O εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης, είναι ένα από τα φρέσκα πρόσωπα της πολιτική ζωής, αλλά για όσους γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στην κυβερνητική παράταξη είναι αρκετά παλιός, καθώς δραστηριοποιείται στην πολιτική από τα φοιτητικά του χρόνια ως μέλος της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ.
Γεννημένος στην Αθήνα, αλλά με καταγωγή από τη Δυτική Μάνη, ο Τάσος Γαϊτάνης είναι αριστούχος διδάκτωρ Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ιατρική Φυσική από το University of Surrey της Μεγάλης Βρετανίας.
Οι προπτυχιακές του σπουδές ήταν στη Βιοϊατρική Τεχνολογία στο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Αθηνών (νυν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής).
Στον επαγγελματικό στίβο, εργάζεται από το 2003 στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, αρχικά ως υπεύθυνος του τμήματος Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, ενώ το 2014 εκλέχτηκε στη θέση του ειδικού λειτουργικού επιστήμονα στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή με αντικείμενο την ανάπτυξη της υποδομής και λειτουργίας προκλινικής απεικόνισης PET / CT. Τον Οκτώβριο του 2020 ανελίχθηκε, ύστερα από αξιολόγηση, στη βαθμίδα του καθηγητή, ενώ κατέχει και τη θέση του υπευθύνου ποιότητας του εργαστηρίου Φαρμακολογίας του ΙΙΒΕΑΑ για το ISO 17025:2005.
Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα ευρωπαϊκής και εθνικής χρηματοδότησης, ενώ εργασίες του έχουν βραβευθεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Την ίδια ώρα, διδάσκει σε τρία μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ τα τελευταία χρόνια διδάσκει το μάθημα Τεχνολογίες στον Χώρο της Υγείας στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Η πορεία του στην πολιτική
Αναφορικά με την πορεία του στην πολιτική, στα φοιτητικά του χρόνια ήταν μέλος της Κ.Ε. της ΟΝΝΕΔ και το 2006 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας, όπου επανεκλέχθηκε στις εκλογές του 2010 και του 2014. Τον Σεπτέμβριο του 2014 εκλέχθηκε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας κι έμεινε σε αυτήν τη θέση μέχρι τον Αύγουστο του 2019.
Τον Ιανουάριο του 2016, με απόφαση του προέδρου της Ν.Δ., Κ. Μητσοτάκη, ορίστηκε γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ., όπου παρέμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Β3 του Νότιου Τομέα Αθηνών, όπου έλαβε 13.000 ψήφους.
Ο κ. Γαϊτάνης μιλάει στα «Π» για τα νέα του καθήκοντα ως εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., για τα σχέδιά του και για τη μεγάλη του… τρέλα, ενώ μας αποκαλύπτει το πολιτικό παρασκήνιο της γνωριμίας με τη σύζυγό του, Βέρα.
Πώς είναι να είσαι εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας;
Είναι πολύ τιμητικό να είμαι ο εκπρόσωπος του κόμματος που έχει ιδρύσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Είναι τιμή και μεγάλη ευθύνη. Είναι μια θέση που απαιτεί πολύ διάβασμα και ενημέρωση για ευρεία γκάμα θεμάτων. Έχει και αρκετό άγχος, όμως. Είναι μια θέση όπου πρέπει να υπολογίζεις την κάθε σου λέξη!
Πώς γνωριστήκατε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη;
Γνωριστήκαμε το μακρινό 2003. Τότε δεν ήταν βουλευτής. Ετοιμαζόταν για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Ήταν από τότε καινοτόμος και, το κυριότερο, υποστήριζε δημοσίως ό,τι και στις ιδιωτικές συζητήσεις. Έτσι είναι και σήμερα. Δεν έχει αλλάξει καθόλου. Πίστευα πάντα σε αυτά που έλεγε και είμαστε μαζί από τότε.
