Quantcast

Τσίπρας: Προϋπόθεση η πολιτική αλλαγή για να βρει η Ελλάδα το βηματισμό της

Μιλώντας στο Συνέδριο του Economist ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτησε την Ευρώπη στους «μεγάλους ηττημένους» του πολέμου και πρόσθεσε ότι για το πλεόνασμα των πολλαπλών κρίσεων χρειάζονται κυβερνήσεις που έχουν το βλέμμα στραμμένο όχι στο πολιτικό κόστος, αλλά στις κοινωνικές ανάγκες

Η ανάσχεση της κλιματικής κρίσης, αλλά και των συνεπειών του οικονομικού μοντέλου των τελευταίων δεκαετιών αποτελούν τα δύο κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης απάντησης, εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Συνέδριο του Economist.

«Βρισκόμαστε μπροστά ή μέσα καλύτερα σε ένα καζάνι που βράζει ίσως σε διαφορετικές θερμοκρασίες σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου, αλλά που βράζει για τις ίδιες αιτίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, καθώς «το μοντέλο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας είναι τόσο εξωφρενικά άδικο», που καθίσταται στην πράξη μη βιώσιμο, όπως είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, «η πανδημία ήρθε να κάνει ακόμη πιο δραματικό αυτό το χάσμα των ανισοτήτων» παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διαβλέποντας πως «σε αυτήν την τρομακτική εικόνα των ανισοτήτων μέχρι χθες έρχονται σήμερα να προστεθούν δύο επιπλέον παράγοντες», δηλαδή η κρίση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, όπως σημείωσε.

Επιπρόσθετα, «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρα και έξω από κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου και η σύγκρουση που επέλεξε με τη Δύση ρίχνει λάδι στη φωτιά», εξήγησε ο κ. Τσίπρας, εστιάζοντας στον παράλληλο, «οικονομικό πόλεμο» που έχει «οδηγήσει ήδη σε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση. Και πολύ φοβάμαι σύντομα και σε μια επισιτιστική κρίση», όπως είπε.

Ασκώντας κριτική στην Ευρώπη, αυτή πληρώνει «το έλλειμμα ηγεσίας και την αδυναμία χάραξης μιας αυτόνομης πορείας διαχρονικά» περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας ότι «στην κρίση που ξεκίνησε το 2008 τα κράτη αποφάσισαν να σώσουν τις τράπεζες. Σήμερα στη θέση των τραπεζών είναι οι εταιρίες του κλάδου της ενέργειας στην Ευρώπη», με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εθνικοποίηση της γαλλικής επιχείρησης ηλεκτρισμού EDF χθες, εξέλιξη που κατά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «δείχνει μια τάση απολύτως ξένη με πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης».

«Βρισκόμαστε λοιπόν σε ένα οριακό σημείο για την Ευρώπη» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε ως «σοκ» το χθεσινό χαμηλό εικοσαετίας, εξέλιξη που, όπως υπογράμμισε, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κρίση του πληθωρισμού στην Ευρώπη.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι υποστηρίξαμε και ορθώς τις κυρώσεις, σταθήκαμε δίπλα και θα στεκόμαστε δίπλα στον ουκρανικό λαό» ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπεραμυνόμενος την ίδια ώρα κυρώσεων που εφαρμόζονται «για να τιμωρούν τον εισβολέα και όχι να καταλήγουν να πλήττουν αυτόν που τις θεσπίζει».

