Quantcast

Θεοχάρης: Η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από πέρυσι – Όσο μένει ανοιχτή η χώρα τόσο περισσότερες δυνατότητες επέκτασης της σεζόν έχει

Για το αν δημιουργούν φόβο οι πυρκαγιές τους ανθρώπους που θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα ανέφερε πως «δεν είναι εικόνες οι οποίες είναι θελκτικές»

«Η φετινή χρονιά στον Τουρισμό θα είναι καλύτερη από πέρυσι» , δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Μάλιστα, ο υπουργός εκτίμησε ότι δεν θα επιδεινωθεί η θέση της Ελλάδας λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού και ανέφερε πως όσο περισσότερο ανοιχτή μένει η χώρα τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα έχει να επεκτείνει την τουριστική περίοδο.

Για το αν δημιουργούν φόβο οι πυρκαγιές τους ανθρώπους που θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα ανέφερε πως «δεν είναι εικόνες οι οποίες είναι θελκτικές. Υπάρχουν γενικότερα αισθήματα αλληλεγγύης που δημιουργούνται και μηνύματα από ανθρώπους της διασποράς ή από ανθρώπους που αγαπάνε τη χώρα μας γιατί έρχονται συχνά αλλά δεν είναι και εικόνες οι οποίες βοηθάνε το τουριστικό ρεύμα. Βέβαια αυτό είναι το μικρότερο των ζητημάτων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε με τις φωτιές».

Για την τουριστική περίοδο

«Έχω κάνει μια πρόβλεψη από την αρχή ότι η χρονιά αυτή θα είναι καλύτερη πολύ από πέρυσι, αυτό φαίνεται να υλοποιείται. Στην αρχή όταν το λέγαμε δεν ήταν και τόσο προφανές γιατί πράγματι υπήρχε μια παγωμάρα από κρατήσεις, υπήρχαν πολλά προβλήματα και έπρεπε να γίνουν πολλές ενέργειες για να δημιουργήσουμε το κλίμα εκείνο που θα έφερνε τις κρατήσεις. Αυτό συνέβη.»

 

Για την τουριστική κίνηση

«Η Μεγάλη Βρετανία είναι μια αγορά η οποία έχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα συνολικότερα, δεν έχει σχέση με τη χώρα μας. Μια εικόνα που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι η χώρα μας φέτος έχει κερδίσει πολύ μεγαλύτερο μέρος τις πίτας από προηγούμενες χρονιές, έχει κερδίσει το στοίχημα με όρους σχετικούς με τον ανταγωνισμό. Φυσικά είναι μια δύσκολη χρονιά που δεν συγκρίνεται με τίποτα με το ’19, έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε για την ανάκαμψη. Η Βρετανία έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην τουριστική βιομηχανία της επειδή έχει ένα πολύ περίπλοκο σύστημα. Αυτές τις μέρες έγινε μια προσπάθεια να εμφανιστεί και έκτη κατηγορία, έχει ήδη πέντε και έκανε πίσω γιατί υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις. Συνεπώς βλέπουμε ότι αν δεν απλοποιηθεί όλη αυτή η διαδικασία δεν πρόκειται να αυξηθεί το ρεύμα προς τις άλλες χώρες και ιδιαίτερα στη χώρα μας.»

«Η Πολωνία είναι η πιο μεγάλη χώρα από πλευράς αύξησης, και έκανε την έκπληξη. Η Ρουμανία είναι η δεύτερη, είναι μια χρονιά που οι Ρουμάνοι θέλησαν να ταξιδέψουν. Τώρα έχουμε μια μικρή κάμψη αυτή την περίοδο, η κατηγοριοποίηση της χώρας μας με τα κρούσματα που έχει είναι σε υψηλή κατηγορία κινδύνου έτσι όπως τα υπολογίζει η ρουμανική κυβέρνηση και αυτό έχει μειώσει λίγο τη ροή που είχαμε τις προηγούμενες εβδομάδες.»

 

Για τα πρωτόκολλα ασφαλείας και αν έχουν λειτουργήσει

«Έχουμε αποδείξει από την αρχή ότι παίρνουμε τα μέτρα που χρειάζεται για να διασφαλίσουμε την υγεία των πολιτών, αυτό θα το κάνουμε και δεν θέλω να έχει κανένας την αίσθηση ότι οι οικονομικοί λόγοι θα οδηγήσουν να βάλουμε νερό στο κρασί μας.

Από την άλλη δεν είναι άσχημα τα μηνύματα, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί. Αυτό μας κρατάει, ελπίζουμε, σε μια τροχιά σταθερή ή λίγο προς τα κάτω άρα δεν βλέπω χειροτέρευση στην κατηγοριοποίηση της χώρας μας. Είναι ο κύριος κίνδυνος αυτό με το οποίο ασχολούμαστε όλες τις μέρες μετά το άνοιγμα να σιγουρεύσουμε ότι δίνουμε στοιχεία στις άλλες χώρες και κρατάμε όσο γίνεται σε καλή κατηγοριοποίηση τη χώρα μας.

Ένα τελευταίο που κάναμε είναι ότι ετοιμάσαμε στοιχεία μαζί με τους επιδημιολόγους και τον ΕΟΔΥ για να στείλουμε στον ECDC και ελπίζουμε να αποδεχτεί ότι η βάση των ανθρώπων που έχουμε σε περιοχές ιδιαίτερα σε κάποια νησιά είναι πολύ μεγαλύτερη από τον φυσικό πληθυσμό των νησιών αυτών. Είναι πολύ διαφορετικά τα νούμερα το χειμώνα και πολύ διαφορετικά τα νούμερα όταν γεμίζει από τουρίστες. Αυτή η αλλαγή του πληθυσμού θα μειώσει σε κάποιες περιοχές δραστικά τα νούμερα, ελπίζουμε να γίνει αποδεκτή η μεθοδολογία μας και να ληφθεί πραγματικά υπόψη ο πραγματικός αριθμός των κατοίκων που βρίσκονται στα νησιά.

Τέτοιου είδους είναι οι δράσεις που πρέπει να κάνουμε όλο αυτό το διάστημα και φυσικά η καθημερινή επαφή με τις πρεσβείες και με τις κυβερνήσεις των υπολοίπων χωρών για να δίνουμε τα στοιχεία που χρειάζονται. Φυσικά δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα, μπορούμε να δώσουμε την σωστή εικόνα της πραγματικότητας αλλά τα κρούσματα μειώνονται όσο οι εμβολιασμοί αυξάνονται, όσο είμαστε πιο προσεκτικοί, όσο τα πρωτόκολλα τηρούνται απαρέγκλιτα. Για αυτό από την αρχή το μήνυμά μας ήταν άνοιγμα μεν αλλά με υγειονομική εγρήγορση δε».