Το φιλί στον Ν. Δένδια, η επιστροφή του CVC για τη Μασούτης , ο SSM οι επαναγορές δανείων και οι απείθαρχες τράπεζες

Οι (δυο) τράπεζες που φλερτάρουν με την παρανομία

Ο Δημητριάδης επιβεβαιώνει την απομάκρυνση Βλαστού
-Ενδεχομένως να έχω γίνει κουραστικός με τον επικεφαλής της ΕΤΑΔ Στέφανο Βλαστό. Ωστόσο εκεί που λέω να σταματήσω μου έρχεται και από μια φρέσκια είδηση. Για την ακρίβεια χθες έφτασαν στα αυτιά μου δυο τον αριθμό. Η μια αφορά στη σχέση της αδερφής Βλαστού (που ζει στο Λονδίνο) με την εφημερίδα «Καθημερινή» του Θέμη Αλαφούζου. Κι όταν μιλάμε για σχέση αναφέρομαι στην τακτική αρθρογραφία που έχει η συγκεκριμένη κυρία με τη ναυαρχίδα του Φαλήρου. Το δεύτερο μαντάτο έρχεται από τον φίλο μου (αυτόν δεν σας κρύβω ότι τον έχω αγαπήσει εξ αποστάσεως) Γρηγόρη Δημητριάδη του Υπερταμείου. Σύμφωνα λοιπόν με τους έχοντες εικόνα, ο τελευταίος έχει ξεκινήσει (ήδη) τις διαδικασίες για την αντικατάσταση Βλαστού. Όμως επειδή αυτό το ανέκδοτο το έχω ακούσει κάμποσες φορές, επιστρέψτε μου να κρατήσω μικρό καλαθάκι.

Το CVC επιστρέφει για τη Μασούτης
-Πριν από καμπόσο καιρό είχε κυκλοφορήσει στην πιάτσα μια πληροφορία σύμφωνα με την οποία το CVC του Φωτακίδη, έδειχνε ενδιαφέρον για την εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μασούτης. Οι παράλογες απαιτήσεις που διατυπώνονται διαχρονικά από τον Γιάννη Μασούτη, φαίνεται ότι απομάκρυναν πολλούς από όσους ενδιαφέρονταν να αγοράσουν τη μέχρι πρότινος βορειοελλαδίτικη επιχείρηση. Αυτό υποθέτω ότι συνέβη και στην περίπτωση του CVC, το οποίο όπως πληροφορούμαι έχει επαναφέρει (εν μέσω κρίσης) το ενδιαφέρον του για τη Μασούτης. Επί τη ευκαιρία, να σας πω ότι το deal ανάμεσα στον Αλεξάκη του ΣΥΝΚΑ (πρόκειται για αλυσίδα Κρητικών σούπερ μάρκετ) και τη Μασούτης μπάζει νερά από παντού. Προς το παρόν, οι νομικοί εστιάζουν στις τροποποιήσεις του καταστατικού, που άνοιξαν τον δρόμο για την πώληση μιας πρώην συνεταιριστικής μονάδας σε ιδιώτη.

Το φιλί της Victoria Nuland στον Δένδια
– Υποθέτω ότι έχετε παρακολουθήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα την προσπάθεια (αρκετών) της πιάτσας να μας πείσουν για τα φιλορωσικά αισθήματα που διακατέχουν τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια. Δεν θα ασχοληθώ με το κωμικό της όλης επιχειρηματολογίας, γιατί (πιστέψτε με) δεν έχει καμία απολύτως αξία. Άλλωστε όπως λένε και οι φίλοι μας οι Κινέζοι, μια φωτογραφία ενδεχομένως να αξίζει περισσότερο από χίλιες λέξεις. Εν προκειμένω, αναφέρομαι στο στιγμιότυπο που έλαβε χώρα στην πόρτα της εξόδου του υπουργείου Εξωτερικών. Εκεί, ο υπουργός Δένδιας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί προ διημέρου με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland. Μετά το πέρας της συνάντησης ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έκρινε ότι ήταν ευγενικό από την πλευρά του, να συνοδεύσει μέχρι την έξοδο την κα Nuland. Μάλιστα, όταν ήρθε η ώρα του αποχαιρετισμού, η Αμερικανίδα αξιωματούχος, παραβιάζοντας (ελαφρώς) το πρωτόκολλο του κορονοϊού έδωσε ένα φιλί στον Δένδια. Τόσο μίσος διακατέχει τους Αμερικανούς για τον «φιλορώσο» υπουργό της κυβέρνησης. Και ξέρετε σε αυτά οι Αμερικανοί ούτε ρισκάρουν, ούτε φυσικά τα κάνουν στον οποιοδήποτε. Εκτός κι αν πιστέψω κάτι δικούς μας που λένε ότι επί Μπάιντεν άρχισαν να μην έχουν και τόσο καλές πληροφορίες…