«Αυτές οι επιλογές κοστίζουν ακριβά και κοστίζουν γιατί είναι κινήσεις αντίδρασης, όχι ενέργειες προσχεδιασμένης δράσης» τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας ότι «το 2015 στην Ελλάδα η απελθούσα κυβέρνηση μας άφησε με άδεια ταμεία ουσιαστικά εκτός προγράμματος και με περίπου 21 δις πληρωμές για το χρέος μας μέσα στο τρέχον έτος, σε αντιδιαστολή με το 2019, όταν η νέα κυβέρνηση άφησε ένα μαξιλάρι ρευστότητας 37 δις και ρυθμισμένο το χρέος, όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Ειδικά για τη ρύθμιση του χρέους επί των ημερών του, σχολίασε πως είναι «μια συνέπεια που δεν έχει αναδειχθεί, όσο της αξίζει», παρότι, όπως εξήγησε. Ωστόσο, «εμείς δεν σκεφτήκαμε τότε μονάχα την τρέχουσα περίοδο, αλλά ότι θελήσαμε να διασφαλίσουμε το άμεσο μέλλον της χώρας» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λέγοντας πως στόχος ήταν μια βιώσιμη έξοδος, κι όχι να «εξαργυρώσουμε επικοινωνιακά» την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Στην ίδια κατεύθυνση, «το δεύτερο παράδειγμα ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών» τόνισε ο κ. Τσίπρας, παραδεχόμενος ότι «λάβαμε μια δύσκολη, αλλά ιστορική απόφαση για την ειρήνη και τη συνεργασία». «Είχε πολύ μεγάλη σημασία για εμάς να θωρακίσουμε τα συμφέροντα της χώρας», για να «μην παίζουν παιχνίδια στα βόρεια σύνορά μας τρίτες δυνάμεις όπως η Τουρκία και η Ρωσία» περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στον αντίποδα, «φοβάμαι ότι σήμερα αποτελεί κυρίαρχη πολιτική τάση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη ολόκληρη ο σχεδιασμός να μην γίνεται με το βλέμμα στο μέλλον» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και προέβλεψε ότι «εάν ο πόλεμος συνεχιστεί και οι ενεργειακές επιπτώσεις θα αυξηθούν», τοποθετώντας την Ευρώπη στους «μεγάλους ηττημένους» του πολέμου.

Για το λόγο αυτό, τάχθηκε υπέρ έκτακτων μέτρων για την ανάσχεση του στασιμοπληθωρισμού και της ακρίβειας, αλλά και υπέρ της επέκτασης της ρήτρας διαφυγής, της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και της της επέκτασης εύρους και διάρκειας του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αναφορικά με την πορεία της χώρας, ο ίδιος διέβλεψε πως «οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι για άλλη μια φορά πολύ μεγάλες», σχολιάζοντας πως η παρούσα κυβέρνηση είναι «μια κυβέρνηση που δυστυχώς επενδύει σε αυτό που ξορκίζει, στο λαϊκισμό, στο διχασμό και στην υπονόμευση των θεσμών».

Για το τελευταίο, κατεξοχήν παράδειγμα κατά τον κ. Τσίπρα αποτελεί το «παιχνίδι» του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τις πρόωρες εκλογές, εγκαλώντας τον Πρωθυπουργό ότι «άνοιξε ο ίδιος όλο το προηγούμενο διάστημα τη διαδικασία πρόωρων εκλογών. Με δηλώσεις, με ανακοίνωση υποψηφίων του κόμματός του, με διαρροές σε φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, με κάλεσμα υπουργών και βουλευτών να ριχτούν στη μάχη του σταυρού, στη μάχη της εκλογής τους».

«Χτες στη Βουλή με μισόλογα, και σήμερα σε συνέντευξή του πιο καθαρά, ανακάλυψε και μας ανακοίνωσε ότι όλα αυτά που μέχρι χθες ο ίδιος προωθούσε και προετοίμαζε, οι πρόωρες εκλογές δηλαδή, δεν είναι μία εθνικά υπεύθυνη επιλογή», συνέχισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμπληρώνοντας πως «αναρωτιέμαι αν υπάρχει έστω ένας πολίτης που να πιστεύει ότι έτσι, με τέτοιο έλλειμα σοβαρότητας και ευθύνης, μπορούν να αντιμετωπιστεί οι δύσκολες στιγμές που περνάμε, το πλεόνασμα των πολλαπλών κρίσεων».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο «πολλαπλών κρίσεων», αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή υποδείγματος. Και πολιτικού και οικονομικού. Χρειάζονται κυβερνήσεις με το βλέμμα στραμμένο όχι στο πολιτικό κόστος, αλλά στις κοινωνικές ανάγκες και στο αύριο. Και επίσης χρειάζονται θαρραλέες επιλογές και τομές» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και γνωστοποίησε από πλευράς του πως «έχουμε ήδη διατυπώσει και συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε, ένα πρόγραμμα βιώσιμης και δίκαιης ανάκαμψης».

«Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που να πιστεύει στον παρεμβατικό και ρυθμιστικό ρόλο του κράτους» επισήμανε, τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κατέληξε πως «προϋπόθεση είναι η ανάδειξη μιας σύγχρονης, προοδευτικής και υπεύθυνης κυβέρνησης, που θα δρα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία του περιβάλλοντος. Με λίγα λόγια, προϋπόθεση είναι η πολιτική αλλαγή, για να μπορέσει η Ελλάδα να βρει το βηματισμό της και να συνεισφέρει στον βαθμό που της αναλογεί, σε μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική, που θα δώσει ξανά ασφάλεια και προοπτική σε κάθε πολίτης της Ένωσής μας».