Quantcast

Τριβές στο ΚΙΝΑΛ για τον μεταβατικό επικεφαλής της Κ.Ο. – Ποιοι αντιδρούν στο ενδεχόμενο εκλογής νέου προσώπου

Συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου διευκρινίζουν ότι δεν έχει πρόθεση να αυτοπροταθεί

Στην πρώτη δοκιμασία, μετά την παρακαταθήκη που άφησε η Φώφη Γεννηματά για διαφύλαξη της ενότητας του κόμματος, μπαίνουν οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΚΙΝΑΛ, καθώς παρασκηνιακά έχουν ενταθεί οι συζητήσεις για το πώς θα πορευτεί η κοινοβουλευτική ομάδα του έως την ανάδειξη του νέου προέδρου.

 

Το αντικείμενο των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων είναι αν για το διάστημα αυτό θα πρέπει να εκλεγεί πρόεδρος της Κ.Ο. που θα διευθετεί τα θέματα της εκπροσώπησης και της λειτουργίας του κόμματος στη Βουλή ή θα θεωρηθεί επαρκής έως τις 12 Δεκεμβρίου η υπάρχουσα κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη του ΚΙΝΑΛ ρώτησαν τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα αν χρειάζεται να εκλεγεί πρόεδρος, και ο κ. Τασούλας τους διαβεβαίωσε ότι θεσμικά η Βουλή καλύπτεται για το μεταβατικό διάστημα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος στις συνεδριάσεις.

Με βάση αυτό το πλαίσιο, ο Κώστας Σκανδαλίδης ως πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (και ο Μιχάλης Κατρίνης ως δεύτερος, όποτε υπάρχει ανάγκη) θα εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών ή σε άλλες κρίσιμες συζητήσεις της Ολομέλειας.

Επίσης, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Βασίλης Κεγκέρογλου θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως αυτά ορίζονται από τη λειτουργία της Βουλής και του κόμματος.

Εάν επικρατήσει αυτή η λύση δεν αναμένεται να σημειωθούν διαφωνίες στη συνεδρίαση της Κ.Ο.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν αναγνωρίζει πρωτοκαθεδρία του Κ. Σκανδαλίδη έναντι του Β. Κεγκέρογλου, διευκρινίζοντας για παράδειγμα ότι την κοινοβουλευτική ομάδα δεν την συγκαλεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, αλλά ο γραμματέας της.

Από την πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου σημειώνεται ότι υπάρχει θεσμική λύση, είναι η συνέχιση της σημερινής κατάστασης, που δεν υπάρχει λόγος να ανατραπεί και οτιδήποτε άλλο θα προκαλούσε τζάμπα αναστάτωση.

Το σενάριο εκλογής προέδρου της Κ.Ο.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν επιλεγεί η εναλλακτική να εκλεγεί πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας για το μεταβατικό διάστημα.

Συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου διευκρινίζουν ότι δεν έχει πρόθεση να αυτοπροταθεί καθώς προτιμά να συνεχίσει η Κ.Ο. με το υπάρχον σχήμα.

Η πιθανότητα να στηθούν κάλπες στην Κ.Ο. κάνει τους περισσότερους να προβλέπουν ότι θα προκύψει σύγκρουση, καθώς το σενάριο εκλογής του Γ. Παπανδρέου δεν θα γίνει αποδεκτό από τους άλλους υποψήφιους.

Ο λόγος είναι ότι, πέρα από αντιδεοντολογικό μεσούσης της μάχης για τη διαδοχή, θεωρούν ότι μία τέτοια κίνηση θα δώσει εκ των προτέρων ένα σοβαρό προβάδισμα στον πρώην πρωθυπουργό για τις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου.

Στελέχη από άλλα στρατόπεδα προειδοποιούν με τη σειρά τους ότι θα υπάρξει υποψήφιος απέναντι στον κ. Παπανδρέου σε μία τέτοια περίπτωση και θεωρούν εξαιρετικά πιθανό ότι θα προκύψει μονομαχία του πρώην πρωθυπουργού με τον Κώστα Σκανδαλίδη.

Το γεγονός πάντως ότι η πλευρά Παπανδρέου δεν προκρίνει την εκλογή προέδρου της Κ.Ο. ερμηνεύεται από στελέχη άλλων υποψηφίων ως έμμεση αναγνώριση του γεγονότος ότι οι συσχετισμοί δεν είναι ευνοϊκοί για τον πρώην πρωθυπουργό.

Θα αποσυρθεί ο Χρηστίδης;

Ενδιαφέρον και πολλές ερμηνείες προκάλεσε η χθεσινή διαρροή από το περιβάλλον του Παύλου Χρηστίδη, να πλασάρει σενάριο για αναβολή των εκλογών της 5ης Δεκεμβρίου.

«Έχουν αλλάξει πολλά από τα δεδομένα και στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να τα δούμε. Σε μια δυο μέρες θα ξανασυζητήσουμε για τη διαδικασία» δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του, ενώ συνεργάτες του επικαλούνταν το βαρύ κλίμα στην κηδεία της Φώφης Γεννηματά για να θέσουν ζήτημα αναβολής των εκλογικών διαδικασιών.

Η κίνηση αυτή συνδέεται από πολλούς με τις φήμες για αποχώρηση του κ. Χρηστίδη από την κούρσα της διαδοχής εξαιτίας της πολύς χαμηλής απήχησης που έχει η υποψηφιότητά του, η οποία επιδεινώθηκε μετά την εμφάνιση στο προσκήνιο του Γιώργου Παπανδρέου.