. Τους βάζουν να σπρώχνουν ανθρώπους που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα κύματα να τους προωθήσουν, να κάνουν την επαναπροώθηση. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα έγκλημα απέναντι τους Λιμενικούς μας. Όταν έχεις έναν νέο ανθρωποι που έχει πάει να υπηρετήσει την πατρίδα και του δίνεις εντολή να εγκληματήσει είσαι εσύ ο εγκληματίας. Δεν φταίνε οι άνθρωποι του Λιμενικού φταίει η ΕΕ και φταίει η κυβέρνησή μας γιατί σε τελική ανάλυση δεν λύνεται το πρόβλημα έτσι γιατί οι μόνοι που κερδίζουν από αυτό είναι οι έμποροι γιατί όταν πνίγονται πιο πολλοί, όταν είναι πιο δύσκολο να περάσεις απέναντι ανεβαίνει η ταρίφα και ανεβαίνουν τα κέρδη αυτών των ανθρώπων».

«Η λύση δεν είναι να προσποιούμαστε ότι δεν γίνεται, η λύση είναι να σταματήσει να γίνεται αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Από μικρό παιδί φοβάμαι θερμό επεισόδιο. Δεν έχει αλλάξει η κατάσταση. Θυμάστε τι γινότανε τη δεκαετία του ’60 ή του ’70 είχαμε φτάσει στον πόλεμο ουσιαστικά και είχαμε και το Κυπριακό, δεν είναι χειρότερα σήμερα είναι σταθερή η κατάσταση. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η τουρκική κοινωνία έχει ένα μεγάλο δυναμισμό και ταυτόχρονα ένα μόνιμα απολυταρχικό δικτατορικό καθεστώς το οποίο αλλάζει αλλά πάντοτε είναι ένα ασταθές δικτατορικό αυταρχικό καθεστώς το οποίο πνίγει τους ανθρώπους ιδίως τους δημοκράτες στην Τουρκία και το οποίο επειδή είναι ασταθές είναι πάντοτε ετοιμοπόλεμο. Γιατί ο μόνος τρόπος να σταθεροποιείται ένα τουρκικό καθεστώς είναι να ρίχνει μια ένταση στο Αιγαίο γιατί αυτές οι εντάσεις πάντες ενώνουν το εσωτερικό μέτωπο και σταθεροποιούν το καθεστώς. Αυτό είναι στάνταρ, δεν είναι κάτι καινούργιο, αυτό συμβαίνει και σήμερα».

