Ταμείο Ανάκαμψης: Το απόγευμα στη δημοσιότητα το σχέδιο Πισσαρίδη

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Τι αναφέρθηκε από τον Στέλιο Πέτσα.

 

H αξιοποίηση «της τεράστιας οικονομικής δύναμης πυρός» όπως χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που εξασφάλισε η Ελλάδα κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

 

 

Σήμερα το απόγευμα θα δοθεί στη δημοσιότητα το προσχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας, το οποίο συγκροτείται από εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακούς, οικονομολόγους, υπό την προεδρία του νομπελίστα κ. Πισσαρίδη. Το προσχέδιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, εντοπίζει στρεβλώσεις του παρελθόντος, αναδεικνύει πλεονεκτήματα της χώρας και υποδεικνύει 15 άξονες για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των Ελλήνων.

 

 

Ο κ. Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών υπενθύμισε ότι ήδη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάχης έχει προχώρησει «στη συγκρότηση ενός ευέλικτου σχήματος για την κατάρτιση του σχεδίου που θα υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια για την παρακολούθηση της εφαρμογής του».

 

 

Πρόκειται για μία πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, την οποία θα στελεχώνουν ο Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θ. Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μ. Αργυρού.

 

 

Το σχέδιο που θα κατατεθεί στην Επιτροπή θα αναπτυχθεί σε πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες απόλυτα εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γι’ αυτό θα δημιουργηθούν πέντε ομάδες εργασίας, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Πέτσα θα αφορούν:

 

 

  1. Την «πράσινη ανάπτυξη», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  2. Την «ψηφιακή πολιτική», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  3. Την «απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας.
  4. Τις «υποδομές», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
  5. Τον «παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, αυτήν την εβδομάδα θα αρχίσουν να συνεδριάζουν οι πρώτες επιτροπές, έτσι ώστε μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχουν συλλεγεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει συνταχθεί το βασικό σχέδιο, να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να συζητηθεί στη Βουλή, προκειμένου να κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου. Έτσι, «η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τους επόμενους 2,5 μήνες, χωρίς να αφήνει καμιά μέρα να πάει χαμένη», ανέφερε ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

 

 

Σημειώνεται ότι τη συνολική εποπτεία, όλων των ροών χρηματοδότησης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Πέτσα, θα έχει το Υπουργείο Οικονομικών.