Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Μητσοτάκη: Στο επίκεντρο η τουρκική παραβατικότητα – Τέθηκε θέμα κυρώσεων

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, ώστε να καταλήξουν σε μια συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουλίου, διότι αλλιώς θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις αγορές.

Ωστόσο, από αυτές τις συζητήσεις δεν έλλειψε το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας, καθώς η Ελλάδα το θέτει πολύ ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει και το ζήτημα των κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Η τουρκική προκλητικότητα ήταν το βασικό θέμα που συζήτησε σήμερα, Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ ενόψει της Συνόδου Κορυφής, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. 

Ως μια ντρίπλα να αποφύγει η Τουρκία τις κυρώσεις εκτιμάται η σπουδή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δημοσιοποιήσει την άτυπη τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο Βερολίνο, παρουσιάζοντας το ως διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 

Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανήκει στο σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ, ο οποίος κάλεσε την διπλωματική σύμβουλο του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή που βρισκόταν στο Βερολίνο για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής σε μια τριμερή συνάντηση με τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά κατέθεσε στο τραπέζι πρόταση που περιελάμβανε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν το 2016 ζητώντας από την Τουρκία να μην προβεί σε γεωτρήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ και να συγκρατήσει τις μεταναστευτικές ροές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την Άγκυρα. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε: «Είναι ευκταίο να υπάρχουν επαφές υπηρεσιακών παραγόντων αλλά μέχρι εκεί όμως. Εάν η Τουρκία θέλει αυτό να το εμφανίσει ως διάλογο για να μπορέσει να αποτινάξει από πάνω της την πιθανότητα των κυρώσεων, νομίζω ότι θα πρέπει να προσπαθήσει λίγο παραπάνω.»

Παράλληλα ο εκπρόσωπος γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ δήλωσε: «Έχουμε σαφείς προσδοκίες από την Τουρκία. Κυρίως περιμένουμε θετικό μήνυμα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.» 

Το θέμα τέθηκε και σε συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα.

Ο Τζέφρι Πάϊατ από την πλευρά του επανέλαβε «τη βαθιά απογοήτευσή με την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία».
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε πως «στη συζήτηση αυτή όπως καταλαβαίνουμε όλοι και μπορούμε να ερμηνεύσουμε και από τα αποτελέσματα που ακολούθησαν, την δήλωση του κ. Μπορέλ μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, είναι σαφές ότι υπήρξε μια καταδίκη της Τουρκίας». 

Παράλληλα συνεχίζονται οι ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο για την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου. Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και Μπαχρέιν επέδωσαν ρηματική διακοίνωση στα Ηνωμένα Έθνη, με την οποία ζητούν να μην γίνει αποδεκτή η συμφωνία Τουρκίας και Τρίπολης καθώς δεν έχει επικυρωθεί και παραβιάζει τα δικαιώματα όμορων κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και το δίκαιο της θάλασσας. 

Λίγο νωρίτερα είχε σταλεί επιστολή από την πλευρά της Τουρκίας στην οποία γίνεται αναφορά για έρευνες στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Η Τουρκία πάντως συνεχίζει τις προκλήσεις εκδίδοντας νέα παράτυπη NAVTEX για γεώτρηση που θα πραγματοποιήσει το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ νοτιοδυτικά της Κύπρου από τις 18 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου. Το γεγονός καταδίκασε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή, λάθος μήνυμα.