Οι (δυο) τράπεζες που φλερτάρουν με την παρανομία
-Από καλή πηγή πληροφορούμαι ότι δύο από τις συστημικές τράπεζες μηχανεύονται τρόπους, να καταφέρουν να παραβιάσουν την απαγορευτική οδηγία του SSM για τις επαναγορές πρώην κόκκινων δανείων. Ο πανίσχυρος ευρωπαϊκός θεσμός, έχει αποσαφηνίσει προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, να μην προχωρήσουν στην επαναγορά των κόκκινων δανείων που πούλησαν (με κεφαλαιακές ζημίες) στα funds, για να τα ξαναπεράσουν «πράσινα» στα χαρτοφυλάκια τους. Κάτι τέτοιο σημαίνει για τον Ευρωπαίο Επόπτη ότι οι ελληνικές τράπεζες αναλαμβάνουν εκ νέου σημαντικό ρίσκο και παράλληλα δείχνουν στην αγορά ότι «δικαιώνουν» τους ίδιους τους δανεισμένους πελάτες τους που δεν τους πλήρωναν τα δάνεια και «έσκασαν» οι τράπεζες την προηγούμενη δεκαετία!

Ο κορονοϊός δεν σταματά τον Πιερρακάκη
-Αλλάζω θέμα και σας πηγαίνω μια βόλτα στα ψηφιακά. Μαθαίνω ότι όχι μόνο ο ίδιος ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, αλλά και βασικά στελέχη του επιτελείου του, όπως ο διευθυντής του Κώστας Χαμπίδης νοσούν από κορονοϊό. Φαίνεται όμως, ότι τίποτα δεν τους σταματά διότι έβγαλαν όχι μια, ούτε δυο, αλλά τρεις παρακαλώ ψηφιακές υπηρεσίες σε τρεις μέρες. Ο λόγος για το βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων σε συνεργασία με τον άλλο προσφάτως νοσήσαντα υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο. Πρόσθεσαν επίσης 13 Προξενικές Αρχές στην υπηρεσία myConsulLive, με τον απολογισμό της εξυπηρέτησης Ελλήνων του εξωτερικού με ψηφιακό ραντεβού να ανέρχεται σε συνολικά 86 Πρεσβείες και Γενικά Προξενεία σε 55 χώρες. Και βέβαια, τη φρέσκια υπηρεσία σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας για το ανανεωμένο σύστημα για τα ραντεβού με γιατρούς στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη- σε αυτό το σύστημα αξιοποιήθηκε, λέει, η εμπειρία από την οργάνωση εμβολιασμού. Μαθαίνω ότι έρχονται και άλλες υπηρεσίες τις επόμενες ημέρες. Η ομάδα Πιερρακάκη δεν κατεβάζει ταχύτητες από ότι φαίνεται.

Χαμόγελα στο Λονδίνο για την Πειραιώς
-Επιστρέφω στα τραπεζικά, καθώς έμαθα ότι έκανε θραύση η χθεσινή παρουσίαση του νέου business plan της Τράπεζας Πειραιώς μέχρι το 2025 από τον CEO Χρήστο Μεγάλου στο Λονδίνο. Πενήντα αναλυτές και επενδυτές παρακολούθησαν την παρουσίαση δια ζώσης και περισσότεροι από 200 ήταν συνδεδεμένοι online. Η Πειραιώς έθεσε ως προοπτική τον διπλασιασμό της προ προβλέψεων κερδοφορίας, σε επαναλαμβανόμενη βάση, σε 1,2 δισ. ευρώ το 2025, από τα 600 εκατ. ευρώ το 2021, θέτοντας τη βάση για σταθερές και βιώσιμες αποδόσεις για τους μετόχους. Στόχος είναι η επιστροφή σε μερίσματα από το 2024.

