Τη νέα μεταρρύθμιση που φέρνει στον ποινικό κώδικα και το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης αναλύει σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, αναφέροντας ταυτόχρονα τη στρατηγική για την ψηφιοποίηση.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι με παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εισαγγελείς μεταβαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα της περιφέρειάς τους.
Κύριε υπουργέ, γιατί προχωράτε εκ νέου σε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα; Ποια είναι τα βασικά προβλήµατα που έχετε εντοπίσει και επιχειρείτε να αντιµετωπίσετε;
Τον Νοέµβριο του 2019 προβήκαµε στην άµεση διόρθωση των εξόφθαλµων αστοχιών του νέου Ποινικού Κώδικα, προκειµένου να άρουµε τις προφανείς στρεβλώσεις που προκαλούσε στο Ποινικό µας ∆ίκαιο η εσπευσµένη ψήφιση των Κωδίκων από την προηγούµενη κυβέρνηση.
Για τη συστηµατική επεξεργασία των αµφιλεγόµενων ρυθµίσεων που προκαλούσαν το κοινό περί δικαίου αίσθηµα συστήσαµε αµέσως τη ∆ιαρκή Επιτροπή για την παρακολούθηση των αποτελεσµάτων των νέων Κωδίκων, προκειµένου να εισηγηθεί τις αναγκαίες τροποποιήσεις.
Επειτα από 18 µήνες συστηµατικής επεξεργασίας των διατάξεων από την επιτροπή και σε συνεργασία µε την Ειδική Νοµική Υπηρεσία του υπουργείου ∆ικαιοσύνης, έχει καταρτιστεί ένα άρτιο σχέδιο νόµου µε αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις κατά του εγκλήµατος κάθε µορφής, όπως τα αδικήµατα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, το οργανωµένο έγκληµα, τα κοινώς λεγόµενα επικίνδυνα αδικήµατα.
Στην οµιλία του στη ∆ΕΘ ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ∆ικαιοσύνη θα αποκτήσει «εξειδικευµένους δικαστές και υπαλλήλους που θα αξιολογούνται». Πώς σχεδιάζετε να υλοποιήσετε τις εξαγγελίες αυτές;
Σε συνεργασία µε την ηγεσία της ∆ικαιοσύνης, υλοποιούµε το επόµενο διάστηµα τη µεγαλύτερη µεταρρύθµιση στη δικαστική εκπαίδευση από τη σύσταση της Εθνικής Σχολής ∆ικαστικών Λειτουργών, αναµορφώνοντας συνολικά το πλαίσιο λειτουργίας της. Αλλάζουµε τον τρόπο εισαγωγής των σπουδαστών, διευρύνουµε το πρόγραµµα σπουδών της ΕΣ∆Ι, το οποίο θα επεκταθεί σε νέα επιστηµονικά πεδία για την αρτιότερη εκπαίδευση των νέων σπουδαστών, και επιχειρούµε την καλύτερη σύνδεση της θεωρητικής κατάρτισης µε την πρακτική άσκηση των σπουδαστών στα δικαστήρια και τις Εισαγγελίες της επικράτειας.
Επιπλέον, όπως γνωρίζετε, έχουµε ήδη συστήσει την κατεύθυνση Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή ∆ικαστών, που αναβαθµίζει συνολικά τον ρόλο των ειρηνοδικών στην απονοµή της δικαιοσύνης, ενώ υλοποιούµε δράσεις επιµόρφωσης για τις σύγχρονες εξελίξεις στο ∆ίκαιο όλων των κλάδων. Στην ίδια κατεύθυνση, εφαρµόζεται ήδη ο νέος Κώδικας ∆ικαστικών Υπαλλήλων που ψηφίσαµε τον περασµένο Απρίλιο, στον οποίο η βαθµολογική εξέλιξη των δικαστικών υπαλλήλων συνδέεται µε την εξειδίκευσή τους στα καθήκοντα που επιτελούν και στην επιµόρφωσή τους σε σχετικά πεδία, όπως η ψηφιακή ∆ικαιοσύνη.
Αλλωστε, το υπουργείο ∆ικαιοσύνης προάγει σε όλες τις νοµοθετικές πρωτοβουλίες την εξειδίκευση των δικαστών. Σας θυµίζω πως στον Ν. 4700/2020 την εκδίκαση διαφορών αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως οι υποθέσεις ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και προσωπικών δεδοµένων στα νέα Ειδικά Τµήµατα των Πρωτοδικείων και Εφετείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα εκδικάζουν έµπειροι δικαστές, µε εξειδικευµένες γνώσεις στα αντίστοιχα επιστηµονικά πεδία. Αντίστοιχη πρόβλεψη για την επιµόρφωση δικαστών προβλέφθηκε και ολοκληρώθηκε επιτυχώς και στο νοµοσχέδιο 4800/2021 για τις οικογενειακές διαφορές που σχετίζονται µε την επιµέλεια τέκνων.
Είστε ικανοποιηµένος από το ποσοστό εµβολιασµού στους δικαστές και στους δικαστικούς υπαλλήλους; Σχεδιάζετε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων ανάλογα µε την εξέλιξη της πανδηµίας;
Οι εµβολιασµοί στον χώρο της ∆ικαιοσύνης ακολουθούν τα αντίστοιχα ποσοστά του γενικού πληθυσµού. Κατά την άποψή µου, η προάσπιση του Κράτους ∆ικαίου περνά µέσα από την πλήρη λειτουργία όλων των διαδικασιών της ∆ικαιοσύνης, που µε τη σειρά της υπαγορεύει την ανάγκη για καθολικό εµβολιασµό όλων των παραγόντων της δίκης.
Στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης είµαστε προσηλωµένοι στον στόχο µας για την πλήρη και απρόσκοπτη επαναλειτουργία της ∆ικαιοσύνης, µε τρόπο όµως που δεν διακυβεύεται η δηµόσια υγεία στον χώρο των δικαστηρίων. Για τον λόγο αυτό, προσαρµόζουµε τις προϋποθέσεις λειτουργίας του συστήµατος απονοµής ∆ικαίου σε ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο, το οποίο όµως λαµβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των δικαστηρίων και επιτρέπει τη λειτουργία της ∆ικαιοσύνης.