Τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολεξίι Ρέζνικωφ

Ο υπουργός επανέλαβε την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Για την στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία κατά την 23η ημέρα της ρωσικής εισβολής, αλλά και για την κατάσταση της ισχυρής ελληνικής Ομογένειας της χώρας αυτής συζήτησαν – μεταξύ άλλων – θεμάτων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολεξίι Ρεζνίκωφ.

Στη διάρκειά της ο ΥΕΘΑ εξέφρασε στον Ουκρανό ομόλογό του την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι η εισβολή και οι αναθεωρητικές ενέργειες της Ρωσίας συνιστούν κατάφωρη παραβίαση Διεθνούς Δικαίου. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη μνεία στη βοήθεια που παρέσχε η Ελλάδα προς την Ουκρανία, από την πρώτη στιγμή της συγκρούσεως και στο πνεύμα στηρίξεως και αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό.

Τέλος, οι δυο υπουργοί συζήτησαν για τη δραματική κατάσταση στις περιοχές της Ουκρανίας, όπου διαβιώνει η άλλοτε ακμάζουσα ελληνική Ομογένεια και την ανάγκη παροχής, προς αυτή, ανθρωπιστικού υλικού και αρωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τηλεφωνική επικοινωνία, συμφώνως με τις πληροφορίες της ιστοσελίδος μας, έγινε μετά από σχετική πρωτοβουλία της ουκρανικής πλευράς, αργά σήμερα το απόγευμα, προκειμένου ο Ουκρανός ΥΠΑΜ να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της χώρας του προς την Ελλάδα για την όλη στήριξη της τελευταίας προς αυτήν από την πρώτη στιγμή της συγκρούσεως, ενώ όπως έγινε γνωστό από ανώτατη πηγή του Ελληνικού ΥΠΕΘΑ «δεν υπήρξε το παραμικρό αίτημα από πλευράς Ουκρανών προς την Ελλάδα για την παροχή οποιασδήποτε στρατιωτικής βοήθειας σε είδος».

Νωρίτερα σήμερα, ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος δέχθηκε στο γραφείο του τον υφυπουργό Αμύνης του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμυ Κιν, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως την Ελλάδα, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της χώρας του στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ. Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και θέματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για δυνατότητες συνεργασίας σε αμοιβαίως επωφελή, εξοπλιστικά προγράμματα και υπογραμμίστηκε η σημασία της περαιτέρω ενισχύσεως της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, με γνώμονα την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επισημαίνεται ότι ο Βρετανός επίσημος προηγουμένως είχε συναντηθεί και είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ, Αντιναύαρχο (Μ) ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλο ΠΝ, για εξοπλιστικού ενδιαφέροντος θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.