Τσίπρας: Κίνδυνος για αλυσιδωτές εκρήξεις και στις τιμές του νερού

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στο νερό στον κατώτατο συντελεστή 6%.

Την ανησυχία του για αλυσιδωτές εκρήξεις τιμών και στο νερό, λόγω των τρομακτικών αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης.

«Είμαι πολύ ανήσυχος ότι αυτή η τρομακτική έκρηξη του ενεργειακού κόστους θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε αλυσιδωτές εκρήξεις τιμών, όχι μονάχα στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και στα είδη μαζικής κατανάλωσης και στο νερό», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «πολύ δύσκολη οικονομικά τη συγκυρία» στην οποία βρίσκονται οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης.

«Όταν η αύξηση του ενεργειακού κόστους καθιστά το λειτουργικό κόστος μη βιώσιμο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «δύο κίνδυνοι ελλοχεύουν: Ο ένας είναι να δούμε μετακυλήσεις σημαντικών αυξήσεων στην τιμή του νερού και στον καταναλωτή και ο άλλος είναι να δούμε μία πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, είτε της ύδρευσης είτε της αποχέτευσης».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το πρώτο που πρέπει να κάνει κανείς, «είναι να αντιμετωπίσει στην πηγή την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας», κάνοντας λόγο για «τρομακτική αισχροκέρδεια». Σημείωσε δε, πως «με βάση τους υπολογισμούς μας, το υπερκέρδος των παραγωγών εταιρειών από τα υπέρογκα κέρδη, από το καλοκαίρι μέχρι το τέλος της άνοιξης, θα είναι κοντά στο 1,5 δις. ευρώ», ενώ επεσήμανε πως «οι επιδοτήσεις που έρχονται είναι για να επιδοτήσουν τα κέρδη αυτών των εταιρειών, όταν δεν υπάρχει ρύθμιση και έλεγχος».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «θα πρέπει να επιδοτηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως ακριβώς ζήτησα και για τα αγροτικά τιμολόγια», χαρακτηρίζοντας «τρομακτικό» το κόστος από λογαριασμούς δήμων, που έφθασε το 355%.

Τέλος, επανέφερε την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στο νερό στον κατώτατο συντελεστή 6%, «για να αποφύγουμε τις αυξήσεις και στο νερό για τους καταναλωτές», όπως είπε, αλλά «και για να δώσουμε μια ανάσα στις δημοτικές επιχειρήσεις, για να μην χρεοκοπήσουν».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος ΕΔΕΥΑ, τόνισε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης είναι εξαιρετικά οξύ.

Όπως εξήγησε έχουν ήδη σωρευτεί χρέη, αφού δεν πληρώνονται οι λογαριασμοί. Σημείωσε πως «άλλοι δεν πληρώνουν την βασική κατανάλωση χωρίς την ρήτρα αναπροσαρμογής, άλλοι πληρώνουν έναντι και άλλοι καθόλου», με αποτέλεσμα, όπως είπε, «να έχουμε ήδη κρούσματα διακοπών και από την ΔΕΗ και από ιδιώτη πάροχο», κάτι που χαρακτήρισε «τραγικό».

Πέραν αυτών, αποκάλυψε ότι έχουν ενημερώσει τους υπουργούς για το πρόβλημα και ότι αν κάνουν μια προβολή του προβλήματος στους επόμενους μήνες, «ή η ΔΕΗ θα είναι σε μια ζημιογόνο κατάσταση, ή εμείς θα πρέπει να μετακυλήσουμε ένα τεράστιο κόστος στους καταναλωτές, ή να κλείσουμε. Αν κλείσει μια ΔΕΥΑ, το χρέος πηγαίνει στους δήμους», σημείωσε χαρακτηριστικά.