Τσίπρας προς Μητσοτάκη για Novartis: «Αν έχετε τα κότσια, εδώ είμαι – Να οδηγήσετε εμένα σε Ειδικό Δικαστήριο»

ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ TAE KWON DO

Ο Αλέξης Τσίπρας έστρεψε τα πυρά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ομιλία του στην πολιτική εκδήλωση που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Tae Kwon Do με σύνθημα «Παίρνουμε το αύριο στα χέρια μας – Υπερασπιζόμαστε την κοινωνία».

Aναφέρθηκε στα πεπραγμένα στην κυβέρνησης Μητσοτάκη τους τελευταίους 7 μήνες, τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και την εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.

 

Eίπε χαρακτηριστικά: «Η σημερινή εκδήλωση δίνει μήνυμα αλήθεια, ελπίδας και αισιοδοξίας. Γερά όλοι μαζί για να κάνουμε μαζί την ελπίδα για το μέλλον αυτού του τόπου. Δουλέψαμε για να δείξουμε στον ελληνικό λαό τι δεν έχουν κάνει. » Μέσα σε εφτά μόλις μήνες ζήσαμε, είδαμε, μάθαμε τι σημαίνει κυβέρνηση της δεξιάς Μητσοτάκη. Τα βίντεο που παρακολουθήσαμε είναι ένα μικρό μόνο δείγμα του κυνισμού και της ανικανότητας των αρίστων που ανέλαβαν την εξουσία, στηριγμένοι στην απάτη.

 

 Συσπείρωσαν μια πανστρατιά συντηρητικών και καθεστωτικών δυνάμεων για να ανακτήσουν τον έλεγχο της διακυβέρνησης που τους έλειψε τα 4μιση χρόνια. Πέτυχαν μια προσωρινή νίκη απέναντι στην Αριστερά, απέναντι στην αλήθεια, απέναντι στην πρόοδο. Όμως από τότε καθημερινά χάνουν τη μάχη της καθημερινής ζωής». Γιατί δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που γέννησε η κρίση, παρά μονάχα να ευνοήσουν μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα. Γιατί δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν τη προσπάθεια ανάταξης του εθνικού κύρους και της αξιοπρέπειας της χώρας. Και μας ξαναγυρίζουν με μεγάλη ταχύτητα πίσω, στις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Στο κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής. Στην εθνική και κοινωνική ανασφάλεια. Στην οικονομική στασιμότητα. Σε μια ανάπτυξη που αφορά μόνο τους ισχυρούς και όχι τη κοινωνική πλειοψηφία. Και σε μια κοινωνία διακρίσεων, συντηρητικής οπισθοδρόμησης και συρρίκνωσης των δικαιωμάτων. «Το κράτος έχει ξαναγίνει λάφυρο

 

Το προσφυγικό είναι βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας. Τα εθνικά θέματα πηγή δικαιολογημένης ανησυχίας και ανασφάλειας. Η κοινωνική συνοχή ξανά ρηγματωμένη, με τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη βιώνουν μια νέα επέλαση στο εισόδημα και στη θέση τους στην παραγωγή. Τα δικαιώματα υπό αμφισβήτηση, με τη καταστολή να έχει πάρει γενικευμένο χαρακτήρα και την επικοινωνιακή διαχείριση της δημόσιας τάξης να μην αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες. Η διαπλοκή, το κράτος της φθοράς και το παρακράτος της διαφθοράς, ανθίζουν λες και δεν πέρασε μια μέρα από τότε που βύθισαν την Ελλάδα στην τραγωδία της κρίσης. Ένα καθεστώς φαύλο, οικογενειακό, αδιαφανές, προσανατολισμένο στην αφαίμαξη των πολλών υπέρ των λίγων, οικοδομείται μέρα-μέρα». «Αυτή δεν είναι η Ελλάδα που μας αξίζει. Δεν αξίζει όχι μόνο στους προοδευτικούς πολίτες. Δεν αξίζει στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων που έβαλαν πλάτη για να βγούμε από τη κρίση. Και που πίστεψαν στην πολιτική απάτη και στις ψεύτικες προσδοκίες που ο κ. Μητσοτάκης με τη βοήθεια των ΜΜΕ τους δημιούργησε.

 

Προσδοκίες που γκρεμίζονται σαν χάρτινοι πύργοι, μέρα με τη μέρα, από τον Ιούλη έως σήμερα. Και αν κάτι πια έχει γίνει φανερό είναι ότι τίποτε καλό δεν μπορεί να περιμένει κανείς από αυτή την κυβέρνηση. Εκτός και αν ανήκει στους κομματικούς εγκάθετους και τους οικονομικούς προστάτες. Μόνο νέα βήματα πίσω στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη, στις ελευθερίες, στο περιβάλλον, στη διαφθορά, μας περιμένουν. Μόνο νέα δεινά και νέα δεσμά για την κοινωνική πλειοψηφία. Θέλω λοιπόν, με την ευκαιρία της σημερινής μας συγκέντρωσης, να διακηρύξω από αυτό το βήμα: Δεν αρκεί να θυμώνουμε. Δεν φτάνει να γκρινιάζουμε.