Είστε διδάκτωρ Ιατρικής Φυσικής, έχετε κάνει master στην Ιατρική Φυσική και το πρώτο σας πτυχίο είναι Μηχανικός Βιοϊατρικής Τεχνολογίας. Εργάζεστε σε ένα μεγάλο ερευνητικό κέντρο. Πού «κολλάει» η πολιτική στη ζωή σας;
Το μικρόβιο το είχα από την οικογένειά μου. Πριν από τη Νέα Δημοκρατία, είχα δραστηριότητα στη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ και την ΟΝΝΕΔ και αργότερα έκανα τρεις θητείες ως δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας. Κατά συνέπεια, υπήρχε από νεαρή ηλικία η συμμετοχή μου στα κοινά. Η κεντρική πολιτική σκηνή ήρθε έπειτα από πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Συμμετέχω, λοιπόν, επειδή θέλω να είμαι μέρος της προσπάθειας που κάνει ο πρωθυπουργός να αλλάξει τη χώρα μας. Η πολιτική είναι ο μόνος τρόπος να βελτιώσεις τη ζωή των ανθρώπων.
Η περιπέτεια του πατέρα μου με έχει κάνει φοβερά ευαίσθητο προς τους διασωληνωμένους ασθενείς του κορωνοϊού
Θα σας ενδιέφερε να είστε υποψήφιος στις επόμενες εκλογές;
Ήμουν υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών το 2019 και είχα λάβει σχεδόν 13.000 ψήφους. Ο Νότιος Τομέας είναι η περιοχή με τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα σε όλη τη χώρα! Είναι η περιοχή μου, την αγαπώ και, ναι, θα ήθελα να την εκπροσωπήσω στο Κοινοβούλιο. Έχω όραμα για τον Νότιο Τομέα και θα ήθελα να είμαι δίπλα στους πολίτες.
Με τη γυναίκα σας, τη Βέρα, είστε μαζί συνολικά 23 χρόνια και παντρεμένοι 13. Πώς γνωριστήκατε και πώς έγινε η πρόταση γάμου;
Αυτή είναι ενδιαφέρουσα ιστορία. Όταν τη γνώρισα, τσακωθήκαμε! Εγώ έφταιγα όμως (γέλια)… Μετά, για ενάμιση χρόνο, βρισκόμασταν σε κοινή, φοιτητική παρέα, αλλά δεν είχαμε ιδιαίτερες σχέσεις. Παρ’ όλα αυτά, μου άρεσε, δεν το κρύβω, και τελικά η πολιτική ήταν η αφορμή να κάνουμε σχέση.
Τι εννοείτε; Τι σχέση είχε η πολιτική;
Ως φοιτητής ήμουν ενεργός στη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ και τότε είχαν προτείνει στη Βέρα να θέσει κι εκείνη υποψηφιότητα στις φοιτητικές εκλογές. Με βλέπει ένα πρωί και με ρωτάει αν θα πρέπει να δεχθεί την πρόταση. Σκέφτηκα ότι αυτή ήταν η μεγάλη μου ευκαιρία. Της απάντησα πως αυτά δεν λέγονται στο πόδι και πως πρέπει να το κουβεντιάσουμε από κοντά. Αυτό ήταν. Δέχτηκε, βρεθήκαμε και δεν είπαμε τίποτα για φοιτητικές εκλογές. Πολύ σύντομα ήμουν σίγουρος πως η Βέρα ήθελα να γίνει η σύντροφος της ζωής μου. Της χρωστάω πολλά, κυρίως για την υπομονή που έχει (γέλια…). Πρόταση γάμου δεν έγινε με τον κλασικό τρόπο. Τα πράγματα είχαν πάρει τον δρόμο τους ύστερα από 10 χρόνια σχέσης. Της χάρισα το δαχτυλίδι σε ένα εστιατόριο, ένα βράδυ που τρώγαμε. Αυτό ήταν. Είμαστε μαζί τη μισή μας ζωή.
Ο Κ. Μητσοτάκης ήταν από τότε καινοτόμος και, το κυριότερο, υποστήριζε δημοσίως ό,τι και στις ιδιωτικές συζητήσεις. Έτσι είναι και σήμερα
Έχετε δύο κόρες, τη Νατάσα, 12 ετών, και τη Δήμητρα, που είναι 9 ετών. Τι σας αρέσει να κάνετε μαζί τους όταν έχετε χρόνο;
Η μικρή είναι λίγο πιο πειραχτήρι. Μου αρέσει να παίζουμε μαζί. Όταν έχω λίγο χρόνο, παίζουμε μπάσκετ, που της αρέσει. Το καλοκαίρι παίζουμε διάφορα παιχνίδια μέσα στη θάλασσα. Της αρέσει να κάνουμε βουτιές. Η Δήμητρα είναι παιδάκι ακόμα. Η Νατάσα είναι στην εφηβεία και μοιάζει να έχει τον δικό μου χαρακτήρα. Μου αρέσει να κουβεντιάζουμε. Να τη ρωτώ για την καθημερινότητά της και να μοιράζομαι κι εγώ τη δική μου. Μου αρέσει, επίσης, να περνάμε όλη η οικογένεια ποιοτικό χρόνο μαζί, να βλέπουμε ταινίες ή να παίζουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι.
Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής σας; Και πώς το βιώσατε;
Η ασθένεια του πατέρα μου και τελικά ο θάνατός του, το 2019, είναι η πιο δύσκολη περίοδος στη ζωή μου. Ο μπαμπάς μου ήταν τρεις μήνες διασωληνωμένος. Ήταν δύσκολες οι στιγμές που τον έβλεπα σε αυτή την κατάσταση, δίχως να μπορώ να τον βοηθήσω. Και όταν πέθανε, η απώλειά του με συγκλόνισε. Δεν υπάρχει ημέρα που να μην τον έχω σκεφτεί από τότε. Η περιπέτεια του πατέρα μου με έχει κάνει φοβερά ευαίσθητο προς τους διασωληνωμένους ασθενείς του κορωνοϊού. Μην αφήνετε τους εαυτούς σας και τους αγαπημένους σας ανεμβολίαστους και εκτεθειμένους. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο να βρεθεί κανείς σε αυτήν τη θέση.
Ποια είναι η μεγαλύτερη τρέλα που έχετε κάνει;
Προφανώς, που ασχολούμαι με την πολιτική (γέλια)… Δεν μετανιώνω, όμως.
Τι μουσική ακούτε;
Πολλά είδη. Αγαπώ κι εκτιμώ την ελληνική μουσική και πρέπει να ξέρουμε όλοι μας πόσο τεράστια μουσική βιομηχανία έχουμε. Πολλές φορές προτιμώ την έντεχνη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά μου αρέσει και η ιδιαίτερη φωνή της Μποφίλιου. Επίσης, ακούω με ευχαρίστηση τη μουσική του Διονύση Σαββόπουλου. Μου αρέσει και η λαϊκή μουσική. Ακούω τον Ρέμο, αλλά μου αρέσει πάρα πολύ και ο Μητροπάνος. Άλλοτε θα τύχει να ακούσω και ξένη μουσική, όταν, π.χ., διαβάζω ένα βιβλίο. Τότε θα προτιμήσω τζαζ. Θεωρώ πως η επιλογή της μουσικής έχει να κάνει με τη διάθεση, αλλά και με τα ακούσματα που έχει κανείς σε όλη του τη ζωή.
Έχετε κάποιο χόμπι;
Φυσικά κι έχω. Μου αρέσει ο αθλητισμός. Κυρίως το ποδόσφαιρο. Επίσης, χόμπι μου είναι να διαβάζω Ιστορία. Η Ιστορία είναι το δικό μου παραμύθι.
Τι ομάδα είστε και γιατί;
Είμαι Ολυμπιακός. Όλοι στην οικογένεια φίλαθλοι του Ολυμπιακού είμαστε. Οι Ολυμπιακοί αγαπάμε την ομάδα μας με διαφορετικό τρόπο από τους άλλους φιλάθλους. Θυμάμαι στα «πέτρινα» χρόνια της δεκαετίας το γήπεδο ήταν πάντα γεμάτο. Εμείς μόνο γεμίζουμε το γήπεδο, ακόμα και όταν δεν πηγαίνει η ομάδα καλά.
Πηγή: parapolitika.gr