Ταραντίλης για εμβολιασμούς: Ο στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι να επιτύχουμε το 70% και την ανοσία

Η εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη.

Αναφορικά με την πανδημία ο κ.Ταραντίλης δήλωσε πως η εικόνα στην Ελλάδα είναι σαφώς καλύτερη, ενώ έκανε γνωστό πως κάθε Παρασκευή θα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών επιστημόνων και στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα ανακοινώνει της αποφάσεις της κυβέρνησης.

 

Χαρακτηριστικά ο κ.Ταραντίλης είπε «Παρακολουθούμε στενά τα δεδομένα και προχωράμε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, βήμα-βήμα έχοντας ως γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής.  Κάθε Παρασκευή θα συνεδριάζει η Επιτροπή των επιστημόνων, προκειμένου να κάνει τις εισηγήσεις της, και στη συνέχεια θα ανακοινώνονται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Ν. Χαρδαλιά, οι κυβερνητικές αποφάσεις για το επόμενο διάστημα.  Συνεχίζουμε να παίζουμε άμυνα και, ταυτόχρονα, αναπτύσσουμε την αντεπίθεσή μας με βάση το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης ”Ελευθερία”».

 

Άλλα σημαντικά σημεία της ενημέρωσης:

 

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα έχει βελτιωθεί σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου και είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πανδημία δεν είναι γραμμική. Συνεχίζουμε να παίζουμε άμυνα.

 

Σήμερα το απόγευμα στην τακτική ενημέρωση για τον εμβολιασμό θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμών.

 

Μέχρι στιγμής ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς

 

Μέχρι χθες έγιναν στη χώρα μας έγιναν 44.620 εμβολιασμοί, δηλαδή εμβολιάστηκε το 0,42% του πληθυσμού, τη στιγμή που στον κόσμο ο μέσος όρος είναι 0,31%.

 

Μέσα στον Ιανουάριο  -με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εταιρείες Pfizer και Moderna και σύμφωνα με την προβλεπόμενη (κατ’ αναλογία του πληθυσμού) κατανομή- η Ελλάδα θα πάρει 424.624 δόσεις, δηλαδή 212.312 εμβόλια. Και οι ποσότητες αυτές θα αυξηθούν σημαντικά κατά το επόμενο διάστημα. Είναι, άλλωστε, καλά γνωστό ότι η Ελλάδα έχει κλειδώσει, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, τις δόσεις που της αναλογούν και φτάνουν για τον εμβολιασμό περίπου 15 εκατομμυρίων πολιτών.

 

Η διαδικασία του εμβολιασμού στη χώρα μας είναι ικανοποιητική. Είναι στον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης. Αν κοιτάξουμε και τις άλλες χώρες, στην Ελλάδα η κατάσταση έχει προχωρήσει βάσει και των δόσεων που έχουμε λάβει. Όσο έρχονται δόσεις, όσο εντάσσονται εμβολιαστικά κέντρα τόσο περισσότεροι εμβολιασμοί θα γίνονται. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πάμε σύμφωνα με το πλάνο.

 

Ο στόχος της κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς είναι μέσα στο καλοκαίρι να επιτύχουμε το πολυπόθητο 70%.

 

Σε ερώτηση για τη λειτουργία της αγοράς εν μέσω εκπτώσεων και τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και την εστίαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τη διαδικασία, δηλαδή τα δεδομένα από τους ειδικούς και τις εισηγήσεις τους και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κάθε Παρασκευή.

 

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει τον βέλτιστο τρόπο ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις.

 

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη από τη στάση της Τουρκίας: είναι απαραίτητο η Τουρκία να δείξει αποκλιμάκωση εμπράκτως και με συνέπεια. Μοναδικό θέμα για τις διερευνητικές επαφές είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

 

Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης είναι τετραετής.