ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Μέριμνα για τους Ρομά συμπατριώτες μας

ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά και την πανδημία, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει ότι «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Δημοκρατία δεν πρέπει να μπουν σε καραντίνα»

«Έκκληση προς όλες τις χώρες όπου κατοικούν Ρομά, να τους παραχωρήσουν όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνει ο υπόλοιπος κόσμος». Έτσι ξεκινά το ψήφισμα που υιοθέτησε ο ΟΗΕ τον Αύγουστο του 1977. Παρόλα αυτά, βλέπουμε πως αυτή τη στιγμή, σε συνθήκες πανδημίας, οι Ρομά για μια ακόμη φορά αντιμετωπίζονται ως πολίτες β΄ κατηγορίας ενώ αντιμετωπίζουν πολλαπλάσια προβλήματα σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «το σύνθημα των ημερών «Μένουμε σπίτι», για τους Ρομά μοιάζει με κοροϊδία, αφού χιλιάδες οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα διαμένουν σε καταυλισμούς και παράγκες. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι δραματικές καθώς πολλοί άνθρωποι συμβιώνουν σε πολύ μικρούς και ακατάλληλους χώρους, χωρίς νερό, ηλεκτρικό και χώρους υγιεινής».

«Τεράστιο είναι και το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αφού οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται ως μικροπωλητές διαφόρων ειδών στις λαϊκές αγορές μετά το κλείσιμο των οποίων έχουν μείνει ουσιαστικά χωρίς δουλειά, άρα χωρίς εισόδημα. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν άμεσες οικονομικές επιπτώσεις στη διαβίωση πολλών οικογενειών Ρομά», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και προσθέτει:

«Σήμερα, 8 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, δεν μπορεί να είναι μια γιορτινή μέρα για τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν σε καταυλισμούς και σε καταλύματα στις παρυφές των μεγάλων πόλεων. Κι αυτό επειδή οι συμπατριώτες μας Ρομά, πλήττονται πλέον, όχι μόνον από τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις ρατσιστικές διακρίσεις αλλά και από την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού».

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ζητεί από την κυβέρνηση και τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης «να σκύψουν με ιδιαίτερη φροντίδα στα προβλήματα αυτής της ιδιαίτερα ευπαθούς κοινωνικής ομάδας. Καλούμε την κυβέρνηση να φροντίσει ώστε όλες οι οικογένειες Ρομά, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πολυμελείς, να λάβουν την οικονομική ενίσχυση που προβλέπεται».

Τέλος, ζητείται επίσης «να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν οι ιδιαίτερες ανάγκες οι οποίες υπάρχουν σε συνθήκες πανδημίας. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Δημοκρατία δεν πρέπει να μπουν σε καραντίνα».