Quantcast

Τα σενάρια περαιτέρω στήριξης των νοικοκυριών και οι δυνατότητες της οικονομίας το 2023 – Τι αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη

Η μεγάλη πρόκληση και ο πονοκέφαλος για την κυβέρνηση, καθώς τα υπερέσοδα των 1,5 δισ. ευρώ για το 2023 δεν επαρκούν για μεγάλες παρεμβάσεις τόνωσης των νοικοκυριών

Η κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2023, με πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ, θα αποτελέσει τη μεγάλη πρόκληση για το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση. Και αυτό καθώς το Πρόγραμμα Σταθερότητας του Απριλίου, που απεστάλη στις Βρυξέλλες, δεν περιλαμβάνει μέτρα για την ενεργειακή κρίση, που σίγουρα θα χρειαστούν για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά ούτε τα προαναγγελθέντα μέτρα για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ακόμα και τα υπερέσοδα, που υπολογίζονται σε 1,5 δισ. ευρώ για το 2023, δεν επαρκούν για τη στήριξη των νοικοκυριών, σημειώνοντας ότι ο Προϋπολογισμός θα συνταχθεί ενδεχομένως σε αχαρτογράφητα νερά, εφόσον δεν ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενέργεια. Το σημαντικό, όπως σημειώνουν, είναι να μπει πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, λύση που αναμένεται να δώσει ανάσες στις κυβερνήσεις και κατ’ επέκταση στα νοικοκυριά. Σε διαφορετική περίπτωση, οι αποφάσεις θα είναι τελείως διαφορετικές σε σύγκριση με το 2022. Μία από τις λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η μείωση της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ενδεχομένως να αλλάξει και ολόκληρη η διαδικασία, με στόχο να στηριχθούν σε πρώτη φάση τα ευάλωτα νοικοκυριά. Δηλαδή, να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια.

Διαφορετικά, η κάλυψη, που σήμερα φθάνει στο 94% των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, να περιοριστεί στο 70%-80%.
Ακόμη μία λύση, η οποία ωστόσο δεν συγκεντρώνει, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, πολλές πιθανότητες, είναι το πρωτογενές πλεόνασμα 1% να περιοριστεί στο 0,5%. Η μείωση αυτή θα δώσει μεν επιπλέον 1 δισ. ευρώ (που επίσης δεν επαρκεί) στην κυβέρνηση για τη στήριξη των νοικοκυριών, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί η επενδυτική βαθμίδα.

Η μεγάλη πρόκληση, λοιπόν, είναι η διατήρηση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής μέσα στον ορυμαγδό των κρίσεων, το τέλος των οποίων δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Αυτό που αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο είναι ότι μετά την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σταλεί μήνυμα δημοσιονομικού εκτροχιασμού τόσο στις αγορές όσο και στην Ε.Ε.

Διαβάστε τη συνέχεια στα parapolitika.gr