«Η θέση του ΜέΡΑ25 είναι σταθερή από το 2019, την έχω εκφράσει και κατ’ ιδίαν στον πρωθυπουργό δεν μου έχει πει ότι διαφωνεί σε προσωπικό επίπεδο αλλά δεν εφαρμόζει τη δική μας συμβουλή. Εμείς λέμε όχι διμερείς διαπραγματεύσεις. Εμείς είμαστε υπέρ της διπλωματικής λύσης βεβαίως… Καταρχάς να εξηγήσω γιατί όχι στο διμερές, θυμάστε πριν μερικούς μήνες που είχε πάει ο πρωθυπουργός στην Κωνσταντινούπολη και μετά έκανε μια ενημέρωση τους πολιτικούς αρχηγούς εγώ του είχα πει δεν έπρεπε να έχεις πάει στην Κωνσταντινούπολη. Γιατί ο Ερντογάν είτε σε χρησιμοποιεί επικοινωνιακά ή άμα είναι να κάτσετε στο τραπέζι και να κάνετε μια σοβαρή συζήτηση θα φορτώσει στο διαπραγματευτικό τραπέζι μια σειρά από ζητήματα, μέχρι και τη Γαύδο θα βάλει μέσα μπορεί να θέλει και το Μοναστηράκι μόνο και μόνο για να σε εξαναγκάσει να φύγεις από τις διαπραγματεύσεις και μετά να σε κατηγορήσει ότι δυναμιτίζεις τις διαπραγματεύσεις και την ειρηνευτική διαδικασία. Είναι δεδομένο ότι θα το κάνει ο Ερντογάν αυτό, τι θα πρέπει να κάνουμε αντί για αυτό», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Η ελληνική κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή, θα πρέπει να καλέσει σε διεθνή περιφερειακή συνδιάσκεψη τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων όλων των χωρών που βρέχονται από την ανατολική Μεσόγειο να έρθουν στην Ελλάδα για να γίνει μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση πολυμερείς με ένα μόνο ζήτημα την χάραξη των θαλασσίων ζωνών που περιλαμβάνει βεβαίως υφαλοκρηπίδες και ΑΟΖ. Εδώ υπάρχουν δύο πιθανότητες η μια είναι να έρθει ο Ερντογάν οπότε αμέσως τον έχεις εγκλωβίσει να μην συζητάει για αυτά που εσύ δεν θέλεις να συζητήσεις και να μιλήσεις μόνο για τη χάραξη των θαλασσίων συνόρων. Η δεύτερη πιθανότητα είναι να μην έρθει ο Ερντογάν οπότε απομονώνεται έτσι. Εκείνος είναι που λεει όχι σε μια λογική και η λογική είναι σε ένα χάρτη από κοινού να καταθέσουν όλες οι χώρες τις απαιτήσεις τους, δεν πρόκειται να τα βρούμε, να συμφωνήσουμε όμως ότι όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου θα πάμε στο δικαστήριο της Χάγης. Αυτή είναι η πρόταση του ΜέΡΑ25 αντί για τις διμερείς διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε συνεχείς εντάσεις», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μπορεί να βγάλει κυβέρνηση, ανέφερε: «Όχι, μηδέν πιθανότητες. Και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας θα θέλουν να ρίξουν τα ζάρια μια δεύτερη φορά τη δεύτερη Κυριακή μπας και σχηματίσουν αυτόνομη κυβέρνηση».

Αναφορικά με τις κυβερνητικές συνεργασίες, σημείωσε: «Εμείς είχαμε ένα συνέδριο πρόσφατα και πήραμε μια συλλογική απόφαση η οποία είναι πάρα πολύ ειλικρινής και ξεκάθαρη. Εμείς δεν είμαστε μικρομέγαλο κόμμα, δεν πιστεύουμε ότι εμείς θα σχηματίσουμε κυβέρνηση ούτε και είμαστε εναντίον του να γίνουν πράγματα που αυτός ο λαός έχει ανάγκη αλλά να συμφωνήσουμε ποια θα είναι αυτά. Φέρνουμε τον παραλληλισμό με την Γερμανία, δεν είμαστε Γερμανία. Θυμάστε ότι έγιναν εκλογές στην Γερμανία και δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση, τα τρία μεγάλα κόμματα ξόδεψαν τρεισήμισι μήνες να σφυρηλατούν ένα κοινό σοβαρό συνεκτικό πρόγραμμα».

ΔΗΜ: Σε μια τέτοια προοπτική εσείς μπορείτε να συμμετάσχετε;

«Δεν υπάρχει τέτοια προοπτική στην Ελλάδα γιατί έχουμε ένα σύνταγμα που δίνει τριήμερα. Η πρόεδρος της δημοκρατίας τη Δευτέρα το πρωί θα φωνάξει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος και μέσα σε τρεις μέρες θα πρέπει να έχει σφυρηλατήσει μια κυβέρνηση και κοινό πρόγραμμα, αυτό δεν γίνεται. Το μόνο που μπορείς να κάνεις μέσα σε τρεις μέρες είναι να γίνει μια αλισβερίσι, μια μοιρασιά υπουργείων αυτό το ΜέΡΑ 25 δεν το ενδιαφέρει. Εμείς στο συνέδριο μας καταθέσαμε 7+1 τομές πράγματα που πρέπει να γίνουν στην ελληνική κοινωνία, οικονομία, εξωτερική πολιτική. Θέτουμε αυτές τις 7+1 τομές στο διάλογο σε όποιον θέλει και λέμε ”ελάτε να τις συζητήσουμε”, δεν έχουμε εμείς το μονοπώλιο της αλήθειας», διευκρίνισε ο κ. Βαρουφάκης.