-Τι άρεσε, όμως, περισσότερο στους αναλυτές; Το ότι η κερδοφορία της Πειραιώς θα προέλθει από τρεις διαφοροποιημένες πηγές εσόδων. Καταρχάς, από χρηματοδοτήσεις σε αναδυόμενους, εξωστρεφείς κλάδους, με τομείς στόχευσης τη μεταποίηση, τον τουρισμό και την ενέργεια, οι οποίοι αναμένεται να αντλήσουν σχεδόν το ήμισυ των νέων επιχειρηματικών δανείων κατά την τετραετία 2022-2025. Τα νέα δάνεια που θα εκταμιεύσει η Πειραιώς σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα φτάσουν περίπου τα 27 δισ. ευρώ στην τετραετία, με την καθαρή πιστωτική επέκταση να διαμορφώνεται σε περίπου 7 δισ. ευρώ.

-Κατά δεύτερον, η Τράπεζα θα αξιοποιήσει την δυναμική της αγοράς του asset management. Για τον σκοπό αυτό, ένας νέος επιχειρηματικός πυλώνας συγκροτείται στον Όμιλο, ο οποίος περιλαμβάνει τους τομείς διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, χρηματιστηριακών συναλλαγών και private banking, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021. Με την κίνηση αυτή, η Πειραιώς στοχεύει να διπλασιάσει τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών έως το 2025. Και σε αυτό θα βοηθήσει η ενσωμάτωση της Iolcus Investments, του επιτυχημένου στις επενδύσεις ιδιωτών Αχιλλέα Κοντογούρη και της ομάδας του, που ανακοίνωσε προχθές η Πειραιώς.

-Και τρίτον, ο τομέας των ακινήτων. Η Πειραιώς θα μετασχηματίσει τον τομέα διαχείρισης ακινήτων, εστιάζοντας στην εξυγίανση του ισολογισμού του από χαμηλής απόδοσης περιουσιακά στοιχεία, στη μείωση του κόστους για υπηρεσίες που μπορούν να παρασχεθούν ακόμη αποτελεσματικότερα και στην ανάπτυξη σε τομείς με ανοδικές προοπτικές. Έτσι, το στοκ των ακινήτων της Τράπεζας θα μειωθεί μεσοπρόθεσμα κατά 1 δισ. ευρώ από τα 3,2 δισ. σήμερα, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθούν τα έσοδα από μισθώματα σε περίπου 60 εκατ. ευρώ.

!Οι αναλυτές στάθηκαν επίσης και στην καινοτόμα ψηφιακή τράπεζα (πλατφόρμα) που θα δημιουργήσει η Πειραιώς, συμπράττοντας στρατηγικά με την Natech Α.Ε., στοχεύοντας σε μία πελατεία εξοικειωμένη με την τεχνολογία (έτσι, άλλωστε, κινείται η νέα γενιά και αυριανή πελατεία των τραπεζών) και μειώνοντας περαιτέρω τα λειτουργικά κόστη.Η Natech, του Θανάση Ναυρόζογλου, με έδρα τα Ιωάννινα, ιδρύθηκε το 1983 υπό την εμπορική ονομασία Computer Store και σήμερα είναι κορυφαία εταιρεία παροχής υπηρεσιών πληροφορικής, με ισχυρή παρουσία στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προς το λιανικό εμπόριο, τη μεταποίηση και τον ελληνικό δημόσιο τομέα.

Μετακομίζουν στους Δελφούς οι τραπεζίτες
-Ο Χρήστος Μεγάλου θα απουσιάζει σήμερα από το Forum των Δελφών όπου θα δώσουν το παρών οι διευθύνοντες σύμβουλοι των άλλων τριών συστημικών τραπεζών. Θα παραμείνει στο Λονδίνο για περισσότερες επαφές με επενδυτές, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί για ανάλογες συναντήσεις και παρουσιάσεις του νέου business plan της Πειραιώς στη Νέα Υόρκη. Στους Δελφούς, περιμένω να ακούσω σήμερα πρωί – πρωί τους προέδρους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που θα μιλήσουν για το αναπτυξιακό κεφάλαιο που έχουν ανοίξει οι τράπεζες. Αφού ξεμπέρδεψαν ή κοντεύουν να ξεμπερδέψουν με τα κόκκινα δάνεια, οι τράπεζες παίζουν όλο το παιχνίδι, και μάλιστα επιθετικά, στα νέα δάνεια και δη στο σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης. Από τους CEOs, Καραβίας, Ψάλτης και Μυλωνάς θα μιλήσουν ο καθένας ξεχωριστά επίσης για την πορεία των τραπεζών τους, τις προκλήσεις των καιρών, και τη ψηφιοποίηση.

