Quantcast

Το «Ορθόδοξο Βατικανό», η ανεξαρτητοποίηση της Πόλης και ο τρόμος των Τούρκων

«Έχει ανοίξει θέμα Κωνσταντινούπολης με μετατροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο επίπεδο ενός “Ορθόδοξου Βατικανού”.

«Έχει ανοίξει θέμα Κωνσταντινούπολης με μετατροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο επίπεδο ενός “Ορθόδοξου Βατικανού”.

 

 

Αυτό σημαίνει πως στο μέλλον η Κωνσταντινούπολη θα μετατραπεί σε θρησκευτικό κράτος, αναφέρουν Τούρκοι διπλωμάτες και αναλυτές στην Άγκυρα.

Ιστορικά, ο Κωνσταντίνος Α’ ο Μέγας και η μητέρα του Ελένη φέρονται να είναι οι πρώτοι Ρωμαίοι (βυζαντινοί) αυτοκράτορες που άρχισαν να προβάλλουν την ιδέα της Βασιλεύουσας ως δεύτερης Ιερουσαλήμ και ως κέντρο προσκυνήματος, προσπαθώντας να συγκεντρώσουν διάφορα κειμήλια που σχετίζονταν με τη Θεοτόκο, τον Χριστό, τους Αποστόλους, και άλλους αγίους.

Η βαθμιαία δημιουργία της Κωνσταντινούπολης ως κέντρου Θείας Πρόνοιας και λατρευτικού τόπου συνεχίστηκε κατά τους επόμενους αιώνες τροφοδοτώντας το αυτοκρατορικό της μεγαλείο. Φυσικά, το ιστορικό φορτίο χιλιετιών της Κωνσταντινούπολης δεν περιορίζεται μόνο στον θρησκευτικό τομέα.

 

Ο φόβος των Τούρκων

 

Ο φόβος των Τούρκων σχετικά με τα πιθανά επακόλουθα λόγω της βαριάς ιστορικής κληρονομιάς που φέρει η Κωνσταντινούπολη έχει επανέλθει μετά την τελευταία επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Άγκυρα. Ακολούθησε τότε μπαράζ δημοσιευμάτων στα τουρκικά ΜΜΕ επί μία εβδομάδα.

Οι Τούρκοι γνωρίζοντας ότι η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη την οποία έχουν υφαρπάξει από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζάντιο), όπως υπερηφανεύονται οι ίδιοι άλλωστε με τις κιτς εκδηλώσεις και τις βαρύγδουπες ομιλίες σε κάθε επέτειο της Άλωσης, νοιώθουν τον φόβο ότι κάποια στιγμή το κλεμμένο “τρόπαιο” θα χαθεί και μιλούν πλέον ξεκάθαρα για «σχέδιο που θα μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη σε θρησκευτικό κράτος παρόμοιο με το Βατικανό», στην περίπτωση που συνεχιστεί και επιδεινωθεί η σχέση Τουρκίας-ΗΠΑ/ΝΑΤΟ.

Βέβαια, η Κωνσταντινούπολη δεν είναι η μόνη πόλη στην Ανατολή που βρίσκεται υπό την κυριαρχία τρίτων, πέραν των ιστορικών της δημιουργών και φυσικών της πολιτισμικά ιδιοκτητών, που λόγω διαφόρων παραγόντων αποδυναμώθηκαν και την απώλεσαν δια της βίας.

Δεν είναι ιστορικά ασυνεπές το ότι η προηγούμενη αμερικανική διοίκηση είχε αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Μια άλλη “κλεμμένη” πόλη από το Ισλάμ που η αμφισβήτηση της παρούσας κυριαρχίας της ξεσήκωσε τον Ερντογάν, ο οποίος θεωρώντας τη νεοθωμανική Τουρκία ως προστάτη του ισλαμικού κόσμου, έσπευσε αμέσως να καταγγείλει την αμερικανική κίνηση.

 

Οι δηλώσεις του διπλωμάτη Tugay Uluçevik

Την αρχή των δηλώσεων φόβου από πλευράς Τουρκίας για την Κωνσταντινούπολη έκανε ένας πολύπειρος πρώην Τούρκος πρέσβης και διπλωμάτης, ο Tugay Uluçevik, ο οποίος ανέφερε σε μήνυμα (tweet) του τα εξής:

«Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που πήγε στην Άγκυρα, επισκέφθηκε στην Κωνσταντινούπολη το Ρωμαίικο Πατριαρχείο Φαναρίου. Ο λόγος δεν είναι η λατρεία. Υπήρξαν δηλώσεις.

Σε επίσημες επισκέψεις από τη δύση στην Τουρκία υπάρχουν επισκέψεις και στο Πατριαρχείο.

Μήπως οι επισκέψεις αυτές αποτελούν εκδήλωση του οράματος ίδρυσης ενός κράτους στην Κωνσταντινούπολη στα πρότυπα του Βατικανού;»

Στην συνέχεια ο Tugay Uluçevik δήλωσε σε τουρκικά ΜΜΕ:

«Οι αξιωματούχοι ξένων χωρών σε επίσημες επισκέψεις στην Τουρκία επισκέπτονται το Πατριαρχείο, κάτι που δεν είναι δυνατό να μην μας ξενίζει.

Σε τελική ανάλυση, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον Πατριάρχη ως θρησκευτικό ηγέτη, δηλαδή Οικουμενικό. Το ερώτημα είναι εάν ακόμη θέλει να αναγνωρισθεί.

Μπορεί να θεωρείται ως ο θρησκευτικός ηγέτης 300εκ. Ορθοδόξων, αλλά δεν είναι Οικουμενικός. Η Τουρκία δεν το αναγνωρίζει. Και θα πρέπει στις επικείμενες επισκέψεις να δοθεί περισσότερη προσοχή στο πρωτόκολλο».

 

*Αναδημοσίευση ανάλυσης από τον Κωνσταντίνο Κωνσταντζή από Vimapress.