Τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak»: Έτοιμο το Oruc Reis για έρευνες στην Κρήτη

ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ

Η Άγκυρα προετοιμάζεται για την αποστολή του ερευνητικού Oruc Reis στα νοτιο-ανατολικά της Κρήτης ώστε να κάνει έρευνα για φυσικό αέριο.

Sύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Yeni Safak» υπό τον τίτλο «Έτοιμη η άδεια της Κρήτης», η πρώτη αποστολή του πλοίου θα γίνει στο τεμάχιο 15 κάτω από την Κρήτη στο πλαίσιο της συμφωνία που συνήψε η Τουρκία με τη Λιβύη. H τουρκική εφημερίδα γράφει πως το εν λόγω τεμάχιο είναι «υπό ελληνική κατοχή». Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται πως οι έρευνες θα ξεκινήσουν εντός του έτους αφότου η Άγκυρα ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που συμφωνήθηκαν με τη Λιβύη.

«Η Τουρκία δηλώνει πλέον ανοιχτά την πρόθεσή της για έρευνες και γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κρήτης», σημειώνει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα και κατηγορεί την ελληνική πλευρά πως, εκμεταλλευόμενη την εσωτερική αναταραχή στη Λιβύη, ανακοίνωσε το 2011 «μονομερείς» σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης.

Το 2014 η Ελλάδα διακήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό για την αδειοδότηση δύο τεμαχίων, του τεμαχίου 15 και 20 που βρίσκονται κάτω από την Κρήτη, ωστόσο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της φιλο-κυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας, το μισό του τεμαχίου 15 είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Το ήμισυ του λεγόμενου τεμαχίου 15 της Ελλάδας, η οποία προσπαθεί να σφετεριστεί 39.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την ΑΟΖ της Λιβύης, βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, οι έρευνες στα ανατολικά της Κρήτης θα ξεκινήσουν πρώτα από το λεγόμενο τεμάχιο 15, το οποίο βρίσκεται υπό την κατοχή της Ελλάδας», υποστηρίζει το δημοσίευμα.