«Φέτος η οικονομία έχει ρεκόρ επενδύσεων, εξαγωγών και τουρισμού, ενώ καταγράφει και μία μείωση της ανεργίας από το 17% στο 11%. Όλα αυτά συνέβησαν, διότι αλλάξαμε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό το επιχειρηματικό κλίμα και τα κίνητρα στην οικονομία».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας απόψε σε ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσε στην Πάτρα το Οικονομικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, για τις ευκαιρίες και τις προοπτικές του «Ελλάδα 2.0».
Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός, «η πορεία στη διάρκεια του 2022 είναι πέραν πάσης προσδοκίας, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι είχαμε μία απώλεια ανάπτυξης, εξαιτίας μόνο του φυσικού αερίου, πού από το Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πρέπει να ήταν της τάξεως των τεσσάρων με πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ απώλεια ΑΕΠ».
Φέτος, συνέχισε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, «θα γράψουμε μία ανάπτυξη περίπου 4%», αλλά όπως επεσήμανε, «το τι θα συμβεί αν κρατήσουν αυτές οι παρανοϊκές τιμές του φυσικού αερίου, είναι μία άλλης τάξεως συζήτηση, για αυτό και είναι ανάγκη η Ευρώπη να παρέμβει στην αγορά του φυσικού αερίου, η οποία πλέον είναι πλήρως μη λειτουργική». «Συνεπώς» πρόσθεσε, «χρειάζεται σκληρή κρατική παρέμβαση, στην οποία δυστυχώς η Ευρώπη δεν είχε προχωρήσει μέχρι τώρα, αν και εμείς το προτείνουμε από τον περασμένο Μάρτιο, αλλά τώρα αρχίζουν και το σκέφτονται».
Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε απευθυνόμενος προς όσους συμμετείχαν στην ενημερωτική εκδήλωση: «Το Ταμείο το είχαμε φανταστεί σαν ένα πρόγραμμα μιας εποχής καλύτερης, που θα ακολουθούσε την πανδημία. Αντ΄ αυτού πρέπει να το αξιοποιήσουμε σε μία εποχή που φυσάει βίαιος άνεμος από όλες τις κατευθύνσεις. Για αυτό, πρέπει να το αξιοποιήσουμε με την μέγιστη αποτελεσματικότητα και σοβαρότητα. ‘Αλλωστε, είναι τόσο σημαντικό σαν εργαλείο, που ναι μεν δεν μπορεί να μας προστατεύσει από τα πάντα, αλλά μπορεί να μας κρατήσει σε θετική πορεία σε όλη τη διάρκεια της πιθανότατης ύφεσης που θα έχει η Ευρώπη και ενδεχομένως και ολόκληρη η Δύση. Πρέπει λοιπόν να το διαφυλάξουμε ‘ως κόρην οφθαλμού’ εκτός κομματικών ανταγωνισμών. Είναι πολύτιμο, διότι είναι το σχοινί για να περάσουμε από την άλλη πλευρά της θύελλας, για αυτό και δεν πρέπει να το χάσουμε από τα χέρια μας».
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιστρεπτέα προκαταβολή, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Οι μεταρρυθμίσεις που κάναμε, βοήθησαν ώστε να γίνει αντιληπτό, πως οι συνεπείς μπορούν να έχουν προοπτική σε αυτή τη χώρα. Έχω ένα στοιχείο που είναι αδιάψευστος μάρτυρας και πρόκειται για την επιστροφή που πήραμε από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Από τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το μη επιστρεπτέο κομμάτι, μας επέστρεψαν άμεσα 897 εκατομμύρια ευρώ σε περίοδο υψηλότατου πληθωρισμού. Όταν λοιπόν σε μία περίοδο αβεβαιότητας έχεις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, κατά βάση μικρομεσαίες, να γυρνούν πίσω χρήματα στο κράτος, αυτό είναι μία αυταπόδεικτη αλλαγή νοοτροπίας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας, σημείωσε στον χαιρετισμό του, ότι «εμείς, μέσω των ενημερωτικών εκδηλώσεων, θέλουμε να δώσουμε την δυνατότητα σε όλους τους επιχειρηματίες και σε κάθε μικρομεσαία επιχείρηση, να καταλάβουν το πόσο σημαντικά είναι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία αφορούν ακόμα και τους μεσαίους και τους μικρούς επιχειρηματίες». Επίσης πρόσθεσε ότι «οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν αυτά που τους αναλογούν, ώστε να αναπτύξουν την επιχείρησή τους μέσα στο άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «οι επιχειρηματίες της περιφέρειας θα μπορέσουν να επωφεληθούν ακόμα περισσότερο».