Η επιχειρούμενη εκμετάλλευση των πρόσφατων πυρκαγιών για αντιπολιτευτικούς λόγους, η παντελής απουσία προτάσεων και η έλλειψη ενσυναίσθησης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σημάδεψαν τη συζήτηση της περασμένης Τετάρτης στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.
Από τη συγκεκριμένη συζήτηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέρχεται χωρίς να έχει αποκομίσει το παραμικρό κέρδος σε επίπεδο εντυπώσεων και ουσίας. Αντιθέτως, εμφανίστηκε αμετανόητος για τα λάθη και τις παραλείψεις της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018.
Ενδεικτικό είναι ότι για ακόμη μία φορά δεν ζήτησε συγγνώμη, αρκούμενος να κάνει λόγο για ανάληψη πολιτικής ευθύνης, την ώρα που δεν σχολίασε τις κατηγορίες τις οποίες του απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρουσίασε κάτι καινούργιο σε μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως είναι η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, επαναλαμβάνοντας όσα είχε αναφέρει σε συνέντευξη Τύπου, ενώ σε μια κακή στιγμή κοινοβουλευτικού λόγου επιχείρησε να κάνει χιούμορ με τα μηνύματα εκκένωσης του 112, λέγοντας ότι θα στείλει ο λαός στη Ν.Δ. μήνυμα με το 112 να εκκενώσει το Μαξίμου.
Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να δώσει περιεχόμενο στη συγγνώμη που είχε απευθύνει στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις φωτιές, επαναλαμβάνοντάς τη. «Η συγγνώμη δεν είναι μόνο μια αναγνώριση ευθύνης, είναι και ένα σύνθημα για δράση. Είναι ένα κάλεσμα να διδαχτούμε από μια αρνητική εμπειρία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι. Και με αυτή την αφετηρία, λοιπόν, θα αλλάξουν πολλά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός απαντώντας ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα μίλησε για λάθη που διαπιστώθηκαν. «Αποδεικνύεται ότι μόνο η φύση δεν κάνει λάθη και οι φετινές πυρκαγιές, αν μας δίδαξαν κάτι, είναι ότι απόλυτη προτεραιότητα ως προς τη διαχείριση της πυρκαγιάς, τη διαχείριση του φαινομένου… είναι ότι η πρώτη επέμβαση είναι απολύτως κρίσιμη», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει ότι διαπιστώθηκαν κενά και στον τομέα της πρόληψης, στα κονδύλια που διατέθηκαν για τη δασοπροστασία, αλλά και στο γεγονός ότι χρειάζονται περισσότερα εναέρια μέσα.
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην κριτική για το επιτελικό κράτος και την αποτελεσματικότητά του, διευκρίνισε πως «το επιτελικό κράτος υπήρξε ανέκαθεν. Και άλλοτε υπήρξε, δεν το ανακαλύψαμε εμείς (σ.σ.: η κυβέρνηση)», επισημαίνοντας επιτυχίες, όπως η διαχείριση της κρίσης στον Εβρο, το εμβολιαστικό πρόγραμμα και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το επιχείρημα που έβγαλε «νοκ-άουτ» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ
Το επιχείρημα, ωστόσο, που έβγαλε νοκ άουτ τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν όταν ο Κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε σύγκριση προσώπων, λέγοντας με νόημα: «Αλλοτε, είχε (σ.σ.: το επιτελικό κράτος) άλλες επιδόσεις και άλλους εκπροσώπους. Σήμερα το εκπροσωπεί ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Σκέρτσος, ο κ. Πιερρακάκης. Παλαιότερα το αντιπροσώπευαν ο κ. Φλαμπουράρης, ο κ. Παππάς, ο κ. Βερναρδάκης».