 

Δεν αρκεί να εκδηλώνουμε την πικρία μας για την πορεία που ανακόπηκε με τις πιο ανήθικες μεθόδους, ήρθε η ώρα να αντεπιτεθούμε. . Ήρθε η ώρα η ώρα της κοινωνικής και πολιτικής αντεπίθεσης. Ήρθε η ώρα να δράσουμε με όλα τα όπλα που η δημοκρατία μας παρέχει. Να αντισταθούμε στο καθεστώς που οικοδομούν στις πλάτες της πλειοψηφίας. Να αντισταθούμε σε όλα τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα. Να αντισταθούμε σε κάθε αντιλαϊκό και άδικο μέτρο. Στη Βουλή, στην απεργία, στη διαδήλωση, στους χώρους τις δουλειάς, στους χώρους που σπουδάζουν οι νέες και οι νέοι. Να αντισταθούμε στο ψέμα, στην απάτη της εικονικής πραγματικότητας της πλειοψηφίας των ΜΜΕ. Να αντισταθούμε στην εργοδοτική ασυδοσία που γίνεται νόμος, και στην εργασιακή ζούγκλα που γίνεται καθημερινότητα. Να αντισταθούμε. Όχι με τις σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τις σημαίες της πατρίδας που αξίζουμε. Της κοινωνίας που αξίζουμε. Της δικαιοσύνης που αξίζουμε. Της δημοκρατίας που αξίζουμε. Το κοινωνικό κράτος, η πρώτη κατοικία, οι μισθοί, οι συντάξεις, η Υγεία, η Παιδεία, το Περιβάλλον. Δε θα τα αφήσουμε στις ορέξεις των αρίστων, των διαπλεκόμενων, των βαρόνων, των ολιγαρχών, των παρασιτικών κυκλωμάτων που επέστρεψαν και συνεχίζουν την ίδια δουλειά με αυτή που οδήγησε τη χώρα στη κρίση. Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε απροστάτευτο.

 

Θα δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη σε κάθε κοινωνικό χώρο για να ξανακερδίσει η προοδευτική παράταξη τη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Και να πετύχουμε ­-όσο συντομότερα τόσο το καλύτερο για τη χώρα- μια νέα μεγάλη νίκη προς όφελος του ελληνικού λαού, που θα επαναφέρει τη χώρα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Στη τροχιά της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Τουρκική προκλητικότητα Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουμε την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας. Μια όξυνση που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ψυχραιμία, στρατηγική και συμμαχίες. Μια όξυνση που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ανάπτυξη πολύπλευρων δράσεων που θα ενισχύουν τους δεσμούς φιλίας των δύο λαών και θα υπενθυμίζουν ότι μόνο να κερδίσουν έχουν από την ειρήνη και την συνεργασία. Θυμάστε όμως τι έκαναν αντιπολίτευση έκαναν σε εμάς οι άριστοι και οι υπερπατριώτες ; Ήταν η αντιπολίτευση της περικεφαλαίας.

 

Η αντιπολίτευση της ακροδεξιάς και του φονταμενταλισμού. Η αντιπολίτευση που υπονόμευε το εθνικό συμφέρον εν ονόματι του κομματικού. Η αντιπολίτευση που μας κατάγγειλε για προδοσία όταν πετύχαμε με τη συμφωνία των Πρεσπών να αναβαθμίσουμε το ρόλο και τα συμφέροντα της χώρας. Την ιστορική αυτή συμφωνία, για την οποία είμαστε υπερήφανοι που την ολοκληρώσαμε σε πείσμα των εκβιασμών και της τρομοκρατίας όσων θέλησαν να διχάσουν το λαό μας για να κερδίσουν λίγες ψήφους. Ναι, είμαστε υπερήφανοι. Δεν ξέρω όμως πόσο υπερήφανοι μπορεί να είναι όλοι εκείνοι που μας συκοφάντησαν, αμφισβήτησαν τον πατριωτισμό μας, όπλισαν το χέρι των μακεδονομάχων και των ακροδεξιών, έκαναν σημαία τους την καταγγελία της συμφωνίας. Και χρειάστηκε μόνο μια εβδομάδα στην κυβέρνηση για να θυμηθούν ότι όχι μόνο θα τηρήσουν αλλά και θα τιμήσουν την κατά τα άλλα προδοτική συμφωνία. Επειδή όμως η δικαίωση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, δεν ξέρω αν προσέξατε αυτές τις μέρες μια δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Που ομολογεί ότι μια χαρά περνάγανε με τις κυβερνήσεις της ΝΔ μια χαρά, μέχρι που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να μας χαρακτηρίσει εθνικιστές. Ποιος ;Ο κύριος Τσαβούσογλου!!!

