Quantcast

Το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης η ενεργειακή ασφάλεια, άρθρο του Βασίλη Σπανάκη

Απαιτείται ένα πλέγμα μέτρων για την κοινωνική προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Εντατικοί έλεγχοι της αγοράς με στοχευμένους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών και συστηματική πληροφόρηση με κάθε πρόσφορο μέσο

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία μας θλίβουν και μας ανησυχούν όλους.

Πρωτίστως για την ανθρώπινη διάσταση, τα θύματα του πολέμου και την τύχη του άμαχου πληθυσμού. Ολόκληρη ωστόσο η Ευρώπη ανησυχεί και για έναν ακόμη λόγο. Την ενεργειακή της ασφάλεια, που είναι απαραίτητη προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία της οικονομίας και να διασφαλιστεί η ευημερία των πολιτών.

Πως όμως μπορούμε να νιώθουμε θωρακισμένοι απέναντι στην ενεργειακή κρίση, που πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ήδη επηρεάζει ολόκληρη την Ευρώπη;

Πως μπορούμε να αισθανόμαστε σίγουροι για την επάρκεια εφοδιασμού της Ευρώπης, όταν αυτή καλύπτεται κατά 40% από ρωσικό φυσικό αέριο;

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ενεργειακό χρειάζεται μία ευρωπαϊκή λύση. Είναι ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό και γι’ αυτό χρειάζεται πανευρωπαϊκή λύση.

Στην πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός ζήτησε, τη συγκρότηση ενός ταμείου που θα χρηματοδοτεί, από τα μελλοντικά έσοδα του Χρηματιστηρίου των Ρύπων, τις χώρες μέλη προκειμένου να στηρίξουν τους καταναλωτές.

Να σημειωθεί ότι η λήψη έκτακτων μέτρων στον τομέα της ενέργειας ήταν μία πρόταση που συμπεριλήφθη στα συμπεράσματα της Συνόδου, ύστερα από εισήγηση της ελληνικής πλευράς.

Επίσης, σημαντικό θα ήταν, να υπάρχει εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να στηρίξουν με κάθε τρόπο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η νέα άνοδος στη τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μας προβληματίζει όλους και προκαλεί, όπως είναι αναμενόμενο, αύξηση του κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας και των τιμών των προϊόντων. Δημιουργείται ένας απρόσμενος πληθωρισμός προσφοράς.

Τα πρώτα μέτρα για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των αγροτών από το βάρος των σοβαρών ανατιμήσεων έχουν ήδη ληφθεί από την κυβέρνηση. Έχουν ήδη διατεθεί πάνω από 2 δις Ευρώ για το σκοπό αυτό και θα ληφθούν και επιπρόσθετα μέτρα.

Απαιτείται ένα πλέγμα μέτρων για την κοινωνική προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Εντατικοί έλεγχοι της αγοράς με στοχευμένους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών και συστηματική πληροφόρηση με κάθε πρόσφορο μέσο.

Ταυτόχρονα η λυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική των φοροελαφρύνσεων και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών με σκοπό την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, όπως πρόσφατα με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Και για την επάρκεια σε εφοδιασμό με φυσικό αέριο, η κυβέρνηση έχει εναλλακτικό πλάνο και σχεδιασμό, που θα τεθεί σε εφαρμογή αν χρειαστεί. Στο πλαίσιο αυτό θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες του αγωγού που έρχεται από το Αζερμπαϊτζάν, θα διασφαλιστούν περισσότερα φορτία φυσικού αερίου, ενώ υπάρχει η δυνατότητα σε ορισμένες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με τη χρήση πετρελαίου, η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος αντί πετρελαίου.

Οι εξελίξεις ωστόσο, απαιτούν καλύτερο συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κρίση αυτή απέδειξε ότι η Ευρώπη μόνο ενωμένη μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις και σίγουρα μία από αυτές θα είναι το μεγάλο στοίχημα της ενεργειακή της αυτονομίας και ασφάλειας.

 

Πηγή: parapolitika.gr