Τα διπλωματικά «όπλα» της Αθήνας κατά του Ερντογάν

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ ΟΛΑ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΣΑ

Τη διπλωματική οδό επιλέγει η Αθήνα για να αποτρέψει τα τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει ο Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν αποφασιστικές και καθοριστικές τις επόμενες δύο εβδομάδες για την πορεία των εξελίξεων. Όλα συνηγορούν άλλωστε στην εκτίμηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να τραβήξει το σχοινί στα άκρα. Η τελευταίες ανακοινώσεις του για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Στην Αθήνα γίνεται εδώ και εβδομάδες μια συστηματική προσπάθεια προκειμένου να αξιοποιηθούν στο έπακρο όλα τα δυνατά διπλωματικά μέσα που θα οδηγήσουν –όπως είναι ο διακηρυγμένος στόχος της Αθήνας- στη «διπλωματική απομόνωση» την Τουρκία.

Με βάση αυτό το μπούσουλα της έντασης των διπλωματικών πορεύεται η κυβέρνηση, καθώς θεωρείται το πιο αποτελεσματικό όπλο πίεσης που διαθέτει η Αθήνα έναντι της Άγκυρας.

Άλλωστε τόσο ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης όσο και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έχουν υποστηρίξει δημοσίως την άποψη πως η Ελλάδα σε περίπτωση πολέμου θα είναι μόνη της ενώ σε διπλωματικό επίπεδο διαθέτει συμμάχους.

Στην κατεύθυνση αυτή γίνονται εντατικές προσπάθειες για να δημιουργηθεί ένα προστατευτικό διπλωματικό τείχος, το οποίο θα θωρακίζει την Ελλάδα απέναντι στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Σε συνέχεια του διπλωματικού μαραθωνίου που έχει προηγηθεί κρίσιμες θεωρούνται οι εξής ημερομηνίες: 30 Δεκεμβρίου, 2 Ιανουαρίου, 4-5 Ιανουαρίου, 7 Ιανουαρίου. Η ατζέντα περιλαμβάνει και άλλες σημαντικές ημερομηνίες προς τα τέλη Ιανουαρίου. Ας τις δούμε αναλυτικά

Την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου θα μεταβούν στη Ρώμη στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και θα έχουν συνεργασία με ομολόγους τους του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών. Στόχος των δύο πλευρών είναι να επικαιροποιηθεί η συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο πέλαγος. Απώτερος σκοπός των επαφών μεταξύ Αθήνας και Ρώμης είναι η ανακήρυξη της ΑΟΖ στο Ιόνιο.

Το θέμα αυτό σχετίζεται με την οριοθέτηση της ΑΟΖ και μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και στην Αθήνα θεωρείται κρίσιμος παράγοντας η επίλυση ή έστω η εξομάλυνση αυτών των εκκρεμών υποθέσεων, καθώς εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ανασχετικά στην επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Σημειώνεται, ότι το 2009 η Αλβανία υπαναχώρησε από την υπογραφή ΑΟΖ με την Ελλάδα εξαιτίας των πιέσεων που δεχόταν από την Τουρκία.

Πλέον με την Ιταλία η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση όπου εκκρεμεί και μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών προκειμένου να επισφραγίσουν τις συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Παράλληλα κρίσιμος θεωρείται ο ρόλος της Ιταλίας και για τις εσωτερικές ισορροπίες στη Λιβύη μεταξύ Χαφτάρ και Σαράζ. Από τις ισορροπίες αυτές θα κριθεί σε ένα βαθμό και η τύχη του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης της Λιβύης. 

Αν και δεν σχετίζονται άμεσα, εντούτοις δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι η Ιταλία είναι μία ακόμα χώρα που σχετίζεται με την κατασκευή του ενεργειακού αγωγού East Med.

Επόμενος, κορυφαίος σταθμός είναι η 2α Ιανουαρίου όπου στην Αθήνα θα πέσουν οι υπογραφές για τον East Med μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε επίπεδο πρωθυπουργών. Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναμένεται να στείλουν ένα σαφές διπλωματικό μήνυμα τόσο προς τον Ταγίπ Ερντογάν όσο και στη διεθνή κοινότητα ότι οι τρεις χώρες είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν ένα ενεργειακό πρότζεκτ στην Ανατολική Μεσόγειο που παρακάμπτει την Τουρκία. 

Η σύσφιξη των ελληνογαλλικών σχέσεων επισφραγίστηκε και με την αναγνώριση ρόλου της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω ενός σχήματος περιφερειακής διακρατικής συνεργασίας.

Έτσι στις 4-5 Ιανουαρίου στο Κάιρο θα πραγματοποιηθεί τετραμερής διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου και Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία στην περιοχή έχει συμφέροντα λόγω και των ενεργειακών συμφωνιών της Total στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε συνέχεια όλων αυτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Παρίσι για ακόμα μια φορά στις 29 Ιανουαρίου όπου θα έχει τετ α τετ με τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Βεβαίως κομβικός σταθμός θεωρείται το ραντεβού του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Επιδίωξη πάντως του κ. Μητσοτάκη είναι μια καθαρή δήλωση στήριξης από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, οι αντιδράσεις του οποίου ωστόσο μέχρι σήμερα για την κατάσταση στην περιοχή και το ρόλο της Τουρκίας είναι τουλάχιστον αμφίθυμες.

Προγραμματισμένες διεθνείς επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με αιχμή την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν και άλλες μέσα στον Ιανουάριο, καθώς στις 28 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ενώ, λίγες μέρες πριν στις 20 Ιανουαρίου ο Νίκος Δένδιας θα έχει τη δυνατότητα να θέσει στους ομολόγους του το θέμα των τουρκικών προσκλήσεων κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.