Θετικές εκπλήξεις αναμένει ο Μυλωνάς
-Στο Λονδίνο είχε βρεθεί την περασμένη εβδομάδα και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για συναντήσεις με επενδυτές και funds τις οποίες διοργάνωσε η Axia Ventures. Ο Παύλος Μυλωνάς άφησε περιθώρια για πιθανές θετικές εκπλήξεις στα καθαρά έσοδα από τόκους και είπε ότι τα καθαρά έσοδα από προμήθειες του ομίλου αναμένεται να αυξηθούν κατά 10% ετησίως, με αιχμή το asset management και το bancassurance. Μίλησε για μείωση του δείκτη NPE στο 6% το 2022 και περίπου 3% το 2024. Και επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν συζητήσεις με τον SSM για το ποσοστό των κερδών από τη χρήση του 2022 που θα διανείμει η ΕΤΕ στους μετόχους ως μέρισμα. Αρχικά θα ξεκινήσει με ένα 20%, που θα μεταφράζεται σε μερισματική απόδοση της τάξεως του 3%. Η Εθνική είναι η κύρια τράπεζα από την οποία αναμένονται εξελίξεις, όταν ψηφιστεί ο νόμος για το ΤΧΣ, λογικά μέσα στον Απρίλιο. Ο νόμος παρουσιάζει καθυστερήσεις στη συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών, αλλά με τα γεγονότα του πολέμου στην Ουκρανία, τι να την κάνεις (αν μπορείς να την κάνεις) τώρα την αποεπένδυση από τις τράπεζες;

!Περιμένω προβλέψεις για μακροοικονομικό κλίμα και προοπτικές, σήμερα στις 12 από τον κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα. Αυτό που μας καίει είναι ο πληθωρισμός. Μετά, βλέποντας και κάνοντας…

Το άλλο πρόσωπο της Λαγκάρντ
-Θέλω να το γράψω μέρες, αλλά η ζοφερή πραγματικότητα με αποσπά και με αποσυντονίζει. Δεν το καθυστερώ όμως άλλο, γιατί σύντομα θα φανεί στο πρόσωπό της πάλι ο προβληματισμός για τις εξελίξεις και το πού πρέπει να στρίψει το τιμόνι της ΕΚΤ. Εγώ θέλω να μείνω στο χαλαρό της πρόσωπο. Αυτό που η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έδειξε την περασμένη εβδομάδα στο ταξίδι της στην Κύπρο όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Τι οπτασία ήταν αυτή; Ντυμένη σε navy blue, άνετη και χαμογελαστή, μιλούσε με τον απλό κόσμο, εκπέμποντας αμεσότητα και αληθινό ενδιαφέρον για τον τόπο και την ιστορία του. Όλοι ήθελαν να την κάνουν φίλη τους. «Είναι η ίδια που ήταν επικεφαλής του κακού ΔΝΤ από το 2011 μέχρι το 2019;» αναρωτήθηκαν. Σας πληροφορώ, ναι. Η Κριστίν ήταν πάντα συμπονετική και ανθρώπινη, ακόμα και όταν, εκ της θέσεώς της, επέβαλε βαριά λιτότητα.

Η κερδοφόρα ψηφιακή τραπεζική
-Σε μία από τις πιο κερδοφόρες και αποτελεσματικές τράπεζες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εν μέσω δύσκολων καιρών, έχει εξελιχθεί η TBI Bank, η οποία μπήκε στην ελληνική αγορά τον Ιανουάριο. Η τράπεζα είναι ηγέτης στο Buy Now Pay Later στην περιοχή και επικεντρώνεται σε καταναλωτές, εμπόρους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρέχοντας χρηματοδότηση και πρόσθετες ενσωματωμένες υπηρεσίες μέσω ενός ευρέος δικτύου ψηφιακών καναλιών και πλατφορμών. Αυτή τη στιγμή, δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Λιθουανία, μέσω διαφόρων ψηφιακών καναλιών και ενός ιδιόκτητου δικτύου 300 φυσικών σημείων. Το 2021 κατέγραψε τα υψηλότερα κέρδη της, ύψους 27,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 40% σε ετήσια βάση.

 

Πηγή: powergame.gr