Ως «καλοδεχούμενη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας «κάθε ελάφρυνση στους λογαριασμούς των καταναλωτών», αρκεί αυτή «να μην έρχεται να επιβαρύνει μέσα από άλλο τρόπο τον Έλληνα φορολογούμενο», σε συνέντευξή του στο CENTER TV.
Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «αν μπει μαχαίρι στην αισχροκέρδεια, αυτό θα είναι πάρα πολύ θετικό», περιγράφοντας, ωστόσο πως «αν αφεθεί όμως αλώβητος ο μηχανισμός αισχροκέρδειας και πάρουμε χρήματα από το δημόσιο Ταμείο για να συνεχίσουν να έχουν υπερκέρδη δισεκατομμυρίων η ΔΕΗ και οι ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας, τότε θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό».
Καταλογίζοντας καθυστέρηση εννέα μηνών στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την «ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση αυτής της λεηλασίας στα νοικοκυριά και επιχειρήσεις», κάνοντας ακόμη λόγο για «τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης» για μερίδα πολιτών.
«Σε κάθε περίπτωση, είναι κρίσιμο να δούμε τα μέτρα και να τοποθετηθούμε μετά από αυτά. Αλλά είναι κρίσιμο να έχουμε το μυαλό μας και σε αυτούς που έχουν πάρει αυτούς τους λογαριασμούς της παράνομης αυτής ρήτρας αναπροσαρμογής και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αντέτεινε την τροπολογία που κατέθεσε για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, επισημαίνοντας πως δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες «να πληρώσουν το τίμημα που αφορά στον λογαριασμό της ΔΕΗ και όχι στο κομμάτι της ρήτρας». Επιπλέον, «η νομιμότητά της θα κριθεί από την ελληνική δικαιοσύνη», σημείωσε ο ίδιος.
Ως προς το ενδεχόμενο διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «ακούω τώρα ότι έρχεται ο κ. Μητσοτάκης να πάρει εκ των υστέρων και άρον άρον κάποια μέτρα για να καταργήσει αυτή τη ρήτρα, υπό τον φόβο ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα την κρίνει παράνομη».
«Άρα, εμείς καλούμε την κυβέρνηση, πέρα από τα όποια μέτρα θα ανακοινώσει και θα τα κρίνουμε αφού τα ακούσουμε, να πάρει και μια γενναία απόφαση να στηρίξει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου οι συμπολίτες μας που βρίσκονται σήμερα σε αδιέξοδο να μην κινδυνεύσουν να βρεθούν στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής, χωρίς ρεύμα», εξήγησε από πλευράς του ο κ. Τσίπρας, ώστε «να μην τους κοπεί δηλαδή το ρεύμα και να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους».
Ως προς την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ επί των ημερών του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε πως «δυστυχώς στη χώρα μας οι τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια και η ανηφόρα του πληθωρισμού έγινε πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία», επισημαίνοντας επιπλέον ότι «αμέσως με την εκλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το καλοκαίρι του 2019, μετακυλήθηκαν ως βάρη στους καταναλωτές 500 εκατομμύρια στους λογαριασμούς της ΔΕΗ». Στην ίδια κατεύθυνση, «η ΔΕΗ, που ξεκίνησε επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη να λειτουργεί όχι ως δημόσια επιχείρηση αλλά ως ιδιωτική επιχείρηση με σκοπό την παραγωγή κερδών προκειμένου να υπάρχουν μερίσματα στους ιδιώτες μετόχους», ανέφερε και συνέχισε, λέγοντας πως «στόχος της πια ήταν να έχει κέρδη για να μοιράζει μερίσματα στους ιδιώτες μετόχους και όχι να έχει στόχο την κοινωνική ωφέλεια, όπως θα έπρεπε να είναι».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «η ΔΕΗ λοιπόν την περίοδο της πανδημίας αγόραζε ρεύμα και το πουλούσε τρεις φορές ακριβότερο», ενώ «υπολογίζουμε ότι αυτή η τρομακτική άνοδος στις τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας έχει δημιουργήσει ένα περιθώριο κέρδους, για τη ΔΕΗ κυρίως αλλά και για τους άλλους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας, το οποίο πλησιάζει, προσεγγίζει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, «ενώ σε όλη την Ευρώπη υπήρξαν αυξήσεις στην ενέργεια, μεσοσταθμικά αυτές οι αυξήσεις σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες προσεγγίζουν το 20%. Στην Ελλάδα προσεγγίζουν το 80%. Γιατί;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «στην Ελλάδα αφέθηκε ανεξέλεγκτη αυτή η αισχροκέρδεια, τα ουρανοκατέβατα υπερκέρδη. Αλλά ταυτόχρονα είναι ελληνικής έμπνευσης και αυτή η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, την οποία, νομίζω όχι αδίκως, έχω ονομάσει «ρήτρα Μητσοτάκη».
Κληθείς να σχολιάσει την ενεργοποίηση του χρηματιστηρίου της ενέργειας την περίοδο της διακυβέρνησής του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε ότι «είναι μια ευρωπαϊκή οδηγία που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες υιοθέτησαν -βεβαίως δεν είχαν κι άλλη επιλογή εφόσον ήταν κοινή απόφαση- από το 2018. Ξεκίνησε όμως να εφαρμόζεται επί Νέας Δημοκρατίας, το 2020».
Ωστόσο, «σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει το χρηματιστήριο ενέργειας, στην Ελλάδα μόνο όμως είναι σχεδόν στο 100% της παραγόμενης ενέργειας. Δεν υπάρχει, με δυο λόγια, προθεσμιακή αγορά, διμερή συμβόλαια. Σε άλλες χώρες το χρηματιστήριο ενέργειας αφορά το 20% στη Γερμανία -το 40%, το 50%, το 60% αλλού. Εδώ είναι 100%» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, εστιάζοντας και στην παράμετρο της τιμής της χονδρικής του ρεύματος. «Δεν μπορεί ο πάροχος και ο παραγωγός, οι καθετοποιημένες εταιρείες να έχουν 0% ρίσκο και όλο το βάρος να το περνάνε στον καταναλωτή», σχολίασε.
Ακόμη έκανε λόγο για μια «προκλητική σκανδαλώδη αντίφαση στους παχυλούς μισθούς από τη μια μεριά και τη λεηλασία των νοικοκυριών από την άλλη».
Ερωτηθείς για το κλίμα στις περιοδείες που πραγματοποιεί, «πρώτη φορά βλέπω αυτό το κλίμα και μου το λένε και οι ίδιοι οι πολίτες: είναι χειρότερα τώρα» υποστήριξε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκρίνοντας το τώρα με τις εποχές των μνημονίων, καθώς σήμερα «δεν είναι θέμα περικοπών, είναι θέμα αδυναμίας επιβίωσης».
«Φοβάμαι ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή ρότας, η ελληνική κοινωνία θα βρεθεί μπροστά σε μια κρίση χειρότερη από αυτή που αντιμετωπίσαμε την περίοδο του μνημονίου» προέβλεψε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή πορείας, πολιτική αλλαγή». «Άρα, το γρηγορότερο δυνατό η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία θα ήταν λύτρωση και μια προοδευτική κυβέρνηση να εφαρμόσει μια πολιτική με κοινωνικό πρόσημο, να προστατεύσει την κοινωνία και να δώσει ελπίδα και προοπτική, ανάταση της οικονομίας, αλλά επαναλαμβάνω με κοινωνική προστασία και ιδιαίτερη έγνοια για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας», παρατήρησε.
Ενόψει των εσωκομματικών εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «είναι μια γιορτή δημοκρατίας η 15η του Μάη και θέλουμε να ενισχύσουμε το ΣΥΡΙΖΑ, ταυτόχρονα, δίνοντας και το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος» εξήγησε ο Πρόεδρος του κόμματος, ενώ «ο λογαριασμός έχει μια γενικότερη έννοια και ναι, οι πολίτες πρέπει να υψώσουν ανάστημα και να δώσουν κι ένα μήνυμα».
«Κυρίως όμως για μας θα είναι μια διαδικασία που θα μας μετατρέψει όχι μόνο σε ένα κόμμα που αποτελεί σε εκλογικό επίπεδο την κορμοστασιά της προοδευτικής παράταξης στον τόπο εδώ και δέκα χρόνια, αλλά και σε ένα κόμμα μαζικό, δυνατό, έτοιμο να διεκδικήσει εκ νέου τη λαϊκή ψήφο και τη διακυβέρνηση του τόπου, για να φέρει μια καλύτερη προοπτική για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.