Quantcast

Ταραντίλης: Μετάβαση σε ένα σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο (Βίντεο)

Την ανάγκη μετασχηματισμού του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας ανέδειξε ο Βουλευτής Επικρατείας και Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» στη Βουλή

Την ανάγκη μετασχηματισμού του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας ανέδειξε ο Βουλευτής Επικρατείας και Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ταραντίλης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» στη Βουλή.

Ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να σηματοδοτήσει τη μετάβαση προς ένα σύγχρονο και εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο, εγκαινιάζοντας μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική. Τον στόχο αυτό επιδιώκει να επιτύχει μέσω της αναδιάταξης των προτεραιοτήτων στους κλάδους της οικονομίας και στις κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή Επικρατείας, η νέα φιλοσοφία του νομοσχεδίου εγκαταλείπει την παραδοσιακή οριζόντια και γενική διατύπωση των ενισχυόμενων κλάδων και προσδιορίζει 13 στρατηγικές κατηγορίες ενισχύσεων, εξειδικεύοντας θεματικά τους τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν οι πόροι ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Αναλυτικότερα, ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε στα νέα καθεστώτα ενισχύσεων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την περιβαλλοντική αναβάθμιση, την έρευνα και την εφαρμοσμένη καινοτομία, την αγροδιατροφή, την πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, την ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ο κ. Ταραντίλης επεσήμανε, επίσης, ότι οι προηγούμενοι αναπτυξιακοί νόμοι μπορεί να χρηματοδότησαν την ελληνική οικονομία, με ποσά όμως που στην πλειονότητά τους κατευθύνθηκαν σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες χαμηλής τεχνολογίας και καινοτομίας.

Πέραν των αλλαγών στις κατηγορίες ενισχύσεων, ο κ. Ταραντίλης περιέγραψε μία σειρά καίριων μεταβολών στις διοικητικές διαδικασίες αξιολόγησης, έγκρισης, ελέγχου και πιστοποίησης, που θα καταστήσουν την εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου πιο αποτελεσματική. Πιο συγκεκριμένα, η ολοκλήρωση όλων των επιμέρους σταδίων ένταξης και υλοποίησης των επενδυτικών προτάσεων θα γίνεται αποκλειστικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναπτυξιακών Νόμων, ενώ για την αξιολόγηση της υπαγωγής ενός σχεδίου στις ενισχύσεις του νόμου προβλέπεται πλέον απώτατη προθεσμία 60 ημερών, εντός της οποίας πρέπει να εκδοθεί η απαιτούμενη απόφαση, χρόνος που σήμερα ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και το ένα έτος.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Ταραντίλης υπογράμμισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος ακολουθεί τη νομοθετική πρωτοβουλία για τις στρατηγικές επενδύσεις, που ψηφίστηκε στα τέλη του χρόνου, και με τον τρόπο αυτό συμπληρώνει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα συμβάλει στον μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης της χώρας και τη διαμόρφωση σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης.