Με την χθεσινή του συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μπορεί να επιχείρησε να κλείσει την συζήτηση που έχει ανοίξει στο κόμμα του για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αλλαγές θα γίνει ένα αρχηγικό – προεδρικό κόμμα λέγοντας ότι βάση του καταστατικού οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από την βάση με εσωκομματικά δημοψηφίσματα οι γκρίνιες ωστόσο στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου συνεχίζονται με την ίδια ένταση.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο Νίκος Φίλης στην εφημερίδα «Εποχή» τόνισε πως «δεν συνιστά άμεση δημοκρατία η μετατροπή των μελών του κόμματος σε ψηφοφόρους «μιας χρήσης» για την εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής, χωρίς μάλιστα να διασφαλίζεται η λογοδοσία.
Ακόμα ανέφερε ότι «η αναγκαία ταυτότητα της σύγχρονης αριστεράς δεν είναι μια «αναμνηστική δόση» του παρελθόντος αλλά επείγουσα ανάγκη του παρόντος. Για να απευθυνθείς στο σύνολο της κοινωνίας πρέπει να γνωρίζεις ποιος είσαι. Όταν έχεις πρόβλημα φυσιογνωμίας αυτό αντανακλά στην αποδοχή σου από την κοινωνία. Το άγχος να εκφράζεις όλες τις τάσεις μιας κοινωνίας δεν είναι προοδευτική και αριστερή πολιτική
Στέλνοντας μάλιστα μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα μέσω του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ ανέφερε: Κεντρώες λύσεις, απλώς δεν υπάρχουν. Κι εδώ βρίσκεται η «Αχίλλειος πτέρνα» του ΚΙΝΑΛ και του κ. Ανδρουλάκη. Δεν υπάρχει παγκοσμίως ιστορικό παράδειγμα να ξαναγίνεται κραταιό ένα κυβερνητικό κόμμα που οδηγήθηκε στη διάλυσή του
Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου ανέφερε για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να εκλέγεται ο πρόεδρος και η ΚΕ από την βάση ότι δεν θα εμπίπτουν σε καμία λογοδοσία και «αντί να αυξήσει την ενεργό συμμετοχή του κόσμου στο κόμμα, θα τη μειώσει. Και άρα, αντί για δημοκρατική τομή, θα είναι πισωγύρισμα.
Εν τω μεταξύ κείμενο κατέθεσε και το ρεύμα της ΡΕΝΕ – τα στελέχη της στηρίζουν τις αλλαγές του Αλέξη Τσίπρα- όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν : «Σε αντίθεση με τα συστημικά κόμματα που επιδιώκουν χειραγώγηση και εξουσιοδοτισμό, γίνεται η διαμόρφωση κομματικού μοντέλου που ενθαρρύνει την πολύπλευρη συμμετοχή των μελών και διασυνδέει λειτουργικά το κόμμα με τις κοινωνικές διεργασίες».