ΔΗΜ: Και στη ΝΔ;

«Δεν θα έρθει η ΝΔ. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να μιλήσουμε με τον οποιονδήποτε αλλά δεν θα έρθει ο κ. Μητσοτάκης να μιλήσει», απάντησε ο ίδιος.

«Αυτές οι 7+1 τομές πιστεύουμε ότι είναι πράγματα που πρέπει να γίνουν στον τόπο, χωρίς αυτά δεν θα πάμε μπροστά. Ελάτε πείτε μας που έχουμε άδικο και αν θέλετε αντιπροτείνετε τις δικές σας τομές. Εγώ δεσμεύτηκα ότι ό,τι πρόταση μας δώσουν θα την καταθέσω στα μέλη του κόμματος και θα έχουμε εσωτερικό δημοψήφισμα ”τα δεχόμαστε ή δεν τα δεχόμαστε” για να κάνουμε συγκυβέρνηση με αυτούς αλλά αυτό θα γίνει προεκλογικά δεν θα γίνει μετεκλογικά. Εάν δεν έρθουνε πριν την Κυριακή των εκλογών δεν υπάρχει πιθανότητα να πάρουν ψήφο εμπιστοσύνης από εμάς. Κανένας. Ελάτε εδώ είμαστε ανοιχτοί, συζητάμε», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση που στις δεύτερες εκλογές συμπιεστούν τα μικρά κόμματα αν φοβάται ότι μπορεί να μείνει εκτός Βουλής το ΜέΡΑ25, απάντησε: «Όχι. Να σας θυμίσω ότι η Kapa Research ένα μήνα πριν τις εκλογές του ’19 μας έδινε 1,4% και πήραμε 3,44% εάν μας δίνει τώρα 2,6 πετάμε. Ο κόσμος που ψηφίζει τώρα ΜέΡΑ25 δεν μπαίνει σε αυτό το δίλημμα μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα. Κάνουμε και εμείς τις δημοσκοπήσεις μας, έχει αλλάξει το κοινό που παρακολουθεί το ΜέΡΑ25, ένα μεγάλο κομμάτι που μας ψήφισε το 2019 δεν θα μας ψηφίσει τώρα και έχουμε υπεραναπληρώσει αυτό με ανθρώπους που δεν σκεφτόντουσαν καν να μας ψηφίσουν το 2019».

ΔΗΜ: Ποιοι δεν θέλουν να σας ψηφίσουν και ποιοι θέλουν;

«Μη ξεχνάτε ότι στη διάρκεια της πανδημίας εμείς πήραμε μια πολύ γενναία θέση υπέρ των εμβολιασμών, πήραμε μια γενναία θέση ακόμα και για το ΕΣΥ, συμφωνήσαμε με την αναστολή αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, αυτό ξένισε πολύ κόσμο. Έχουμε πάρει τη θέση που πήραμε για το θέμα του προσφυγικού, για το Μακεδονικό ήταν πάρα πολλοί αυτού που λέμε της πατριωτικής αριστεράς που μας ψήφισε το ’19 που δεν μας ψηφίζει τώρα. Που το ξενίσαμε. Τώρα πρέπει να σας πω ότι στη νεολαία πετάμε, μεταξύ 18 και 28 είμαστε πολύ ψηλά, και πάρα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι έβλεπαν και εμένα με μεγάλο σκεπτικισμό και θεωρούσαν το ΜέΡΑ ένα ανάχωμα ενός κατεστημένου τρόπου σκέψης που άλλαξαν γνώμη τον τελευταίο καιρό», διαμήνυσε κλείνοντας ο κ. Βαρουφάκης.