Δεν θα υπάρξει επιείκεια σε περιστατικά με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού , τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Secret» με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για «αποτάξεις» υγειονομικών.
Ειδικότερα, αναφορικά με τους αντιεμβολιαστές και τα πλαστά πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι «είναι εντελώς διαφορετικό κάποιος να είναι αρνητής του εμβολιασμού με το να προσπαθεί να κοροϊδέψει την ελληνική πολιτεία λαμβάνοντας ένα πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού».
«Είναι κρίμα που υγειονομικοί ενδεχομένως να έχουν προβεί σε τέτοιου είδους επιλογές προκειμένου ουσιαστικά να μην τύχουν της υποχρεωτικής αργίας από την εργασία, χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν εμβολιαστεί και με αυτό τον τρόπο να είναι ένας πραγματικός κίνδυνος.
Προσωπικά το θεωρώ αδιανόητο, από εκεί και πέρα η Δικαιοσύνη στέκεται πάντα στο ύψος των περιστάσεων, δεν θα υπάρξει περίπτωση να αντιμετωπίσει κανείς με επιείκεια τέτοιου είδους φαινόμενα ή να κάνει τα στραβά μάτια. Αντίθετα σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπονται και πειθαρχικές και ποινικές και διοικητικές κυρώσεις», επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης και συμπλήρωσε:
«Με άλλα λόγια, όσοι έχουν βρεθεί σε αυτό το γαϊτανάκι αυτής της απαράδεκτης προσέγγισης να προσπαθούν να κοροϊδέψουν και την ελληνική κοινωνία και την πολιτεία, αλλά κυρίως τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφονται στον χώρο της εργασίας, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πειθαρχικές κυρώσεις που αφορούν στην υπηρεσία, με ποινικές κυρώσεις που αφορούν στη Δικαιοσύνη και βεβαίως και με διοικητικά πρόστιμα».
Για το ενδεχόμενο να υπάρχουν κυκλώματα
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρχουν κυκλώματα που βγάζουν χρήματα, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι «εάν υπάρχει κάτι τέτοιο, το συγκεκριμένο αδίκημα παίρνει άλλου είδους διάσταση και βεβαίως η ελληνική πολιτεία και η ελληνική δικαιοσύνη δεν θα μείνει απαθής σε τέτοιου είδους φαινόμενα».
«Ας αφήσουμε την έρευνα που γίνεται σε επίπεδο υπηρεσίας αλλά και την δικαστική έρευνα να αποδείξει ποιος είναι ο αριθμός, ποιο είναι το εύρος, ποιες είναι οι πρακτικές και που στέκεται όλη αυτή η υπόθεση. Είναι κάτι που πρέπει να το δούμε μέχρι το τέλος γιατί εκτιμώ ότι γράφτηκαν και υπερβολές. Αλλά, από την άλλη πλευρά, εννοείται ότι ούτε κατά διάνοια δεν θα μπορούσε κανείς να αφήσει ατιμώρητες, και μάλιστα θα πρέπει να τιμωρηθούν με τον πλέον αυστηρό τρόπο, τέτοιου είδους συμπεριφορές», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Πιθανή η «απόταξη»
Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο της απόταξης των υγειονομικών που παρουσιάζουν ή προμηθεύουν πλαστά πιστοποιητικά, ο κ. Τσιάρας είπε:
«Αυτή η συζήτηση είναι σχεδόν δεδομένη με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία αν αποδειχθούν όλα αυτά. Πρέπει κανείς να ξέρει ποια είναι η πραγματικότητα και εννοείται ότι από εκεί και πέρα πρέπει να επιβληθεί η μεγαλύτερη δυνατή ποινή.
Εκτιμώ ότι αν αποδειχτούν όλα αυτά, πιθανότατα να μιλάμε ουσιαστικά και για “απόταξη” από την υπηρεσία. Νομίζω ότι αυτές είναι συμπεριφορές που ούτως ή άλλως όπου και αν παρατηρηθούν στο δημόσιο φορέα οδηγούν στην έξοδο από το δημόσιο τομέα όταν επιβεβαιωθούν».
«Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις περιπτώσεις βεβαίως όλοι προσπαθούν μετά από κάποιο σημείο να κρυφτούν πίσω από γεγονότα ή πίσω από άλλες πρακτικές. Πρέπει να καταλάβουμε ότι εδώ που βρισκόμαστε δεν υπάρχει χώρος για τέτοιου είδους συμπεριφορές και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε.
Επαναλειτουργία των δικαστηρίων
Αναφορικά με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε πως «είναι ειδικές οι συνθήκες».
«Από την πρώτη στιγμή είδαμε ότι για να μπορέσουμε να επαναλειτουργήσουμε συνολικά τη Δικαιοσύνη έπρεπε να λάβουμε κάποια μέτρα, να προγραμματίσουμε τον τρόπο λειτουργίας αλλά και να υπάρξουν οι απαραίτητες πρόνοιες για να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα.
Για αυτό το λόγο και κάναμε ήδη δύο συσκέψεις με όλους τους φορείς, με όλους τους προϊσταμένους των μεγάλων δικαστηριακών σχηματισμών, την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, με την Ομοσπονδία των Δικαστικών Υπαλλήλων, με όλους τους εμπλεκομένους προκειμένου να δούμε πως θα γίνει η επαναλειτουργία των δικαστηρίων χωρίς πλέον αστερίσκους δηλαδή χωρίς περιορισμό του εύρους των αρμοδιοτήτων ή της λειτουργία της Δικαιοσύνης θα μπορεί να τρέξει χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα.
Για αυτό το λόγο ότι ζητήθηκε από τις διοικήσεις των δικαστηρίων, ότι ζητήθηκε στις συσκέψεις τις οποίες κάναμε προγραμματίζεται και παρέχεται από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης ώστε να υπάρχει και ο απαραίτητος έλεγχος των όποιων πιστοποιητικών των εμβολιασμένων ή των όποιων rapid test ή μοριακών τεστ που θα πρέπει να έχουνε γίνει νωρίτερα προκειμένου να βρεθούν στο χώρο αλλά και από την άλλη πλευρά να μην υπάρξουν προβλήματα σε σχέση με το ροή ή τον όγκο των ανθρώπων.
Όλα αυτά βεβαίως είναι ασκήσεις επί χάρτου, θέλω να πιστεύω ότι στις 16 Σεπτεμβρίου θα μπορέσουμε να το δούμε και στην πραγματικότητα. Ο κανόνας είναι ότι τα δικαστήρια θα λειτουργήσουν με το γενικότερο πλαίσιο που υπάρχει στο δημόσιο τομέα δηλαδή εμβολιασμένοι ή άνθρωποι που έχουν κάνει rapid test ή μοριακό έλεγχο νωρίτερα».
Πώς θα γίνεται ο έλεγχος στα δικαστήρια
Ερωτηθείς για το πώς θα γίνεται ο έλεγχος του κόσμου στα δικαστήρια, ο κ. Τσιάρας ανέφερε:
«Είναι απαραίτητος ο έλεγχος κατά την είσοδο, έχουμε συμφωνήσει ότι με την συνδρομή και των αστυνομικών οργάνων που θα υπάρχουν εκεί και ενδεχομένως κάποιων ανθρώπων που οι ίδιες οι διοικήσεις των δικαστηρίων θα προβούν στη “χρησιμοποίησή” τους, δηλαδή ανθρώπων security, θα μπορεί να γίνεται ο έλεγχος».
«Από εκεί και πέρα ισχύουν όλα τα άλλα μέτρα σχετικά με τις αποστάσεις με τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να βρίσκονται ανά αίθουσα, με τις μάσκες όλα αυτά τα οποία είναι γνωστά και τα οποία ούτως ή άλλως ξέρουμε ότι όπου και αν βρεθούμε είναι προϋπόθεση ούτως ώστε τουλάχιστον να διασφαλίσουμε τους όρους της δημόσιας υγείας», πρόσθεσε.