Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο», ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως, πριν μπει στην κυβέρνηση, είχε συμφωνηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Νίκο Παππά πως ναι μεν θα προσπαθούσαν να βρουν αρχικά λύση για το χρέος εντός της ευρωζώνης, αλλά αν έφταναν σε ρήξη, θα προχωρούσαν αν χρειαζόταν στη μετάβαση στη δραχμή.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης, ανέφερε: «Ο λόγος που μπήκαμε στην κυβέρνηση και που εγώ δέχτηκα να συμμετάσχω στην κυβέρνηση του 2015 ήταν ότι γνωρίζαμε πάρα πολύ καλά ότι θα χτυπήσουμε τοίχο. Δεν είναι ότι κτυπήσαμε τοίχο και δεν το ξέραμε. Το ερώτημα είναι, όταν χτυπάς τον τοίχο, τι κάνεις; Πας πίσω ή βρίσκεις τρόπο ή για να τον τρυπήσεις ή για να τον παρακάμψεις; Και για να μη μιλάμε τώρα γενικόλογα. Ο μόνος λόγος που μπήκα τότε στην κυβέρνηση είναι επειδή είχαμε συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και άλλους δύο, τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Νίκο Παππά, για να είμαστε ξεκάθαροι, τι θα κάνουμε όταν θα χτυπήσουμε τοίχο. Και εγώ είχα πει: Θέλετε να έρθω; Θα κάνουμε το εξής:
Πρώτον, θα κουρέψουμε τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυτό δεν θα επιτρέψει μετά στον Ντράγκι να αγοράσει ομόλογα ιταλικά, άρα θα καταρρεύσει η Ιταλία. Μεγάλο πυρηνικό όπλο ήταν εκείνο. Δεύτερον, άλλο σύστημα πληρωμών. Τρίτον, ένα δικό μας πλάνο στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονταν η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 15% και μια σειρά άλλων μέτρων που θα δημιουργούσαν συνθήκες πραγματικά γρήγορης μεγέθυνσης και αν χρειαζόταν η δραχμή. Αυτά τα είχαμε συμφωνήσει. Ήταν η συμφωνία που κάναμε για να μπω στο υπουργείο. Αυτά όμως ανατράπηκαν από την ηγετική ομάδα. Ο κ. Τσίπρας είχε κάθε δικαίωμα να το κάνει, πρωθυπουργός ήταν. Εγώ ήμουν υπουργός Οικονομικών. Αλλά είχα θέσει τους όρους μου για να συμμετάσχω.
Και το κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό ποιο ήταν; Δεν θέλουμε να βγούμε από το ευρώ, δεν θέλουμε σύγκρουση με την Ευρώπη, θέλουμε μία βιώσιμη λύση εντός της ευρωζώνης, αλλά τα βασικά προαπαιτούμενα είναι αυτά που είπαμε πριν και, αν δεν γίνουν αυτά, τότε θα αναγκαστούμε να πάμε και εμείς σε ρήξη. Αυτό λέγαμε. Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε, χωρίς κάποιες διαδικασίες, ούτε καν μας το είχε πει, ότι αυτό δεν ισχύει. Συμφώνησε μαζί μας ότι, όταν χτυπάς τοίχο, πας πίσω. Κάποιοι από εμάς, και εγώ συγκεκριμένα, είπαμε όχι, δεν ήταν αυτό το οποίο συμφωνήσαμε. Θεωρώ ότι αυτό είναι καταστροφικό για την Ελλάδα, είναι καταστροφικό για την ίδια την Ευρώπη.
Βλέπουμε σήμερα την αποδόμηση της Ευρώπης, επειδή εκείνο το “όχι” έγινε “ναι”, η καταστροφή της Αριστεράς, γιατί εκείνη η μετατροπή του “όχι” σε “ναι” ήταν ένα τεράστιο πλήγμα στη διεθνή, όχι μόνο την ευρωπαϊκή, Αριστερά».