Quantcast

Το φιάσκο της εξεταστικής: Γιατί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξέμειναν από…επιχειρήματα

Εμφανής η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστεί το «κατηγορητήριο» για τις δημοσκοπήσεις και την καμπάνια για την πανδημία

Πρώτη φορά στην ιστορία του Συντάγµατος ένα άρθρο, και µάλιστα αναθεωρηµένο, το Aρθρο 68, παρ. 2 , που δίνει το δικαίωµα στην αντιπολίτευση να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, χρησιµοποιήθηκε µε τόσο λάθος τρόπο.

Αυτό καταδεικνύει η µέχρι σήµερα πορεία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμού των θεσμών και κατασπατάλησης δημοσίου χρήµατος», που συστάθηκε µετά τη χρήση του άρθρου του Συντάγµατος που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια πρόταση εντελώς αόριστη, που προσηλώθηκε σε δύο ζητήµατα, στο έργο των δηµοσκοπικών εταιρειών και στα ευρήµατά τους, αλλά και στην καµπάνια ενημέρωσης για την πανδηµία, χωρίς να στηρίζεται σε πραγµατικά γεγονότα ή στοιχεία. Το «τυράκι» των γκάλοπ, από τη µια, και η καµπάνια προστασίας από τον COVID-19, από την άλλη, παρέσυραν και τα υπόλοιπα κόµµατα της αντιπολίτευσης, που πίστεψαν ότι, για να έχει καταθέσει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής ο ΣΥΡΙΖΑ, σηµαίνει ότι έχει αξιόλογα στοιχεία.

Ο Αλ. Τσίπρας έχει ενοχληθεί από την παρουσία των βουλευτών του στην Επιτροπή καθώς οι ερωτήσεις δεν είχαν προσανατολισμό και κατεύθυνση

.Οπως εκτιμούν κοινοβουλευτικές πηγές από τη Ν.∆., «πρόκειται για µια επινόηση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ρεαλιστικά στοιχεία, παρά µόνο ακολουθώντας τη γνωστή τακτική της στοχοποίησης ενός ή παραπάνω υπουργών, µε την προσδοκία να λάβει διαστάσεις νέας σκευωρίας, που θα “ξεσκεπάσει” η αξιωµατική αντιπολίτευση». Στην «παγίδα» του ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν και τα υπόλοιπα κόµµατα της αντιπολίτευσης, που απλώς ακολούθησαν αυτό το αφήγηµα. Μοναδική επιδίωξη και στρατηγική, να εκθέσουν τον τότε αρµόδιο, Στέλιο Πέτσα, µε το κατηγορητήριο ότι στην έναρξη της πανδηµίας χειρίστηκε τον επικοινωνιακό σχεδιασµό ενημέρωσης των πολιτών… µοιράζοντας ευρώ.

Από τα όσα καταθέτουν οι µάρτυρες καθηµερινά αυτό το αφήγηµα καταρρέει µε ταχύτητα. Η αδυναµία του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστεί το «κατηγορητήριό» του είχε επιπτώσεις και στα υπόλοιπα κόµµατα, που νιώθουν εκτεθειµένα. Συστάθηκε µια επιτροπή χωρίς στρατηγική εξέτασης των µαρτύρων, που οδεύει σε «φιάσκο». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, µάλιστα, φέρεται ότι έχει ενοχληθεί από την προχειρότητα και την παρουσία των βουλευτών του στην επιτροπή, καθώς οι ερωτήσεις δεν είχαν προσανατολισµό και κατεύθυνση. Οπως εξάλλου σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές, «βλέποντας τη µεγάλη εικόνα, ενδιαφέρον παρουσιάζει πώς αντιλαµβάνονται ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τους θεσµούς».

Κοινοβουλευτικές πηγές από τη Ν.Δ. αναφέρουν ότι «πρόκειται για µια επινόηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ρεαλιστικά στοιχεία».

Προβληµατίζει το γεγονός ότι, ως κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, όταν δεν µπορεί να υπερασπιστεί και να καταλήξει σε ένα πλαίσιο συµπερασµάτων ή αποκαλύψεων, τότε ευτελίζει τον θεσμό. Κάτι που διαφάνηκε από τη συζήτηση στην Ολοµέλεια της Βουλής επί της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής, όταν τελικά ο Αλ. Τσίπρας δεν έβγαλε ούτε «λαγούς» ούτε «άσους» από το µανίκι του. Μόνος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, εν κατακλείδι, ήταν να «συρθούν» πολιτικά πρόσωπα και υπουργοί µέχρι τη Βουλή, για να χτιστεί το «τείχος των εντυπώσεων». Μια «τυχοδιωκτική συνταγή», που έχει ακολουθήσει στο παρελθόν µε τις υποθέσεις Novartis και τον φάκελο Παπαγγελόπουλου. Το οικοδόµηµα της λεγόµενης «λίστας Πέτσα» άρχισε να «ξηλώνεται», εφόσον όλοι οι µάρτυρες που κλήθηκαν να καταθέσουν συνοµολόγησαν και επιβεβαίωσαν τη νοµιµότητα των διαδικασιών για την υλοποίηση της καµπάνιας «Μένουμε σπίτι» και «Μένουμε ασφαλείς».

Λίστα Πέτσα χωρίς Πέτσα

«Λίστα Πέτσα χωρίς Πέτσα» την περιέγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Initiative Media ∆ιαφηµιστικής Ανώνυµης Εταιρείας, Μιχαήλ Γκάλγκος, ο οποίος ξεκαθάρισε πως είδε τον Στ. Πέτσα µόνο µία φορά. «Με τον Πέτσα συναντήθηκα µία µόνο φορά και δεν είχα τηλεφωνική επικοινωνία καν µαζί του», είπε χαρακτηριστικά.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Συντάγματος δόθηκε το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με το Αρθρο 68, παρ. 2

Το κορυφαίο στέλεχος της αγοράς τόνισε ότι η διαδικασία για τις καµπάνιες «Μένουμε σπίτι» και «Μένουμε ασφαλείς» ήταν απολύτως διαφανής, βασισµένη σε αυστηρά ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, που τηρήθηκαν στο ακέραιο. Κατά την κατάθεσή του, µάλιστα, ο µάρτυρας δήλωσε ότι «οι προτάσεις που υποβλήθηκαν ήταν της εταιρείας, καθώς διέθετε τόσο την τεχνογνωσία όσο και τα τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, ώστε να είναι αποτελεσµατική η καµπάνια µέσα σε ένα πρωτόγνωρα ασφυκτικό πλαίσιο».

Μάλιστα, η όλη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε µε τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής από την κατάθεση του αντιπροέδρου του ΣΕ∆ΕΑ. «Ο ∆. Μαύρος υπενθύµισε ότι «ενώ πριν από τις ευρωεκλογές του 2019 ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορούσε τις εταιρείες δηµοσκοπήσεων για τις χαµηλές πολιτικές του πτήσεις, αµέσως µετά τις εκλογές τούς ζητούσε µέσω SMS συγγνώμη για την άδικη κριτική του». Μια κίνηση του Αλ. Τσίπρα που τη χαρακτηρίζουν «υποκριτική» από τη Ν.∆. «∆ιότι είναι ο ίδιος άνθρωπος που αποφάσισε να αιτηθεί τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής µε καταγγελίες αντίστοιχες µε αυτές του 2019, για τις οποίες µάθαµε ότι ζήτησε συγγνώμη».

Πηγή: Parapolitika.gr