Quantcast

Τσιάρας: Κακούργημα και πάλι η αιμομιξία

Στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με θέμα την «καταπολέμηση της ατιμωρησίας στον 21ο αιώνα».

Στις αλλαγές του νέου Ποινικού Κώδικα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Δικαιοσύνης.

 

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, την επαναφορά του αδικήματος της «αιμομιξίας» σε κακούργημα, το οποίο από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποβιβαστεί σε πλημμέλημα με το νέο Ποινικό Κώδικα.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στις τροποποιήσεις που επίκεινται στον νέο Ποινικό Κώδικα, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η /7/2019, από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσιάρας, σύμφωνα με την πρόταση της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του νέου Ποινικού Κώδικα, θα προβλέπονται πλέον αυστηρότερες ποινές για τα λεγόμενα «σεξουαλικά εγκλήματα» μεταξύ συγγενών, δηλαδή για τη σεξουαλική ενδοοικογενιακή βία.

 

Η τιμωρία βιαστών

Σχετικά με την παραδειγματική τιμωρία βιαστών και την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων, ειδικά των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως είναι των ανηλίκων, ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε:

1. Την αναστολή της έναρξης του χρόνου παραγραφής, τόσο για τα πλημμελήματα, όσο και για τα κακουργήματα από τον χρόνο ενηλικίωσης του θύματος.

2. Την αλλαγή του τρόπου άσκησης της ποινικής δίωξης. Πλέον το αδίκημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας θα διώκεται αυτεπαγγέλτως και όχι κατ’ έγκληση.

 

 

Οι αστοχίες του νέου Ποινικού Κώδικα

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε και τις αστοχίες του νέου Ποινικού Κώδικα με την πλημμεληματοποίηση του αδικήματος της «ενεργητικής δωροδοκίας» από την προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίες διαπόμπευσαν τη χώρα διεθνώς.

Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Τσιάρας, «μετά τις τροποποιήσεις του Νοεμβρίου του 2019, με τις οποίες επαναφέραμε τον κακουργηματικό χαρακτήρα της ενεργητικής δωροδοκίας τόσο η GRECO όσο και ο ΟΟΣΑ συνέταξαν εξόχως καλές εκθέσεις», τόνισε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε:

«Αντίστοιχα, η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας ήταν μια από τις καλύτερες εκθέσεις μεταξύ των κρατών – μελών. Κυρίως διότι η χώρα μας έκανε τολμηρά βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας. Εκτός από την επαναφορά της ενεργητικής δωροδοκίας, συστάθηκε και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στην οποία υπάγονται πλέον 6 ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους και οι οποίοι λειτουργούν με αυτοτέλεια, αλλά και με συνοχή».