Με «όπλα» το εμβόλιο, την αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα και την εφαρμογή των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας επιχειρεί η κυβέρνηση να ξεπεράσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ώστε μέχρι τα Χριστούγεννα να έχει αποσυμφορηθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και παράλληλα να λειτουργήσει ομαλά τόσο η αγορά όσο και ο χειμερινός τουρισμός.
Τα κρούσματα ναι μεν έχουν ανέβει ποσοτικά το τελευταίο διάστημα, ωστόσο αυτό προς το παρόν δεν δημιουργεί κατάσταση συναγερμού στην κυβέρνηση, καθώς λαμβάνεται υπόψη ότι διενεργούνται πλέον περισσότερα από 300.000 τεστ καθημερινά σε όλη την επικράτεια.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πέρα από τις τακτικές συσκέψεις με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, επικοινωνεί τακτικά και συμβουλεύεται ανθρώπους όπως ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ή ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά.
Καθώς υπάρχει πλέον η πεποίθηση ότι οι εμβολιασμοί -με την πρώτη τουλάχιστον δόση- θα έχουν φτάσει μέχρι το τέλος του μήνα τα 7.000.000, στο Μέγαρο Μαξίμου αποκλείουν πια κατηγορηματικά τόσο το ενδεχόμενο ενός νέου οριζόντιου lockdown όσο και την προοπτική της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, ένα σενάριο που παρέμενε μέχρι και τον Οκτώβριο στο τραπέζι.
«Η προσέγγισή μας είναι και δικαιοπολιτική. Δεν θα ήταν σωστό για όλους αυτούς τους ανθρώπους να υποβληθούν σε νέα μέτρα περιορισμού», υποστηρίζει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. Μαζί με τους περίπου 500.000 που έχουν νοσήσει από κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο, έως το τέλος Νοεμβρίου 7.500.000 Ελληνες θα έχουν από μερική (με την πρώτη δηλαδή δόση ακόμα) μέχρι ισχυρή (λόγω νόσησης ή με δύο δόσεις εμβολίου) ανοσία, τα τρία τέταρτα δηλαδή του γενικού πληθυσμού.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για διχασμό όταν το 80% των ενηλίκων έχουν είτε εμβολιαστεί είτε νοσήσει», τονίζει με νόημα ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, ο οποίος εκφράζει την ικανοποίησή του και για την υψηλότερη του αναμενομένου ανταπόκριση που έχει η καμπάνια για την τρίτη δόση.
Σε δύο κατευθύνσεις
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης στρέφονται πλέον περισσότερο στη λεγόμενη εκστρατεία πειθούς, με δύο κύρια σκέλη: Πρώτον, τις ειδικές δράσεις σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές κατηγορίες και σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, με στοχευμένες καμπάνιες και άλλες ενέργειες.
Δεύτερον, με τα μέτρα περιορισμού της πρόσβασης των ανεμβολίαστων σε μια σειρά από χώρους και δραστηριότητες, που μπορούν δηλαδή να λειτουργήσουν έμμεσα ως κίνητρο για τον εμβολιασμό.
Τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών είναι ενθαρρυντικά, καθώς ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει αυξηθεί. Μόνο την Τρίτη, για παράδειγμα, έγιναν 55.574 εμβολιασμοί. Ενα άλλο δείγμα που προσμετράται θετικά στην κατεύθυνση της απόδοσης των μέτρων είναι ότι το περίπου 50% των νέων ραντεβού του τελευταίου διαστήματος αντιστοιχεί σε νέους κάτω των 40 ετών, οι οποίοι εκτιμάται ότι επέλεξαν τελικά τον εμβολιασμό τους όχι τόσο από φόβο για τον κορονοϊό όσο από ανάγκη να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.
Μέχρι και την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου τα αρμόδια επιτελεία στο Μαξίμου και στο υπουργείο Υγείας θα μελετάνε προσεκτικά δύο μεγέθη: την ημερήσια αύξηση στο ποσοστό των νέων ραντεβού για εμβόλιο και τη μείωση της διασποράς του κοροναϊού στην κοινότητα. Εφόσον οι δύο αυτοί δείκτες δεν κινηθούν ικανοποιητικά, θα ληφθούν άμεσα νέα μέτρα, με το πρώτο που έχει πέσει στο τραπέζι να είναι αυτό της μείωσης του αριθμού των πελατών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα σε κλειστούς χώρους, όπως είναι για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ.
Παράλληλα, στο κομμάτι του συστήματος υγείας, θα γίνουν στοχευμένες επιτάξεις κλινικών και γιατρών στις περιοχές όπου η πίεση είναι μεγαλύτερη. Ωστόσο, όπως τόνισε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους και όποιοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προστατευτούν».
Πηγή: parapolitika.gr