Τσίπρας για «αρμούς της εξουσίας»: Μιλάω για την εκτελεστική εξουσία και το ναρκοθετημένο πεδίο που βρήκαμε στην Διοίκηση του κράτους

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟΝ ALPHA

O Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στον Alpha και την εκπομπή «Εκτός Γραμμής», όπου και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η χώρα κλήθηκε να διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα όπως η χρεοκοπία και το προσφυγικό.

Όπως σημείωσε ο  κ.Τσίπρας στον τηλεοπτικό σταθμό «θέλουμε να ξανακερδίσουμε τις εκλογές για να πάει η χώρα δυο βήματα πιο μπροστά και να δώσουμε ένα μέλλον στους πιο αδύναμους, τους πολλούς», ενώ αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα κόμμα «εν κινήσει» για το λόγο αυτό ξεκίνησε από το 3% και έφτασε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Σε σχετική ερώτηση που του έγινε σχετικά με την αναφορά του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τους «αρμούς της εξουσίας», ο πρόεδρος του κόμματος εξήγησε ότι εννοούσε την εκτελεστική εξουσία και το «κράτος λάφυρο» που είχε δημιουργηθεί στο παρελθόν από τη Δεξιά. «Μιλάω για την εκτελεστική εξουσία και αν δεν απομονωνόταν μόνο η φράση θα γινόταν κατανοητό ότι αναφέρθηκα στο ναρκοθετημένο πεδίο που βρήκαμε στην Διοίκηση του κράτους. Ενα κράτος λάφυρο που εμπόδισε την προσπάθειά μας την πρώτη 4ετία».

«Όταν μπήκα στο Μαξίμου δεν ήξερα τι ήταν το κόκκινο τηλέφωνο. Σήμερα όμως όλοι μας έχουμε συσσωρευμένη εμπειρία. Δεν αρκεί να έχεις τη βούληση αλλά χρειάζεται και το πώς δηλαδή θα εφαρμόσεις το σχέδιο, το πρόγραμμα σου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον Alpha επισημαίνοντας: «Κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία είναι η μόνη απάντηση στο κομματικό κράτος που δημιούργησαν οι προηγούμενοι».

«Πριν αναλάβουμε εμείς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης και μέσα σε μια νύχτα με μια υπογραφή έβαλε τους δικούς του στην διοίκηση. Οι τεχνοκράτες οφείλουν να είναι άρτια εκπαιδευμένοι και να λειτουργούν όχι με βάση το κομματικό συμφέρον αλλά με βάση το τι ορίζει το Σύνταγμα». «Δεν μπορεί να είναι ρουσφέτια του παλιού πολιτικού συστήματος σε αυτό αναφερόμουν όταν μίλησα για τους «αρμούς» της εξουσίας», συνέχισε.

«Συνειδητά άνοιξα τη συζήτηση», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και ενώ κάνοντας μια αναφορά στην ταινία: «Κοίτα ποιος μιλάει», αναφέρθηκε στους διορισμούς του Μητσοτάκη ότι δηλαδή έβαλε τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου στην ΕΡΤ ή διοικητή στην ΕΥΠ άνθρωπο χωρίς πτυχίο.

Παράλληλα, σε άλλη ερώτηση που του έγινε για το εάν υπάρχει αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του στο εσωτερικό του κόμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε μεταξύ άλλων: «Διαφορετικές απόψεις υπάρχουν σε όλα τα ζωντανά και τα υγιή κόμματα εμείς όμως έχουμε την κουλτούρα του ζωντανού διαλόγου πολλές φορές μοιάζει θορυβώδης αλλά στο δια ταύτα υπάρχει ένα σχέδιο που δεν αμφισβητείται. Υπάρχει συντροφικότητα και αλληλεγγύη σε πλήρη αντίθεση με τα κόμματα της δεξιάς».

«Στη δεξιά υπάρχει ησυχία και από πίσω λυκοφιλίες. Εμείς όταν διαφωνούμε δεν υπονομεύουνε, ο καθένας ακολουθεί τον δρόμο του. Εγώ έχω περάσει δυο διασπάσεις. Ο Λαφαζάνης είναι ένας έντιμος άνθρωπος αλλά οι πολιτικές μας διάφορες είναι μεγάλες».

Όσον αφορά τη νέα ονομασία του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να διευκρινίσει ποιο θα είναι το δεύτερο συνθετικό του ονόματος. Κληθείς, μάλιστα, να απαντήσει αν θα είναι «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», τόνισε ότι «μπορεί να είναι κάτι, το οποίο θα σας εκπλήξει».

«Σημασία δεν έχει μόνο η μαρκίζα αλλά και το περιεχόμενο. Πρώτα θα βάλουμε περιεχόμενο και μετά μαρκίζα. Με τόλμη κάνουμε απολογισμό του έργου μας, είναι μια διαδικασία αυτογνωσίας. Θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές για τη μεσαία τάξη και τους μη προνομιούχους».

Τέλος, αναφερόμενος στο προσφυγικό/μεταναστευτικό επεσήμανε πως είναι «ένα θέμα ποιος φταίει για τις προσφυγικές ροές και ποιος για το ότι κλείσανε τα σύνορα. Από τη στιγμή που άλλαξε η κυβέρνηση όμως πρέπει να συνειδητοποίησαν ότι τους πρόσφυγες δεν τους έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ασκούμε κριτική για το πώς το διαχειρίζεται το πρόβλημα η ΝΔ.

«Εγώ δεν έχω κάνει αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη ούτε για το προσφυγικό ούτε για τα εθνικά θέματα», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.