 

Απάντησα ότι δεν ξέρω αν αυτό πρέπει να το εκλάβω ως ψόγο ή ως παράσημο. Το βέβαιο είναι ότι και η Τουρκία ποτέ δεν μας συγχώρησε γιατί εμείς δεν είμαστε πατριώτες γιαλαντζι και υποκριτές, αλλά δουλέψαμε για τη στρατηγική αναβάθμιση του ρόλου και της θέσης της χώρας. Όχι ως δύναμη ψευτο πατριωτικών κραυγών. Αλλά ως δύναμη ειρήνης και πυλώνα σταθερότητας. Και η αλήθεια είναι ότι ποτέ δε μας συγχώρεσαν και για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Γιατί με αυτή ακυρώθηκαν σχεδιασμοί τους δεκαετιών, για το βάθεμα της τουρκικής επιρροής στην περιοχή των Βαλκανίων. Και ακυρώθηκαν με μια συμφωνία που προωθεί την σταθερότητα, την ειρήνη και την συνεργασία των λαών. Όχι τους ανταγωνισμούς και τον εθνικισμό. Που βρισκόμαστε όμως σήμερα;

 

Η Τουρκία αφού δε βρίσκει χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ συμμάχους στα Βόρεια σύνορά μας, προχωράει στη συγκρότηση συμμαχίας με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης. Και μέσω ενός ανυπόστατου νομικά μνημονίου συνεργασίας δημιουργεί τετελεσμένα, παραβιάζοντας κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Και το ερώτημα είναι που βρίσκονται να αντιδράσουν τώρα οι υπερπατριώτες που μας κατήγγειλαν ότι ζημιώνουμε τη χώρα στη Συμφωνία των Πρεσπών ; Πως αντιδρούν τώρα, μιας και βρίσκονται πια στη διακυβέρνηση της χώρας, με τη ψήφο των Μακεδονομάχων και των εθνικά δήθεν υπερευαίσθητων ; Πως αντιδρούν όταν η Τουρκία κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ; Μας απαντάνε δε χρειάζονται κυρώσεις.

 

 Και όταν στέλνει ερευνητικά πλοία για βόλτα στο Αιγαίο, παριστάνουν τους μετεωρολόγους. Έφταιγε είπαν ο καιρός… Η απάντηση λοιπόν είναι ότι δεν αντιδρούν Απλά παρακολουθούν τις εξελίξεις, διαδηλώνοντας δεξιά και αριστά πόσο προβλέψιμοι σύμμαχοι είναι στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή ένωση. Άφωνοι και προβλέψιμοι. Και γι’ αυτό θα πω εγώ και επικίνδυνοι. Προσφυγικό Αλλά και στο προσφυγικό η κατάσταση είναι εξίσου εκρηκτική και επικίνδυνη. Ο συνδυασμός ιδεοληψίας, ανοησίας, και ανικανότητας έφερε τα νησιά της πρώτης γραμμής σε κατάσταση οριακή. Η ενθάρρυνση των κάθε λογής ακροδεξιών, μακεδονομάχων, και προσφυγοφάγων, για να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν γίνεται τώρα μοναχά η θηλιά στο λαιμό του κ. Μητσοτάκη. Αλλά, δυστυχώς, και στο λαιμό των νησιών και της χώρας. Τον ξέρουμε, λοιπόν, τον ένοχο κι είναι γνωστή η αιτία. Αλλά σήμερα δεν αρκεί να δείχνουμε τον ένοχο, πρέπει να δείξουμε και τη λύση. Και η μόνη λύση είναι αυτή που η ΝΔ εμπόδιζε με κάθε μέσο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Η μεταφορά των ευάλωτων στην ηπειρωτική χώρα. Ναι, η ελληνική κοινωνία μπορεί και πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της φιλοξενίας και της ένταξης. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πιέσουμε και την υπόλοιπη Ευρώπη, να κάνει το καθήκον τους στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

 

Μόνο έτσι θα απομονώσουμε τους ακραίους. Μόνο έτσι θα πετύχουμε, με συμμαχίες στην Ευρώπη, την αναθεώρηση του Δουβλίνου και τη δίκαιη κατανομή της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζητάνε άσυλο. Αυτή την πολιτική εμείς θα τη στηρίξουμε, χωρίς να προτάσσουμε το κομματικό μας συμφέρον. Γιατί η πατρίδα και η ανθρωπιά είναι για την Αριστερά πάνω από κόμματα. Να σας ενημερώσω ότι πριν λίγες μέρες στο Βερολίνο έγινε μια μεγάλη συγκέντρωση που απαιτούσε από την Γερμανική κυβέρνηση να φιλοξενήσει ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τα ελληνικά νησιά. Αυτή είναι η δική μας η Ευρώπη. Η Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Όχι η Ευρώπη των κλειστών συνόρων και του Όρμπαν και των χωρών του Βιζεγκραντ. Που θέλουν εδώ να τους αντιγράψουν ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και Βορίδη.

 

Και δυστυχώς δε θέλουν να τους αντιγράψουν μόνο στη πολιτική τους για τους πρόσφυγες. Θέλουν να αντιγράψουν και ιδίως τις πρακτικές του Όρμπαν και σε ότι αφορά το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των πολιτών. Κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό νέο για τη Δημοκρατία. Γιατί δεν έχουμε μόνο μια κυβέρνηση ταξικά μεροληπτική υπέρ του μεγάλου πλούτου και της διαπλοκής. Αλλά και μια κυβέρνηση που δε διστάζει να παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους, ενίοτε και να ενορχηστρώνει μικρά πραξικοπήματα απέναντι στη δικαιοσύνη.

 

Τόσο άτσαλα και άγαρμπα όμως όπως και ο τρόπος που κυβερνάνε εν γένει. Novartis Και τρώνε τη μια σφαλιάρα μετά την άλλη, όπως χθες που έπεσε στο κενό από τον Άρειο Πάγο, η πραξικοπηματική απόπειρα της πλειοψηφίας της Επιτροπής για τη Novartis, να τρομοκρατήσουν και να εκφοβίσουν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Παρά τα διαρκή στραπάτσα όμως δεν φαίνεται να πτοούνται. Η πολιτική ανηθικότητα έχει γίνει κανόνας της πολιτικής τους συμπεριφοράς. Αλλά δε καταφέρνουν τελικά να κρύψουν τον πανικό τους. Γιατί επιχειρούν αυτή τη πρωτοφανή στη μεταπολίτευση απόπειρα να μετατρέψουν τους θύτες σε θύματα και τους κατήγορους σε κατηγορούμενους, ενόσω η δικαιοσύνη ακόμη διερευνά το σκάνδαλο; Γιατί απειλούν δικαστές και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος ; Θα τους πάω αίμα, λέει ο ένας. Θα τους γδάρω, λέει ο άλλος. Θα πέσουν κεφάλια, λέει ο τρίτος.

 

Μα γιατί φοβούνται την έρευνα, φοβούνται την ίδια τη δικαιοσύνη, φοβούνται την ίδια την αλήθεια. Και κηρύττουν τον πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δε κουκούλωσε την υπόθεση αυτή. Αλλά έδωσε τη δυνατότητα στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη χωρίς φόβο να τη διερευνήσει. Και σήμερα μέσα στην απελπισία και στον πανικό τους – γιατί άραγε τέτοιος πανικός ποιος ξέρει ; Εμείς δε ξέρουμε γιατί ανησυχούν αλλά προφανώς αυτοί θα ξέρουν…. Σήμερα λοιπόν μέσα στον πανικό τους έφτασαν στο σημείο να λένε ότι πρέπει να καταδικαστούμε εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ισόβια για εσχάτη προδοσία. Αυτή την εξαιρετική τιμή και χάρη της καταδίκης για εσχάτη προδοσία, την επιφυλάσσουν για μένα. Και το επαναλαμβάνει διαρκώς ο έμπιστος αντιπρόεδρος του κου Μητσοτάκη, ένα από τα πρόσωπα που ερευνά η Δικαιοσύνη. Εδώ είμαι, τους απαντώ. Κοπιάστε. Αν έχετε τα κότσια, είμαστε εδώ. Μην προσπαθείτε να τρομοκρατείτε τους ανθρώπους που σήκωσαν ανάστημα για να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον. Μη στήνετε πραξικοπήματα της συμφοράς, που καταλήγουν σε φιάσκο και γελοιοποίηση. Αν έχετε τα κότσια κύριε Μητσοτάκη εδώ είμαι. Στη διάθεσή σας. Και σας προκαλώ, να πάτε την εκτροπή μέχρι τέλους. Να τολμήσετε να οδηγήσετε εμένα σε ειδικό δικαστήριο, αν έχετε τα κότσια. Αν δεν τα έχετε, σταματήστε να γελοιοποιείτε και να βιάζετε τους θεσμούς. Σταματήστε αυτήν την άθλια καραμέλα της σκευωρίας. Και αφήστε επιτέλους τη δικαιοσύνη απερίσπαστη να διερευνήσει το σκάνδαλο της Novartis».

 

H ομιλία του Αλέξη Τσίπρα: