Quantcast

ΣΥΡΙΖΑ: Προτείνει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία

Εκδήλωση συμπερίληψης των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων και των ατόμων της κοινότητας πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Εκδήλωση συμπερίληψης των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων και των ατόμων της κοινότητας πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος και χαιρέτησε ο γραμματέας Δημήτρης Τζανακόπουλος, αφορά στην ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με την ισότητα και την ισονομία των ομόφυλων ζευγαριών και τη συμπερίληψή τους στο οικογενειακό δίκαιο με τα ίδια δικαιώματα που έχουν τα ετερόφυλα ζευγάρια.

 

 

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης και Δημήτρης Παπαδημούλης, όπως επίσης και κυρίως ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις.

Στη συζήτηση τέθηκε η απόλυτη αναγκαιότητα της αναγνώρισης των ομόφυλων ζευγαριών ως άτομα που τα συμπεριλαμβάνει ο όρος της οικογένειας στη βάση της γονεϊκότητας.

Στο πλαίσιο που κινήθηκαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως και πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, η συζήτηση ανοίγει με γνώμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προοδευτική αντίληψη του κράτους και της κοινωνίας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, τα ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια μπορούν να προχωρήσουν σε Σύμφωνο Συμβίωσης, αλλά δεν έχει κατακτηθεί το δικαίωμα στο γάμο και την τεκνοθεσία, πράγμα που η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα διεκδικεί εδώ και χρόνια.

Επισημάνθηκε ότι επιστημονικά στηρίζεται η τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια, καταργώντας το βασικό επιχείρημα όσων διαφωνούν, ότι δηλαδή είναι αντιπαιδαγωγικό πρότυπο οι ομόφυλες οικογένειες.

Ζήτημα δικαιώματος

Η αναγνώριση της ισονομίας των ΛΟΑΤΚΙ ζευγαριών, όπως έχει κατοχυρωθεί και σε άλλες χώρες (στη Γαλλία, για παράδειγμα, έχει κατοχυρωθεί ο όρος »γονέας Α’ – γονέας Β», ώστε να μην συμπεριλαμβάνει το φύλο του γονέα) είναι ζήτημα διεκδίκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης επισήμανε ότι είναι τιμή της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να συνδιοργανώνει την εκδήλωση, καθώς στο ευρωκοινοβούλιο έχουν στηρίξει πλήρως κάθε πρωτοβουλία για την εξάλειψη των διακρίσεων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Στην ΕΕ υπάρχουν 12 κράτη-μέλη που έχουν κατοχυρώσει των γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Τα κράτη-μέλη που δίνουν το δικαίωμα της τεκνοθεσίας είναι 13, αφού πρόσφατα προστέθηκε η Ισπανία με μία τολμηρή πρωτοβουλία της ισπανικής κυβέρνησης.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε πως στο ευρωκοινοβούλιο έχει ζητηθεί να συμπεριληφθούν τα δικαιώματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως υποχρέωση για τα κράτη-μέλη.

Αυτήν την στιγμή χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία του δόγματος Όρμπαν έχουν αποφασίσει ομοφοβικά νομοθετήματα, που αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Η Ελλάδα είναι από τα ελάχιστα «παλιά» κράτη-μέλη που δεν έχουν εφαρμόσει την ενσωμάτωση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στο οικογενειακό Δίκαιο, ενώ ψηφίσματα υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων καταψηφίζουν μόνο η ακροδεξιά και η ομάδα στην οποία συμμετέχει και η ΝΔ.

«Έχουμε αργήσει»

«Αν θέλουμε να λέμε πως είμαστε με την ΕΕ, τότε αυτό να ισχύει για όλα», αναφέρθηκε στην εκδήλωση, αφού η πλειοψηφία της Κομισιόν στηρίζει τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα. Φέτος, μάλιστα, το γερμανικό κοινοβούλιο καλωσόρισε τις πρώτες τρανς βουλεύτριες στην ιστορία του.

Η ομάδα Proud Seniors έθεσε το ζήτημα των ηλικιωμένων ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, αφού το Σύμφωνο Συμβίωσης έχει λύσει κάποια ζητήματα, αλλά ο γάμος ανοίγει την βεντάλια της συμπερίληψης.

Αυτό σημαίνει ότι δίνονται δικαιώματα, μέσω της αναγνώρισης, παιδιών που αναγνωρίζονται ως τέκνα ΛΟΑΤΚΙ ατόμων κι έτσι μπορούν να τα στηρίξουν όταν τυχόν θα χρειαστεί, χωρίς νομικά κωλύματα.

Όλες οι ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις έθεσαν το ζήτημα της αναγνώρισης της ταυτότητας όλων των φύλων ή της μη ταυτοποίησης φύλου (ο,η,το), πράγμα που πρέπει να περάσει και στη χρήση της γλώσσας στο νομικό σκέλος και γενικώς στη δημόσια σφαίρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την αυτοκριτική πως έχει αργήσει να θέσει το ζήτημα αυτών των διεκδικήσεων, πράγμα που τόνισε εισαγωγικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και που άσκησαν ως κριτική οι ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις.

Παρά ταύτα, όμως, αναγνωρίστηκε ότι ακόμη και εντός του δημοκρατικού τόξου, δεν έχουν κινηθεί αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Ο Κώστας Αρβανίτης τόνισε πως η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ξεκινά από την αναγνώρισή τους ως οντότητες, με ανάγκες. Να έχουν τα ίδια επιδόματα και τα δικαιώματα στη στέγαση ή τη σύνταξη, για παράδειγμα.

Οι νομοθεσίες των κρατών-μελών ενάντια στα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών -ή, έστω, νομοθετήματα που δεν έγιναν υπέρ τους- έρχονται και προσκρούουν πάνω σε οποιοδήποτε οδηγία ή προοδευτική απόφαση της ΕΕ. Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες αυτές.

Αυτήν την στιγμή, επεσήμανε ο Κώστας Αρβανίτης, γίνεται προσπάθεια και δοθεί ευρωπαϊκή οδηγία για την υποστήριξη των έμφυλων δικαιωμάτων, που αφορά στα δικαιώματα των γυναικών, στην έμφυλη βία, στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει ένα βήμα τολμηρό, χωρίς φόβο για την αντίδραση της ακροδεξιάς.

H Ελλάδα είναι μία χώρα που «φιλοξενεί» την ομοφοβία. Κορυφαίο παράδειγμα είναι η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, αλλά και πέραν αυτών ο ομοφοβικός λόγος, οι επιθέσεις σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα, η ακραία περιθωριοποίηση των τρανς ατόμων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά την άρση των διακρίσεων από το οικογενειακό δίκαιο στα πλαίσια που το έχουν κάνει οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.