Quantcast

Τσακαλώτος για τα νέα μέτρα: Η κυβέρνηση «Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε άτολμη»

ΔΡΙΜΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ

Δριμεία κριτική ασκεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημίας του νέου κορωνοϊού σε οικονομία και εργαζομένους, χαρακτηρίζοντας «άτολμη» την κυβέρνηση, ενώ καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια συνολικότερη αναθεώρηση «της αναποτελεσματικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εισήγαγε».

«Η κυβέρνηση σήμερα ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για τον κορωνοϊό. Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε άτολμη. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς την επιλογή της να δώσει ένα επίδομα ύψους 800 ευρώ για 1,5 μήνα στους εργαζομένους αντί να καταβάλει το σύνολο του μισθού τους, να μην λάβει οριζόντια μέτρα για το σύνολο της οικονομίας, να μην δώσει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα, να μην απαγορεύσει την δυσμενή μεταβολή συμβάσεων εργασίας», αναφέρει ο .ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, σε δήλωσή του.

«Η κυβέρνηση μπορεί αυτές τις κρίσιμες ώρες να κατανοεί σιγά-σιγά και φοβικά την αξία του κοινωνικού κράτους και της κρατικής παρέμβασης. Όμως οι επιλογές της το προηγούμενο διάστημα οδήγησαν την οικονομία σε σημαντική επιβράδυνση ήδη από το 4ο τρίμηνο του 2019», τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Οδήγησαν σε ένα ταμειακό αποτέλεσμα για τους πρώτους δυο μήνες του 2020 που υστερεί κατά δύο δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Και τα αποτελέσματα αυτά αφορούν περίοδο πριν τον ιό. Και αυτό συνέβη γιατί η οικονομία δεν απογειώνεται αλλά βουλιάζει με φοροαπαλλαγές στους οικονομικά δυνατούς και κατάργηση των ενισχύσεων στους αδύναμους», προσθέτει.

«Ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε τώρα την στροφή στο δημόσιο και στις δαπάνες ως απόρροια της έκτακτης ανάγκης. Τον καλούμε σε μια συνολικότερη αναθεώρηση της αναποτελεσματικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εισήγαγε. Με πρώτα βήματα την συνέχιση των προσλήψεων του μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε και ο κ. Μητσοτάκης κατήργησε και τα πιο γενναία μέτρα τόνωσης της οικονομίας».

«Το κοινωνικό κράτος δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μια έκτακτη και πρόσκαιρη στροφή», καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος.